fbpx

Australský akupunkturista vysvětluje, jak může tisíce let stará metoda pomoci nastávajícím maminkám 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Bolest k těhotenství nutně patřit nemusí, stejně jako nespavost nebo stres. Adam Hjort uvádí důkazy, hovořící ve prospěch akupunktury v těhotenství. Může se dokonce podepsat na hladkém průběhu celého porodu.

Zveřejněno: 22. 8. 2023

Těhotenství je neuvěřitelný proces. Od početí potomka až po jeho narození se tělo i mysl ženy neustále transformují a přizpůsobují, což nekončí ani po porodu. Jde o hluboké změny, které mohou vyvolat různé nepříjemné pocity – od bolestí přes nevolnosti až po prudké změny nálad, úzkosti i deprese.

Vedle léků existují i jiné prostředky, které umí ulevit – přirozeně a bez nutnosti zatěžovat tělo chemií. Adam Hjort, registrovaný akupunkturista a člen Australské asociace akupunktury a čínské medicíny (AACMA), popisuje, jak může těhotným pomoci akupunktura, alternativní léčba založená na důkazech.

Nic nového pod sluncem

Ačkoliv spojení akupunktury a těhotenství může znít poněkud exoticky, ve skutečnosti se jedná o záležitost starou bezmála 1 600 let – právě tehdy byl totiž podle Hjorta popsán první případ, kdy těhotná podstoupila akupunkturu a kdy jí tato prospěla. Zatímco východní medicína zná výhody této pradávné terapie po tisíciletí, Západ ji doháněl jen velmi pomalu – akupunktura u nás zaznamenala boom teprve v posledních desetiletích. Po celém světě dnes lidé tuto léčebnou metodu vyhledávají, aby si ulevili od bolesti, úzkostí, zlepšili spánek nebo podpořili zdravý vývoj dítěte a jeho hladký příchod na svět. S čím může akupunktura těhotným pomoci?

Součást těhotenství, se kterou se nedá nic dělat?

Hluboké pánevní bolesti (bolesti v bedrech, pánvi, kyčlích) jsou v těhotenství způsobovány tím, že se těžiště těla vlivem uvolňování vazů posouvá dopředu, díky čemuž je na spodní část zad (bederní oblast) a pánev kladena nadměrná zátěž, což způsobuje nepohodlí.

Optimální množství hormonu oxytocinu, noradrenalinu, adrenalinu, beta-endorfinu a prolaktinu se stará o to, čemu se říká bezproblémový přirozený porod. Akupunktura působí na centrální i periferní nervový systém, které mají řízení produkce těchto hormonů na starosti.

Hjort uvádí, že bolestmi bederní páteře trpí podle odhadů až 70 % australských těhotných a že tato prevalence je velmi podobná i v jiných zemích. Jde o bolesti významně ztěžující každodenní aktivity, jako jsou pravidelný pohyb, péče o sebe sama, sezení, chůze, nebo dokonce i sex. I přes to bývá těhotným často řečeno, že se jedná o přirozenou součást celého procesu, se kterou se nedá nic dělat.

Hjort nesouhlasí a pro potvrzení cituje výsledky studie, publikované v odborném žurnálu Journal of Acupuncture and Meridian Studies, jejíž autoři vyzpovídali 81 těhotných s hlubokými pánevními bolestmi. Zjistili, že pro ohromujících 88,9 % z nich znamenalo absolvování akupunktury výraznou úlevu.

Vyspi se, dokud to jde…

Nastávající maminky často kromě tlaku, který na ně klade jejich měnící se tělo a v něm rostoucí potomek, čelí ještě tlaku okolí, které má mnohdy po ruce dobře míněné rady. Mezi nimi nesmí chybět doporučení, aby se žena vyspala, dokud to jde. Jenomže hormonální změny v tomto období často způsobují nejen úzkosti, ale také nespavost.

Autoři textu, publikovaného v magazínu Obstretic Medicine, uvádí, že obojí může být spojeno s nepříznivými důsledky pro matku i dítě. Mezi ně patří nejen zvýšené riziko rozvoje deprese, ale také nutnosti císařského řezu, intenzivnějších bolesti během porodu, předčasného porodu a nízké poporodní hmotnosti miminka. Jako přirozená prevence může zafungovat dostatek spánku. Jenomže jak jej docílit?

acupuncturegoldcoastadamhjortacupuncturist

Adam Hjort. (zdroj: se svolením Traditional Acupuncture Clinic)


Podle výsledků studie z roku 2020 může i v tomto pomoci akupunktura – vědci zjistili, že těhotné oddávající se akupunktuře zaznamenaly zvýšenou sekreci spánkového hormonu melatoninu, což zvýšilo kvalitu jejich spánku a snížilo obtíže, související s jeho nedostatkem. Čím to? Akupunktura snižuje míru prožívaného stresu, tedy vede k celkovému zklidnění, a tím vytváří ideální podmínky pro klidný spánek. Snižuje totiž nadměrnou stimulaci oblastí mozku, spojovaných se stresovými reakcemi, čímž podporuje relaxaci.

Příprava na hladký příchod na svět

S blížícím se termínem porodu se tělo intenzivně připravuje na příchod potomka. V krevním řečišti se zvyšují hladiny hormonů, které jsou pro tento proces nezbytné – jde o oxytocin, noradrenalin a adrenalin, beta-endorfin a prolaktin. Všechny hrají důležitou roli nejen v těhotenství, ale také během porodu a bezprostředně po něm.

Optimální množství těchto hormonů se stará o to, čemu se říká bezproblémový přirozený porod. Akupunktura působí na centrální i periferní nervový systém, které mají řízení produkce těchto hormonů na starosti. Autoři výzkumu, publikovaného v magazínu Translational Neuroscience, potvrzují, že akupunktura může díky tomu zmírňovat porodní bolesti, urychlovat celý porodní proces i následné sžívání maminky a miminka.

foto: Shutterstock, se svolením Traditional Acupuncture Clinic, zdroj: Traditional Acupuncture Clinic

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...