fbpx

Ian Sohn, prezident reklamní a marketingové agentury Wunderman, na svém LinkedInu vybízí zaměstnance k volnějšímu režimu. Jak to mají další tahouni světového byznysu?

Zveřejněno: 11. 7. 2019

„Nikdy nepotřebuji vědět, že dnes pracujete z domova, protože prostě potřebujete ticho. Hluboce nesnáším, jak uctíváme pracoviště. Jak cítíme potřebu omluvit se za to, že máme život. Jak se stálá konektivita a dostupnost stala ceněnou dovedností.“ Tak zní příspěvek, který na linkedInovém profilu nedávno zveřejnil prezident Wundermanu, jedné z největších reklamních agentur světa se sídlem v Chicagu. Byla by ale chyba z něj vyvozovat, že si Ian Sohn nepřeje produktivní zaměstnance a nabádá je k rozvolnění morálky. Prezident reklamky tu spíš naráží na aktuální základní rys konzumní společnosti, jímž je všudypřítomná a ubíjející zaneprázdněnost.

Příklad by si z něj možná mohli vzít i jiní velikáni byznysu, jako je třeba mnohdy vtipný vizionář Elon Musk, šéf Amazonu Jeff Bezos nebo ředitel Alibaby Jack Ma, který dokonce považuje přesčasy za požehnání. Zaměstnanců, kteří žehrají na 12hodinovou pracovní dobu, se ptá, jak jinak by chtěli dosáhnout ve společnosti určitého postavení a úspěchu než tak, že vynaloží více síly a energie než ostatní. To je fakt, ale kde pořád brát, že?

U Muska se omdlévá

Americký novinář Ashlee Vance, autor Muskova životopisu, vizionáře popsal jako zábavného, ale rozhodně velmi přísného šéfa, který svým zaměstnancům nedá nic zadarmo, pročež lidé v jeho společnostech velmi brzy vyhoříPodle Guardianu jsou pravidelné 12hodinové směny v Muskově Tesle zcela běžné, stejně jako není úplně neobvyklé, že pracovníci u linek omdlévají vyčerpáním. Elon Musk na to říká, že v Tesle se buduje udržitelná budoucnost, což s sebou nese určité oběti. On sám však pracovní podmínky panující v jeho společnostech rozhodně nepovažuje za tak nelidské, jak bývají popisovány, a dokonce tvrdí, že jsou často vylhané.

Facebook se pyšní nejlepší firemní kulturou založenou na otevřenosti a důvěře. Pracovní doba je flexibilní a zaměstnanci si ji mohou uzpůsobit podle vlastních preferencí.

V Amazonu to nevypadá o moc lépe. Alespoň podle jedné z jeho největších odpůrkyň, americké kongresmanky Alexandrie Ocasio-Cortezové, která v rozhovoru pro ABC News řekla, že Jeff Bezos své jmění zjednodušeně řečeno vydělal na nízkých mzdách a vykořisťování zaměstnanců. Ocasio-Cortezová také navrhuje, aby boháč platit vyšší daně, poskytl zaměstnancům zdarma vysokoškolské vzdělání a zvýšil jim benefity.

Lépe je na tom snad jen Facebook. Alespoň to tvrdí český programátor Marek Pelant, který od roku 2015 trvale pracuje pro jeho londýnskou pobočku. Podle toho, co zažil i slyšel od ostatních, se prý Facebook pyšní nejlepší firemní kulturou založenou na otevřenosti a důvěře. Pracovní doba je flexibilní a zaměstnanci si ji mohou, když to jde, uzpůsobit podle vlastních preferencí.

Humanistická vize pracoviště?

Ian Sohn na LinkedInu podle svých vlastních slov brání „vizi humanistického a zdravého pracoviště“. Jeho příspěvek byl sdílen ve velkém. Sohn totiž mimo jiné píše o neustálé konektivitě a dostupnosti. O tom, že jsme dnes prakticky pořád online a že spoustu pracovních záležitostí řešíme pomocí komunikačních aplikací na chytrých telefonech. Vedle zprávy od partnera nebo mámy tak máme zprávu od nadřízeného.

Příspěvek Iana Sohna lidem připomíná, že nejsou roboti, kteří jsou naprogramováni na to, aby byli neustále ve střehu, ale lidské bytosti, které mají právo a nárok na volný čas.

Práci a neustálé konektivitě často obětujeme i spánek. To se následně projevuje na zdravotním stavu. Zkrátka tato „všední pracovní kultura“, jak ji nazval spoluzakladatel Reddit Alexis Ohanian, vytváří zlomené lidi, paralyzované tím, jak soustavně sami sebe ničí. Příspěvek Iana Sohna lidem připomíná, že nejsou roboti, kteří jsou naprogramováni na to, aby byli neustále ve střehu, ale lidské bytosti, které mají právo a nárok na volný čas, a proto se za „čas na život“ nemusí nikterak omlouvat ani jej jakkoliv vysvětlovat.

I nicnedělání je práce

Podle deníku New York Times, který na příspěvek Jahna Sohna upozornil, je také „nicnedělání“ práce, která sice není vidět, ale významně podporuje kreativitu. Odpočinek je nezbytným předpokladem fyzického i psychického zdraví. Když se několikrát za sebou pořádně nevyspíte, vaše pracovní výkonnost velmi brzy rapidně poklesne.

Nejsme roboti a potřebujeme „dobíjet“ baterky. A ne jen proto, abychom navyšovali produktivitu. Ale hlavně proto, abychom se měli dobře, abychom byli odpočatí a plní síly, energie a chuti do života. Bez toho přece nemůže nikoho bavit ani montovat Muskovy Tesly.

Související…

Lenka Čábelová z Microsoftu: Jak používat kalendář a nezbláznit se z toho
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, zdroj: New York Times

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...