fbpx

Žádná nostalgie a objímání: Singapur láká obyvatele na vakcinaci bizarním diskem 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Zatímco v Česku se snažíme dojmout a lákáme odpůrce očkování na objímání dětiček s dědečky, v Singapuru to mají trochu jinak. Lehce šílený hudební videoklip ovšem vzbuzuje otázky, zda se po vakcinaci nebudete zmítat jako jeho protagonisté

Zveřejněno: 5. 5. 2021

Po naočkování pětiny své populace využívá Singapur k dalšímu pokračování očkovací kampaně "neotřelý informativní diskosong". Tento městský moderní stát byl nedávno korunován jedničkou v boji proti pandemii, když se mu podařilo udržovat počet případů pod 50 nakažených denně po celé dlouhé měsíce. Přesto jeho nejnovější video z oblasti veřejného zdraví, chytlavá popová píseň, kde vystupuje komik Gurmit Singh jako oblíbená postava místního sitcomu Phua Chu Kang, varuje veřejnost, aby se nenechala uchlácholit dosavadními úspěchy.

Singapure, nečekej a uvidíš. Lepší je nechat se naočkovat, zůstaňte v klidu.

„Nízký počet případů – to nejsou žádné případy,“ varuje hvězda poté, co ve své žluté ochranné obuvi pochoduje laboratoří a očkovacím centrem, kde překvapivě podrobně zaznívají lékařská doporučení. „Singapure, nečekej a uvidíš. Lepší je nechat se naočkovat, zůstaňte v klidu.“ Britský The Guardian klip popisuje jako "motivaci pro pokračování v boji proti koronaviru v líbivém popkabátku". A dodává, že se "od ostatních edukativních kampaní výrazně liší".

Vakcína je, lidé se ale bojí

Singapurská očkovací kampaň probíhala v posledních měsících hladce, aniž by došlo k narušení dodávek vakcín od firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Video se snaží rozptýlit obavy lidí, kteří mají za to, že vakcíny nejsou bezpečné. Místní se obávají třeba toho, že vakcína nemusí vyhovovat starším či dlouhodobě nemocným lidem.

V některých zemích budou lidé hlasitě protestovat a pochodovat ulicemi. V Singapuru, jak toto video zmiňuje, spousta lidí jen potichu říká, že by ještě rádi počkali.

Profesor Dale Fisher, senior konzultant v oblasti infekčních nemocí v singapurské Národní univerzitní nemocnici, uvedl: „V některých zemích budou lidé hlasitě protestovat a pochodovat ulicemi. V Singapuru, jak toto video zmiňuje, spousta lidí jen potichu říká, že by ještě rádi počkali.“ Velká část lidí už ale čekat nemusí. V tuto chvíli mají nárok na vakcínu zdravotničtí pracovníci a pracovníci v první linii, stejně jako lidé ve věku od 45 let.

Jak urychlit očkování

Doposud bylo podle Guardianu video na sociálních sítích chváleno jako "milé a překvapivě informativní". Někteří diváci z ciziny dokonce vyzývají své vlastní vlády, aby vytvořily podobné skladby. Jiní ale vyjádřili obavy, že singapurská vláda může video přehrávat opakovaně, dokud nebudou všichni očkováni. A to by mohlo u leckoho vyvolat horší následky než očkování.

I ten nejlepší song se totiž dříve nebo později oposlouchá, že? Ve srovnání s českými suchými kampaněmi, které jsou buď okopírované, postavené na nostalgii, nebo prostě jen zoufale nudné, jde ale o skvělý počin. Určitě donutí zamyslet se nad očkováním i ty mladší, kteří by ho jinak vůbec neřešili. A ty, které tenhle song bude štvát, se budou snažit naočkovat co nejdříve. Aby tahle kampaň s tímhle songem konečně skončila.

Související…

Chcete žít jako dřív? Nechte se naočkovat, vzkazuje v kampani Praha
Zdeněk Strnad

zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...