fbpx

Tattoopunktura spojuje akupunkturu a tetování. Pozitivní účinky jsou překvapivé, říká odborník Dalších 3 fotografií v galerii
Tattoopunktura. Zdroj: Se svolením Tattoopunktura.cz

O cyberpunkovém festivalu a prvním setkání s tatoopunkturou. A o tom, jak může tahle technika založená na tradiční čínské medicíně a jedné mumii měnit lidské životy.

Zveřejněno: 30. 8. 2023

Jestli něco nejde dohromady, tak já a multižánrový postcyberpunkový futuristický festival. Tedy to jsem si myslela, dokud jsem se na jeden takový vlastně náhodou nedostala. Přestože se o sci-fi, larpy ani postapo scénáře nezajímám ani omylem, když mi kamarádka nabídla, jestli se s ní nechci letos v červenci vypravit na Cybertown do raketové základny Bratronice nedaleko Prahy, spíš ze zvědavosti jsem nakonec kývla. A udělala jsem dobře.

Jelo nás pět. Kouzelník, který se specializuje na ohňovou show a hody nožem, mladá umělkyně s krásnýma očima, vytvářející díla připomínající scény z těch nejkrvavějších hororů, a nakonec i zapálený hráč juggeru, hry založené na tom, který tým efektivněji „ubije“ protivníky a rychleji hodí psí lebku do soupeřovy „díry“.

A to nebyla jediná zajímavost, kterou jsem se cestou na festival dozvěděla. Zatímco kouzelník nám během řízení vyprávěl o svém cestování po světě a o tom, proč si nechal pořezat celá záda, mladá umělkyně se zmínila o tattoopunktuře, tedy kombinaci tetování a akupunktury. Prý o tom bude na festivalu přednáška spolu s ukázkou. To jsme si rozhodně nemohly nechat ujít…

V jiném světě

Na místo jsme dorazili poslední den festivalu, v sobotu dopoledne. Nebyl tedy žádný div, že všude panovala hodně uvolněná atmosféra. Areálem se potloukali ženy i muži v „postapo“ nebo cyber oblečení, méně, více (či hodně) odhalení, všichni v poměrně zpomaleném režimu dokazujícím, že si předchozí dny náležitě užili a moc toho nenaspali.

1 r6a 7154

Přednáška FouSageho o tattoopunktuře na Cybertownu, po které následovala názorná ukázka. Zdroj foto: Lenka Kopečková, se svolením FouSage


Když jsme obhlédly areál se spoustou dystopických prvků, ve kterém jsme si opravdu připadaly jak v jiném světě, zamířily jsme do jednoho ze stanů na přednášku tattoopunktury. Po ní následovala názorná ukázka, kdy odborník na slovo vzatý zvaný FouSage (čti Fousáč) provedl jedné ženě řez na holý hrudník. Škoda, že už jsme ji pak nezastihly a nemohly se zeptat, jak se jí celý proces líbil, protože hned po jeho dokončení se zdálo, že to byla síla.

Poselství mumie

Co jsme ale zvládly, byl rozhovor s Petrem C, odborníkem na akupunkturu a tradiční čínskou medicínu, který s FouSagem blízce spolupracuje. Právě on s myšlenkou tattoopunktury přišel jako první. Inspirovala ho k tomu mumie, konkrétně Ötzi, kterého archeologové objevili v roce 1991 v Alpách. Ötzi se mimo jiné proslavil hlavně tím, že na jeho těle vědci našli 61 tetování, o nichž se už tehdy domnívali, že pravěkému muži sloužily k úlevě od bolesti podobným stylem jako akupresura či akupunktura.

„Tattoopunktura je speciální tetování, aplikované nad akupunkturními body, které následně harmonizuje. Je kombinací tělesné ozdoby, přechodového rituálu a přírodního léčení těla i ducha,“ vysvětlil nám na začátku Petr C. (Pozn. red.: Na jednu otázku odpovídala také Sophia Eleonora, která má na starost mediální komunikaci o metodě.)

Jak jste přesně přišli na to, že řezy, které měl Ötzi na těle, jsou opravdu pro lidské zdraví i psychiku prospěšné?

