fbpx

Aby z vás nebyl „papiňák“. Potlačování emocí může být extrémně nezdravé 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Seřvat každého na tři doby na potkání jistě není ten nejlepší nápad. Pokud ale budete polykat nadávky nebo naopak potlačovat slzy pravidelně, zaděláváte si podle odborníků na pěkný průšvih. Ve hře je i riziko dřívějšího úmrtí

Zveřejněno: 29. 11. 2023

Potlačení emoce není vždy špatná věc, když se to tedy děje ze správných důvodů a s mírou. Ať už nás vytáčejí děti, zaměstnavatel nebo partner, většinou se snažíme ovládnout. Ale když se z potlačování emocí stane běžná součást našeho života, může si to vybrat daň, říká Robert W. Levenson, ředitel Institutu pro výzkum osobnosti a společnosti na Kalifornské univerzitě v Berkeley, pro Discover Magazine.

Potlačení emocí spočívá v záměrném minimalizování projevů toho, co cítíme. Některé emoce jsou podle Levensona pevně zakódované. Například, když nám někdo něco vezme, nebo nás nějakým způsobem ohrožuje, dostaví se téměř primitivní reakce, která se projeví bez většího přemýšlení. Na druhou stranu, když uvidíte obrázek štěňat, pravděpodobně zareagujete láskou.

Na rozdíl od jiných živočišných druhů dokážou lidé manipulovat s emocemi tak, že upravují své reakce, když se emoce objeví. „Projevy svých emocí umíme snížit,“ říká Levenson. Lidé možná nedokážou zcela vymazat dopad, který emoce mají, ale můžou snížit nebo eliminovat jejich viditelnost. „Potlačení je strategie, jak ovládnout svou emocionální reakci,“ vysvětluje.

Vliv na zdraví srdce i mozku

Výzkumy však ukazují, že zadržování a potlačování emocí má vliv na naše zdraví a dlouhodobě se biologicky podepisuje na našem fyzickém těle. Například studie z října 2013, publikovaná v časopise Journal of Psychosomatic Research, zjistila, že „potlačování emocí může být příčinou rizika dřívějšího úmrtí, včetně úmrtí na rakovinu,“ a to v důsledku nedostatečné regulace endokrinního systému, kvůli které tělo neustále reaguje na stres.

Jiný výzkum, publikovaný v říjnovém vydání časopisu British Journal of Health Psychology v roce 2010, zjistil, že emoční potlačování má také vliv na zdraví srdce, protože způsobuje „stresem vyvolanou kardiovaskulární reaktivitu“. „Pokud je biologická reakce na projevení emoce X, biologické náklady na kontrolu této emoce jsou 2x vyšší,“ říká Levenson.

Studie z října 2013 zjistila, že „potlačování emocí může být příčinou rizika dřívějšího úmrtí, včetně úmrtí na rakovinu.

Některé výzkumy dokonce ukázaly, že potlačování emocí může zvyšovat riziko vzniku demence nebo jiných druhů ztráty paměti. V březnu 2016 vědci ve studii publikované v časopise Nature Communication zjistili, že potlačení emocí může způsobit amnézii. A potlačování dřívějších zážitků může změnit a poškodit způsob, kterým mozek uchovává vzpomínky i v budoucnosti.

Levenson je však v tomto směru skeptický. „Zatím nevíme, co je příčinou demence, takže shazovat to na potlačování emocí je přitažené za vlasy,“ říká.

Krátkodobé výhody

Potlačování emocí sice může zvyšovat riziko ztráty paměti a rakoviny způsobené stresem, ale není jen špatné. „Lze to využít i strategicky,“ podotýká Levenson. Jak konkrétně?

Vyhýbání se konfliktům

Krátkodobě může potlačení emocí pomoci vyhnout se konfliktům. Například pokud se ve vašem partnerství vyskytne ožehavý problém, o kterém víte, že na něj oba zareagujete hněvem, může být lepší snažit se svou reakci ovládnout nebo potlačit. No a až partner odejde, můžete svůj vztek třeba vymlátit do polštáře. 

Zvládání krizí

Některé výzkumy pak ukázaly, že pečovatelé, kteří lépe ovládají své emoce v reakci na obtížné podněty, se lépe vyrovnávají s emočním stresem, který je s péčí spokojen.

Článek v časopise The Journals of Gerontology ze září 2021 popisuje, že „pečovatelé, kteří nejsou schopni potlačit emoční chování v reakci na nechutné podněty, mohou být více ohroženi úzkostí“. Důvodem může být to, že se cítí provinile, když reagují negativně na osobu, o kterou pečují.

Lidé mají důmyslný emoční systém, plný přímých i nepřímých prostředků, kterými ovládají konečný výsledek. Někteří z nás jsou v ovládání emocí lepší než jiní, ale přesto se musíme potýkat s lidmi, které máme rádi (a s některými, které nemáme rádi) a kteří nám mohou způsobit velké citové strádání. Právě to, jak na tyto emoce reagujeme, má největší vliv na naše celkové zdraví.

Související…

Žádné emoce nejsou špatné. Existují, aby nás učily, říká koučka Erika Bach
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Discover Magazine

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...