fbpx

Joshua Becker, americký autor bestselleru o životě bez věcí, dal dohromady tipy, jak se oprostit od hmotných i časových závazků.

Zveřejněno: 15. 4. 2023

Jednou z misí magazínu Flowee je vnést do vašeho života více klidu, zjednodušit vám ho a pomoci vám pohybovat se po světě s lehkostí. A to jde snáze po odstranění nánosů a krámů z minulosti. Jaro nám k tomu navíc dává ideální příležitost. 

Související…

Úklid podle Marie Kondo. Transformace je důležitější než prachovka!
Michal Čagánek

Autor bestselleru Méně je více: Jak objevit život pod vším, co vlastníte (The More of Less: Finding the Life You Want Under Everything You Own), v Arizoně usazený bloger Joshua Becker, spravuje blog o tom, jak minimalizovat své požadavky a náklady a užívat si přitom života a podstatných věcí. 

Snažme se tam, kde je to možné, vyvázat se z povinností a závazků, které nejsou přímo spojeny s tím, na čem nám záleží nejvíc.

Zdá se to jednoduché, ale je k tomu zapotřebí trochu disciplíny, odvahy a času. Zde je deset následujících tipů, jak se zbavit fyzických i psychických břemen:

Majetek

Několik věcí vám může život zlepšit a zjednodušit, příliš mnoho věcí už ho komplikuje. Jsou náročné na čas, energii, pozornost a peníze. Rozhlédněte se kolem sebe a zhodnoťte si, co je ve vašem prostředí nutné a na co jen usedá prach. Více o životním úklidu si přečtěte ZDE.

Časové závazky

Většina z nás má dny přeplněné od rána do večera nějakými závazky: v práci, doma, kroužky a aktivity dětí, místní oslavy. Nedokážete a ani nechcete říci ne a sami sebe obdivujete, jak jste všeho účastni. Tak teď to zkuste naopak. Snažte se tam, kde je to možné, vyvázat se z povinností a závazků, které nejsou přímo spojeny s tím, na čem vám záleží nejvíc.

Cíle

Snažte se snížit počet cílů, plánů a životních přání na jedno až dvě. Pomůže vám to se soustředit a přidat na realizaci toho jednoho vysněného. To lze udělat tak, že si napíšete seznam všech přání a cílů, které v životě máte, a vyberete z nich dva nejdůležitější. Když je dokončíte, vyberete další.

Negativní myšlenky

Většina negativních emocí a myšlenek je k ničemu. Vztek, naštvání, hořkost, nenávist a žárlivost ještě nikomu úroveň života nezlepšily. Přistupte ke své mysli zodpovědně. Snažte se opustit a vyměnit negativní myšlení za pozitivní.

Dluhy

Jestli vás tíží dluhy, snažte se je snižovat. Začněte dnes. Snažte se podnikat všechny možné kroky a hledejte pomoc. Obětujte dnešní luxus za zítřejší svobodu.

Méně slov

Používejte méně slov. Snažte se udržet vaše projevy na uzdě, mluvte prostě a čestně. Říkejte jen to, co si skutečně myslíte. Vyhýbejte se pomlouvání.

Nezdravá aditiva a jídlo

Vyhněte se trans tukům, rafinované mouce, fruktózovým sirupům a přemíře soli. Snížení těchto látek vám pomůže v krátkém čase dobít energii, dlouhodobě žít zdravě. 

Média ovlivňují váš žebříček hodnot, dominují mu.

Přestaňte v nemoci automaticky chodit do lékárny, nechte tělo, aby se uzdravovalo samo.

TV a online

Čas strávený s očima přilepenýma k obrazovce, monitoru nebo telefonu a podobným technologiím ovlivňuje váš život mnohem víc, než si myslíte. Média ovlivňují váš žebříček hodnot, dominují mu. Mají dalekosáhlý vliv na to, jak se cítíte, jakou máte náladu a jak vnímáte své okolí. Aniž si to uvědomujete. Je dobré je vypnout.

Spojení se světem

Vztahy jsou dobrá věc, ale neustálý proud kontaktů, který vás rozptyluje, dobrý není. Naučte se telefon vypínat, odhlásit se občas z facebooku, nečíst hned každou SMS, která pípne. Soustřeďte se na důležité, ne na urgentní. Neustálé zprávy od přátel a kolegů budí ve vás příjemné přesvědčení, že jste důležití. Ale cítit se důležitě a dokázat něco důležitého jsou dvě zcela odlišné věci.

Multi-tasking

Výzkumy dosvědčují, že multi-tasking, tedy plnění mnoha úkolů zároveň, zvyšuje stres a snižuje výkonnost. Zatímco soustředění na zvládnutí jednoho úkolů je dnes opomíjená dovednost, vy se to naučte. A dělejte ten jediný úkol dobře. Když je hotov, dejte se do dalšího. O metodě Pomodoro, která vám pomůže strukturovat si pracovní čas, jsme psali ZDE.

foto: Shutterstock, zdroj: Méně je více: Jak objevit život pod vším, co vlastníte

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...