Tuhle teorii měli archeologové hned záhy po Ötziho nalezení, tetování evidentně nejsou zdobná a nápadně se shodují s umístěním akupunkturních bodů, které navíc odpovídají potížím, které u něj objevili. My jsme si nejprve ověřili, jestli tato speciální technika tetování může působit na akupunkturní body podobně jako jehlička. Experiment na sobě samých a desítce dobrovolníků nás překvapil svou jednoznačností a nad očekávání potvrdil, co jsme tušili. V době měděné si nemohli lidé dovolit používat nefunkční nástroje, obuv ani léčebné techniky.

Po prozkoumání vědeckých poznatků o Ötziho zdravotních potížích a porovnání s body, které měl ošetřené tattoopunkturou, jsme užasli nad dokonalostí a komplexností jeho léčby, a to i v kontextu soudobého moderního pohledu komplementární medicíny. Jinými slovy, dnes by špičkový akupunkturista použil na Ötzino potíže ty samé body, které mu tetoval alpský šaman před 5300 lety. To vše nás utvrdilo v tom, že je tattoopunktura funkční a úžasná cesta, kterou je třeba znovu vzkřísit.

Jak přesně stimulace akupunkturního bodu skrze řez funguje? Když jsem poprvé slyšela, že řežete do kůže u akupunkturních bodů, nejdříve mě napadlo, jestli je tím nemůžete nějak narušit?

Narušit určitě ne, protože řežeme do stejné vrstvy kůže, jako se tetuje klasicky jehlou, a akupunkturní bod je ve větší hloubce. Čistý řez s uhlíkem (tetovací barvou) nad tímto bodem jej stimuluje, nebo spíše harmonizuje, stejně jako akupunkturní jehla, ale dlouhodobě a jemněji. Odstraní se blokáda na energetické dráze – meridianu a čchi (životní energie) poté může správně proudit.

Petr „C“ Špička

Studoval Školu přírodní medicíny, díky které se nejen začal věnovat akupunktuře a TČM, ale také ho přivedla na myšlenku harmonizace akupunkturních bodů pomocí jizvy. Jeho znalosti a vize spolu s Fousáčovým umem a Ötziho odkazem vedly ke znovuvzkříšení tattoopunktury jako prostředku přírodní, resp. komplementární medicíny. C se věnuje hlavně neduhům klientů a jejich příčinám, společně s klientem hledá ideální umístění tattoopunktury na těle. Rád pomůže s výběrem či návrhem motivu, který případně dokáže i přenést do kůže.

Jaké body tatoopunkturou nejčastěji stimulujete a jaké to má účinky?

Nejčastěji řešíme psychické a psychosomatické potíže. Většinou se k nim dobereme, i když za námi klient přijde s fyzickými potížemi, se kterými mu moderní lékařství nedokázalo pomoci. Dost často se poté dobereme až traumatům z dětství. Jeden takový bod na vnitřní klid má velmi příjemný benefit v milostné oblasti. Velice rádi vždy „varujeme“ před tímto „vedlejším účinkem“ a ještě raději posloucháme zpětnou vazbu.

Akupunkturní body a některé účinky jejich stimulace podle Petra C:

  • LieQue (ruka)

– příznivě působí na hlavu a šíji

– prohlubuje dech a posiluje plíce

– uvolňuje potlačované emoce

– podle tradičních textů působí preventivně proti tvorbě nádorových onemocnění

  • ZuSanLi (pod kolenem)

– doplňuje energii

– zvyšuje odolnost a výkon

– zlepšuje trávení a metabolismus

– posiluje imunitu

– dodává sílu a chuť konat a žít

– legendární bod dlouhověkosti

  • SanYinJiao (dolní část nohy)

– zkvalitňuje a prohlubuje sexuální zážitek

– pomáhá při neschopnosti otěhotnět

– harmonizuje slinivku a játra

– dodává pocit spokojenosti a vnitřního klidu

– příznivě působí na pleť

– může řešit problém s nadváhou

  • Guang Ming (dolní část nohy)

– projasňuje vidění

– zmírňuje psychózy, úzkosti, návaly vzteku, mánie a deprese

– přináší pocit stability

– doporučuje se po/při léčbě drogových závislostí

– pomáhá při migrénách

Jak samotné tetování probíhá?

