fbpx

Nejnovější funkce Google Maps může bez nadsázky zachraňovat životy. Technologický gigant ve svých mapách spustil dva nové nástroje, jejichž cílem je pomoci těm, kteří se zotavují z drogové závislosti, a také přispět ke zlepšení dostupnosti léku Naloxone

Zveřejněno: 14. 10. 2019

Vůči novinkám Googlu, Facebooku a Applu bývají publicisté velmi často (a mnohdy i bezdůvodně) kritičtí. Někdy se ale objeví projekt, za který si i někdo ze „svaté trojice“ technologického světa zaslouží pochvalu. Výsledkem úsilí Googlu je nový web Recover Together, jenž se snaží centralizovat zdroje pro ty, kteří chtějí překonat závislost na drogách. Součástí webu jsou dvě specifické funkce od Google Maps, takzvaný Recovery Locator Tool a Naloxone Locator Tool, obojí bylo spuštěno v USA.

První z nich je speciálně navržená stránka tak, aby pomohla lidem najít v jejich blízkosti pomoc s drogovou závislostí. Druhá si klade za cíl pomáhat těm, kteří chtějí získat Naloxon – lék, který může zvrátit předávkování drogami.

Minulý měsíc byl ve vyhledávání historicky největší zájem o spojení „rehab near me“, „addiction treatment near me“ a „how to help an addict“.

„Lidé často přicházejí na Google, aby hledali informace o závislosti na drogách a o tom, jak se jí zbavit,“ píše se v tiskové zprávě Googlu, představující nové nástroje. „Minulý měsíc byl ve vyhledávání historicky největší zájem o spojení "rehab near me", "addiction treatment near me" a "how to help an addict", tedy o informace o léčbě závislosti v okolí a jak pomoci závislému. Cílem novinky je těmto lidem pomoci.“

Anonymně a bez reklam

Redaktoři Mashable se na Google obrátili s otázkami, jež se týkaly bezpečnosti těchto novinek. Tedy jak bude používání nových funkcí sledováno, zda bude jejich použití vázáno na konkrétní účty Googlu nebo využíváno pro zobrazování reklamy. Google odpověděl, že návštěvy tohoto webu nebudou propojeny s žádnými konkrétními uživatelskými účty. Zobrazení stránek bude měřeno, ale anonymizováno a čísla prezentována pouze v souhrnu. Navíc společnost tvrdí, že k cílení reklam nebude používat vyhledávání související s lékem Naloxone.

Od roku 2016 bylo předávkování drogami hlavní příčinou úmrtí Američanů mladších 50 let.

Přesto je potřeba myslet na to, že soukromí můžeme očekávat spíš v ordinaci lékaře než na internetu. To, že podobné projekty jsou přes všechna případná bezpečnostní rizika potřeba, dokazuje zpráva The New York Times, podle které bylo od roku 2016 předávkování drogami hlavní příčinou úmrtí Američanů mladších 50 let.

Související…

Snad primátor jako lékař Praze proti drogám pomůže, doufá adiktolog Tomáš Zábranský
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: Mashable

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...