fbpx

Lákavé nákupy levného jídla. Za rohem číhá hlavně salmonela 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Zjistěte, co znamenají data expirace na obalech potravin, a vyhněte se otravě jídlem. Kterým potravinám se v levných obchodech raději úplně vyhnout?

Zveřejněno: 19. 2. 2024

Přestože dbát na neplýtvání jídlem je chvályhodné, je potřeba brát ohledy také na vlastní zdraví a nejíst prošlé potraviny, které vám mohou uškodit.

Minimální trvanlivost

Obecně platí, že pokud je na etiketě potravin uvedené datum minimální trvanlivosti, jedná se spíše o doporučení, a pokud například těstoviny sníte měsíc po uplynutí trvanlivosti, nemělo by se vám nic stát.

Podle informačního centra bezpečnosti potravin datum minimální trvanlivosti pouze uvádí den, do kterého výrobci deklarují odpovídající kvalitu.

„Potraviny lze bezpečně konzumovat i po uvedeném datu „Minimální trvanlivost do“ a to za podmínky, že jsou respektovány pokyny pro skladování a že není poškozen obal; potraviny však mohou ztratit svoji původní chuť a texturu,“ stojí v publikaci Evropské komise.

Jiné je to ale s větou „spotřebujte do“, v tomto případě byste měli být více opatrní, protože s konzumací těchto potravin po datu uvedeném na obalu se zvyšuje i riziko otravy jídlem.

Kromě těstovin najdete toto označení i na řadě chlazených, mražených, sušených, konzervovaných a jiných potravinách (rostlinný olej, čokoláda atd.).

„Spotřebujte do“

Jiné je to ale s větou „spotřebujte do“, v tomto případě byste měli být více opatrní, protože s konzumací těchto potravin po datu uvedeném na obalu se zvyšuje i riziko otravy jídlem.

Týká se to potravin, které velmi rychle podléhají zkáze, jako např. čerstvé ryby, čerstvé mleté maso atd. Abyste se vyhnuly otravě, dbejte na dobré skladování a řiďte se i dalšími pokyny od výrobce, které například udávají teplotu skladování v lednici nebo informace k mražení.

V případě konzumace prošlých potravin čelíte především riziku nákazy salmonelou.

„Salmonela je druh bakterie, která může způsobit gastroenteritidu přenášenou potravinami, a obvykle se vyskytuje v mase, drůbeži a vaječných výrobcích,“ říká doktorka Sam Salingová a dodává: „Salmonele se lze poměrně snadno vyhnout, pokud se dodržují bezpečné potravinářské postupy. Kromě dodržování data spotřeby je třeba potraviny správně skladovat, důkladně vařit a bezpečně připravovat (například skladovat syrové maso odděleně od čerstvého ovoce v lednici nebo neukládat vařené jídlo na talíř, na kterém bylo syrové maso) a vždy si řádně mýt ruce.“

Související…

Se skutečným jídlem téměř nelze chybovat. Ať už jde o rostlinnou stravu nebo živočišné potraviny
Martina Malá

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...