fbpx

Překvapivý dopad antikoncepce: Tanečnice, které berou hormony, vydělávají méně 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Popularita hormonální antikoncepce v posledních letech výrazně klesá. Většina žen s ní končí kvůli nepříjemným vedlejším účinků. Průzkum odhalil dosud neznámý dopad. Striptérky, které ji berou, totiž vydělávají mnohem méně než jejich kolegyně

Zveřejněno: 12. 10. 2023

Zvířata ve volné přírodě dávají jasně najevo, kde ve svém hormonálním cyklu se právě nacházejí. Samice paviánů mají například v době největší plodnosti jasně růžové pozadí. To dává samcům najevo, že je čas na páření.

Když jsme nejplodnější my ženy (během třídenního ovulačního okna), na početí se biologicky a podvědomě připravujeme. Zvýší se nám hladina estrogenu, takže máme čistší pleť a souměrnější obličej. Zkrátka celkově vypadáme lépe a často se i lépe cítíme. Zároveň je zajímavé si uvědomit, že i muži považují ženy, které ovulují, za atraktivnější. Píše o tom magazín Evie

Kde tedy přicházejí na řadu striptérky?

Větší sexappeal, vyšší dýška

Psycholog Geoffrey Miller z Univerzity v Novém Mexiku a jeho kolegové podnikli exkurzi do místního pánského klubu, kde zjistili, že tanečnice si během ovulace vydělávají přibližně 70 dolarů za hodinu. V době menstruace je to pak jen 35 dolarů a v mezičase 50 dolarů. Snad nejzajímavějším zjištěním však bylo, že tanečnice užívající antikoncepci vydělávaly v průměru jen 37 dolarů za hodinu, zatímco ty, které pilulky neužívaly, 53 dolarů. To je obrovský rozdíl, zejména když se nasčítá v čase.

Užívání pilulek navozuje hormonální stav, který se velmi podobá ranému těhotenství. Z biologického hlediska to není nic, co by mohlo potenciální nápadníky nebo zákazníky přitahovat.

Studie dospěla k závěru, že výše dýšek může souviset se změnami rysů obličeje, tělesného zápachu a poměru pasu k bokům. Tyto změny jsou způsobeny (ano, hádáte správně) právě hormony!

Proč jsme tedy kvůli antikoncepci méně atraktivní? Ukázalo se, že užívání pilulek navozuje hormonální stav, který se velmi podobá ranému těhotenství. Z biologického hlediska to není nic, co by mohlo potenciální nápadníky nebo zákazníky přitahovat.

Život podle cykličnosti

Náš hormonální cyklus zkrátka ovlivňuje mnohé. Naše tělo se v průběhu měsíce mění, díky čemuž jsme více či méně „atraktivní“. Není samozřejmě překvapivé, že konvenčně atraktivnější tanečnice mají také větší dýška. Možná si ale neuvědomujeme, že naše cykly mohou také zásadním způsobem ovlivňovat naše postoje a chování. Každá žena je během premenstruační fáze o něco méně trpělivá, více se rozčiluje, a dokonce prý během tohoto období dochází nejčastěji k rozchodům.

Naše cykly jsou prostě důležitější, než si myslíme. Zejména ty ženy, které pracují s lidmi, by tedy měly mít na paměti, že jejich hormony ovlivňují jejich vzhled i pocity. Z tohoto poznání pak plyne i to, že si můžete začít svůj život podle menstruačního cyklu plánovat. Například se vyhněte důležitým schůzkám, když máte před menstruací, a raději si je plánujte na dobu ovulace. Je mnohem pravděpodobnější, že uslyšíte „ano!“.

Související…

Končíte s antikoncepcí? Byliny, doplňky i strava, které pomáhají obnovit přirozený cyklus
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Eviemagazine.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...