fbpx

Chcete žít do sta let? Najděte svůj „ikigai“ a pijte kávu 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Myslet na zdraví nemusí znamenat jen neustálé omezování se

Zveřejněno: 6. 8. 2023

Sníte o dlouhověkosti? Inspirovat se můžete ranními návyky lidí z takzvaných modrých zón, jejichž obyvatelé se běžně dožívají až stovky. Mezi tyto zóny patří řecký ostrov Ikaria, město Loma Linda v Kalifornii, italská Sardinie, japonský ostrov Okinawa nebo poloostrov Kostariky Nicoya. Průkopníkem zkoumání těchto míst dlouhověkosti se stal autor a badatel Dan Buettner. Dal si za úkol podělit se s dalšími lidmi o tajemství – co přesně obyvatelé těchto oblastí dělají, že jsou stále tak zdraví. Mnohé z těchto návyků lidé z modrých zón praktikují už ráno. Server Well+Good radí, jak se k těmto jedincům připojit a nastartovat tak svůj den.

1) Najděte svůj „ikigai“

Co vás ráno po probuzení vytáhne z postele? Co vás pohání? Najít to a naplno se tomu věnovat je jedním z návyků, které si osvojili obyvatelé alespoň jedné z modrých zón. Japonský koncept ikigai spočívá v objevování toho, co rozněcuje vaši duši a dává vašemu životu smysl. Podle modrých zón totiž souvisí smysluplnost s dlouhověkostí – doslova vám dává důvod, proč s přibývajícím věkem ráno vstát z postele.

Pokud nevíte, kde začít, může nabídnout pomocnou ruku neurovědec a autor knihy Awakening Your Ikigai (Probuzení vašeho ikigai) Ken Mogi. Ten serveru Well+Good prozradil, jak se k tomuto vnitřnímu kouzlu dostat. Podle Mogiho proces obvykle začíná osvojením si pěti pilířů: začít malými krůčky, přijmout sám sebe, napojit se na ostatní a planetu, hledat radost v maličkostech a být přítomen.

2) Nevynechávejte zdravou snídani

Není překvapením, že důležitou součástí cesty k dlouhověkosti je zdravá strava. Buettner říká, že dodržování výživných stravovacích plánů, jako je rostlinná nebo středomořská strava, může přispět k dlouhému a zdravému životu. A součástí toho je právě i nejdůležitější jídlo dne: snídaně. Například 105letá žena žijící v kalifornské Loma Lindě začíná každý svůj den vydatnou miskou pomalu vařené ovesné kaše s datlemi, které obsahují vlákninu, vlašskými ořechy a trochou sójového mléka plného bílkovin. Vlastně jde o velmi jednoduché jídlo. Podle Buettnera žena každou takovou misku zapije švestkovou šťávou, která pomáhá rozhýbat organismus a zároveň snižuje krevní tlak a cholesterol.

Lidé v těchto oblastech vypijí až dva nebo tři šálky černé kávy denně. Americká kardiologická asociace zjistila, že konzumace kávy, a to jak kofeinové, tak bezkofeinové, je spojena s celkově nižším rizikem úmrtnosti.

3) Vychutnejte si ranní šálek kávy

Obyvatelé modrých zón si také vychutnávají ranní šálek kávy. „Lidé v těchto oblastech vypijí až dva nebo tři šálky černé kávy denně. Americká kardiologická asociace zjistila, že konzumace kávy, a to jak kofeinové, tak bezkofeinové, je spojena s celkově nižším rizikem úmrtnosti,“ upozorňuje Buettner. Samozřejmě – všeho s mírou. Do šálku si také nedávejte sladkou smetanu nebo šest kostek cukru. Místo toho ji vylepšete trochou mléka nebo jeho rostlinnou alternativou a třeba jen jednou lžičkou cukru či přírodním sladidlem, jako je například agáve.

Ranní kávu také můžete vyměnit za šálek čaje – dalšího základního nápoje v modrých zónách. „Chcete-li si v modrých zónách skutečně dopřát kávovou nebo čajovou rutinu, domluvte si s přáteli nebo rodinou schůzku u kávy nebo odpoledního čaje, abyste si popovídali, zasmáli se a strávili pospolu čas, který je tak důležitý pro zdraví a štěstí,“ píše server Blue Zones.

4) Řekněte něco hezkého prvnímu člověku, kterého uvidíte

Australská novinářka Sarah Wilsonová se jednou zeptala Buettnera na jeho vlastní ranní rutinu. Kromě zdravé snídaně plné ovoce a obilovin a dvacetiminutového cvičení – obvykle jógy nebo jízdy do práce na kole – začíná Buettner každé ráno tím, že někomu složí kompliment. „Řekněte něco hezkého prvnímu člověku, kterého potkáte. Harvardská studie ukazuje, že chování je nakažlivé, takže pokud něco uděláte svému sousedovi, pravděpodobně se to vrátí i vám,“ říká Wilsonová.

Vzhledem k tomu, jak důležité je v modrých zónách spojení s komunitou a smysluplné mezilidské vztahy, je pravděpodobné, že Buettner tento ranní zvyk převzal ze svého výzkumu. Kromě vyvolání tohoto efektu, o němž badatel mluví, je proto dobré najít svou komunitu a pěstovat zdravý společenský život. Ať už je to hned ráno nebo v průběhu celého dne, lidské vztahy vedou ke šťastnějšímu a delšímu životu.

Související…

Chcete žít do sta let? Přijměte životní styl Blue Zones!
Jana Tobrmanová Čiháková

foto: Shutterstock, zdroj: Wellandgood.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...