fbpx

Těhotné Američance aplikovali zdravotníci nedopatřením dvě různé vakcíny proti COVIDu-19. Případ je prý ojedinělý a k žádným závažným neočekávaným vedlejším účinkům nedošlo. Musela ale přestat kojit

Zveřejněno: 6. 5. 2021

V Česku bylo po 1. květnu naočkováno alespoň jednou dávkou vakcíny proti covidu-19 něco málo přes 3 miliony lidí. V USA má za sebou první očkování více než 135 milionů obyvatel. A když se víc očkuje, tak se i víc chybuje. I ve Státech se očkuje hlavně vakcínami Pfizer nebo Moderna. Obě se aplikují ve dvou dávkách a za plně očkovaného je člověk brán zhruba dva týdny po druhé dávce. Zdravotnický online magazín Prevention informoval o tom, že někteří lidé v USA dostali druhou dávku od nesprávného výrobce.

To byl i případ ženy z Oregonu. Alex Burgessová popsala, že první injekci dostala s vakcínou Pfizer/BioNTech, a napodruhé jí byla omylem podána vakcína od Moderny. První dávku od Pfizeru žena dostala v polovině ledna, kdy se nacházela v sedmém měsíci těhotenství. Několik dní se cítila hrozně, trpěla závratěmi a zimnicí, což ji vzhledem k očekávanému mateřství silně znepokojovalo.

Po porodu Moderna

Z toho důvodu se rozhodla druhou dávku odložit na počátek dubna až poté, co porodí. Brzy po druhé dávce si uvědomila, že dostala špatnou vakcínu. Alex zavolala jak svému praktickému lékaři, tak i do amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Tyto vakcíny se liší jen neaktivními přísadami, způsob jejich práce je ale téměř totožný.

Z obou zdrojů se jí dostalo stejného vyjádření: Že něco takového dosud nezažili a nemají s tím zkušenosti. Jako preventivní opatření proto doporučili, aby přestala svého třítýdenního syna kojit. Tento příběh nastoluje otázku, co se vlastně stane, když jsou vám omylem aplikovány dvě různé vakcíny proti COVIDU-19.

Vakcíny působí stejně

Vakcíny Pfizer/BioNTech a Moderna jsou naštěstí podobné, jedná se o vakcíny typu přenašeče RNA (mRNA). Podle informací CDC fungují kódováním části výběžkového S proteinu, který se nachází na povrchu částice koronaviru SARS-CoV-2, tedy viru, jenž způsobuje nemoc covid-19.

Tyto vakcíny používají kousky kódovaného proteinu k vyvolání imunitní odpovědi v těle, čímž podněcují vytváření protilátek. „Tyto vakcíny se liší jen neaktivními přísadami, způsob jejich práce je ale téměř totožný,“ potvrzuje na stránkách Prevention Jamie K. Alanová, docentka farmakologie na Michigan State University. Přesto se jejich míchání nedoporučuje. Proč?

Chybí hodnocení

V prozatímních pokynech CDC uvádí, že vakcíny proti covid-19 nejsou zaměnitelné proto, že bezpečnost a účinnost takového postupu dosud nebyla hodnocena. Proto by první dávky vakcín měly být doplněny stejným produktem, i když se v obou případech jedná o vakcíny typu mRNA. Přesto však CDC říká, že ve výjimečných případech, kdy nelze určit první dávku vakcíny nebo není druhá dávka od stejného výrobce k dispozici, je v minimálním intervalu 28 dní od aplikace první dávky možné použít jakoukoli jinou dostupnou vakcínu typu mRNA.

Skutečnost, že daný postup není dosud vyloženě doporučován pouze z důvodu, že jeho bezpečnost a účinnost zatím nebyla dostatečně ověřena, potvrzují na Prevention i další odborníci – jak Amesh Adalja, vědecký pracovník z John Hopkins Center for Healthy Security, tak i William Schaffner, specialista na infekční nemoci a profesor z Lékařské fakulty Vanderbilt University. Ten k případu Burgessové dokonce poznamenal, že je pravděpodobné, že se neúmyslně něco takového nestalo poprvé ani naposledy.

Není důvod ke stresu

Sečteno podtrženo se tedy zdá, že by se vám po aplikaci dvou různých mRNA vakcín nemělo nic stát. Co ale dělat, když něco takového zaznamenáte? „Protože vakcíny mRNA používají stejnou technologii působení, vytvářejí velmi podobnou imunitu, a proto nepotřebujete další dávku ani jedné z nich,“ vysvětluje doktor Adalja. Přesto je podle CDC v případě, že mRNA produkt, který jste obdrželi v první dávce, není momentálně dostupný, lepší druhou dávku odložit (lze to až na šest týdnů), aby druhá dávka byla od stejného výrobce.

Druh vakcíny byste měli mít uvedený na osvědčení o očkování, které vystaví očkovací centrum. „Celkově lze ale říci, že pokud omylem dostanete druhou dávku jiného výrobce mRNA vakcíny, není to důvod ke stresu,“ uzavírá doktor Adalja s tím, že se to navíc (zatím) neděje příliš často.

Související…

Žádná nostalgie a objímání: Singapur láká obyvatele na vakcinaci bizarním diskem
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Prevention

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...