fbpx

Firma Moley Robotics tvrdí, že její dokonalý kuchyňský robot zvládne připravit 5 000 receptů a není třeba po něm uklízet. Cena tedy prý není problém. Taky už se ozvala první tisícovka potenciálních zájemců

Zveřejněno: 7. 1. 2021

Konečně je tu kuchyňský přístroj, který zvládne všechno, co si jen umíte představit. Stojí sice jako nový dům se zahradou nebo starší byt 2+1 na Vinohradech, ale podle výrobce se jeho pořízení vyplatí. Pokud jste tedy opravdu bohatí a navíc i líní, těžko si představit lepší vánoční dárek pro zhýčkanou manželku nebo přítelkyni (případně pro obě). Robotická kuchyň sice existuje prozatím jako prototyp, ale její parametry jsou fascinující. Stisknutím tlačítka budete moci zahájit přípravu jednoho z 5 000 receptů.

Robot Moley Kitchen, duchovní dítě ruského matematika a počítačového vědce Marka Oleynika, slibuje, že bude připravovat jídla ve standardu luxusní restaurace, aniž by jeho majitel musel pohnout prstem. Tedy kromě prvotního stisknutí tlačítka. Nebude však levný. Stojí minimálně 248 000 liber (tedy přes 7 milionů korun). Vynálezce Oleynik, jehož firma Moley Robotics sídlí v Londýně, uznává vysoké pořizovací náklady, ale tvrdí, že od zájemců o koupi přišlo už 1 205 „kvalifikovaných nákupních dotazů“.

Z toho podnikatel usuzuje, že má „v kapse“ přes tisíc objednávek. Cena odpovídá ekvivalentu superauta nebo malé jachty, takže firma Moley Robotics připouští, že v budoucnu představí i levnější modely. „To, na co se zde díváte, je první spotřebitelská robotická kuchyň na světě,“ uvedl Oleynik na výstavě informačních technologií v Dubaji. „Stejně jako všechny průlomové technologie – automobily, televizory a počítače – osloví nadšence, profesionály i začínající uživatele, a to za odpovídající cenu. Předpokládáme, že naše ceny budou v průběhu času výrazně sníženy s narůstajícím objemem výroby.“

Pod dohledem šéfkuchaře

Robot byl vyvinut za přispění Tima Andersona, kulinářského inovátora a vítěze série BBC MasterChef z roku 2011. Andersonovy techniky vaření byly prý zachyceny ve 3D a převedeny do elegantního digitálního pohybu pomocí algoritmů na míru. Takže robot se bude pohybovat ladně a nebude se stydět předvést finesy z arzenálu skutečné kuchařské hvězdy. Anderson a jeho kolegové kuchaři Nicole Pisaniová a Andrew Clarke vymysleli prvních 30 jídel, které robot zvládl připravit při představovačce, a každý měsíc přidávají nové recepty. Firma uvedla, že zákazníci si nakonec budou moci vybrat z digitálního menu s více než 5 000 položkami a také budou moci naučit robota svá vlastní oblíbená jídla.

Technologii jako takovou tvoří dvě robotická ramena s kloubovými „pažemi“, vyvinutá ve spolupráci s přední německou robotickou společností Schunk. Ramena spolehlivě reprodukují pohyby lidských rukou a umožňují robotovi brát přísady z inteligentní ledničky, upravovat teplotu varné desky, používat dřez k plnění hrnců a pánví, míchat a nakonec i servírovat jídlo stejně jako šéfkuchař. Oleynik se rád chlubí i jednou z méně očekávaných dovedností svého výtvoru – robot si totiž po sobě i uklidí, a to bez reptání.

Související…

Japonsko dělá pohřby pro robotické psy. V Kjótu mají i prvního robokněze
Tereza Hermochová

foto: Moley Robotics, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...