Když za námi klient přijde, tak nejdříve řešíme diagnostiku – většinou dotazovou, abychom mohli najít nejúčinnější místo, na které tattoopunkturou působit. Je to prostě takové milé povídání, u kterého často přijdeme na spoustu důležitých věcí a souvislostí. Každý střípek nám pomůže se dopracovat k tomu správnému umístění tattoopunkty. Potom je třeba mít obrázek, motiv. Pokud ho klient nemá připravený, pomůžeme mu ho vymyslet. Technika dovoluje jenom jednoduché motivy v linkách, což je někdy docela výzva.

Samotnou práci provádíme jednorázovým sterilním skalpelem (občas na zvláštní přání sterilním pazourkem, jako to měl Ötzi). Nakonec do jizvy vetřeme tetovací barvu, která obsahuje pro nás důležitý uhlík transformující energii. Vše, co při procesu používáme, je sterilní chirurgické náčiní. Co se hygieny týče, je to daleko bezpečnější než klasické tetování.

Máte vy sami s tatoopunkturou zkušenost? Můžete říct, v čem vám pomohla?

Sophia Eleanora: Mně tattoopunktura velmi pomohla s psychickými potížemi. Pomohla mi posunout hranice a zvládám díky ní daleko více, než předtím. Také mi pomohla s chronickou únavou, kdy jsem se budila ve dvě odpoledne a stejně jsem nemohla vstát.

lia021

Při práci. Zdroj foto: Se svolením Petra C. a FouSage


Petr C: Já jich mám z výzkumných důvodů fakt hodně. To by byl moc dlouhý odstavec. Zkušenosti klientů si můžete přečíst na našem webu tattoopunktura.cz nebo na Facebooku. Ale odcituji pár „shortů“: klientka 1 (bolesti kolen, cca osm let v neúspěšné péči lékařů) Jako zázrakem se v noci nebudím bolestmi, a celkově je mi líp. Předtím jsem po dvanácti hodinách na nohou večer úplně umírala a nemohla skoro vyjít schody a vůbec něco dělat. Teď běhám jak laňka.

klientka 2 (migrény): Musím říct, že jsem od té doby neměla jedinou migrénu. Hlava mě tedy bolela, ale migrénu jako takovou jsem neměla.

Jsou benefity téhle metody ověřené nějakými studiemi, vědeckými poznatky? Nebo jen spoléháte na zkušenosti klientů a na to, že zakládáte na tradiční čínské medicíně?

Studií je bohužel málo i na samotnou tradiční čínskou medicínu a na tattoopunkturu už vůbec. Spoléháme se tedy na Ötziho odkaz, znalosti z tradiční čínské medicíny a hlavně na to, co vidíme a dostáváme za zpětnou vazbu. Kolikrát nás to až překvapí, co vše tato metoda dokáže.

Na webu si lidé účinky pochvalují. Nesetkali jste se tedy zatím s žádnou negativní reakcí (ať už fyzickou či psychickou)?

Ano, setkali. Můžou nastat takové situace, které asi potkaly každého terapeuta nebo léčitele. Buď se vám pacient dostatečně „neotevře“, a tak se nedobádáte k opravdové příčině. Nebo má člověk ohromné očekávání a myslí si, že mu tattoopunktura (terapie apod.) vyřeší všechny problémy, a on bude zázrakem vyléčen, aniž by sám musel se svým životem něco dělat.

Také se nám stalo, že člověk měl pocit, že je připraven jít po příčině problému a že vytrhne naráz všechny kořeny, ale následný proces, kdy se odkrývala samotná traumata, byl pro něj příliš silný. Proto vždy velmi apelujeme na klienta, aby si dobře promyslel, do jaké hloubky má momentálně sílu jít. Základem je prostě správná diagnostika, ale bez pomoci a otevřenosti samotného klienta ji stanovit nedokážeme.

Pozn: Tatoopunktura v žádném případě nenahrazuje léčbu. Jedná se o komerční aplikaci poznatků archeologického výzkumu.

Související…

Cybertown 2022: Postapo budoucnost září neonovými světly
Zdeněk Strnad

foto: se svolením Petra C. a FouSage, Lenka Kopečková, Tatoopunktura.cz, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...