fbpx

Neuroplasticita: Jak trénovat mozek a zlepšit své schopnosti? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

„Neuronové spoje jsou jako svaly - čím více je používáte, tím silnější jsou.“ - David Eagleman

Zveřejněno: 2. 7. 2023

Mozek je jako vesmír v malém. Je nejúžasnějším orgánem, který máme, je řídícím centrem našeho těla. Od pohybu přes řeč až po myšlení, chování a paměť. Je zodpovědný za naše pocity, vzpomínky, rozhodování, učení. Je neuvěřitelně složitý a plný záhad.

Náš mozek není statický – neustále se mění pod vlivem našich zkušeností a prostředí, v němž žijeme. Tato vlastnost se nazývá neuroplasticita – umožňuje nám učit se novému a rozvíjet své schopnosti. Čím více mozek stimulujeme různorodými úkoly, tím více se tvoří nová neuronová spojení a zlepšuje náš zdravotní a psychický stav. Stejně jako svaly potřebují trénink, potřebuje i mozek pravidelnou stimulaci a výzvy. Existuje několik jednoduchých způsobů, jak neuroplasticitu mozku podporovat:

Vyvážená strava

Základem je vyvážená strava, která mozku dodá potřebné živiny a energii. Mezi nejlepší potraviny pro mozek patří například ořechy, ryby, vejce nebo borůvky. Tyto potraviny obsahují látky, které podporují paměť, kognitivní funkce a ochranu nervových buněk. Je důležitý dostatečný přísun vody, která hydratuje mozek a zlepšuje jeho prokrvení.

Pravidelný pohyb

Fyzická aktivita nejen posiluje svaly a kosti, ale také stimuluje tvorbu nových nervových buněk a spojení v mozku. Pohyb také zvyšuje hladinu endorfinů, které nám zlepšují náladu a snižují stres.

Když komunikujete s ostatními lidmi, používáte různé dovednosti: řeč, sluch, empatii, argumentaci atd. Získáváte také nové informace, nové dojmy a nové emoce. Všechno to aktivuje různé oblasti vašeho mozku a zlepšuje vaši náladu a pohodu.

Ideální je cvičit alespoň 30 minut denně a věnovat se sportům, jako je rychlá chůze, běh, jízda na kole nebo plavání.

Nové vědomosti a návyky

Nové znalosti nebo dovednosti jsou pro mozek nejlepším stimulem. Když se učíte něčemu novému, aktivujete různé oblasti mozku a vytváříte nové neuronové spoje. Hlavní je, aby to bylo zajímavé a vyvolávalo zvědavost.

Pokud děláte vše jen v režimu autopilota, náš mozek se nerozvíjí. Proto je občas užitečné měnit své návyky nebo zavádět nové. Například můžete vyzkoušet nový druh sportu, nový recept na jídlo, novou trasu do práce atd. Tak nutíte váš mozek pracovat aktivněji a přizpůsobovat se novým podmínkám.

Mezi dobrá cvičení pro mozek patří například studium cizích jazyků, učit se nazpaměť básně, hra na hudební nástroje, paměťové a logické hry. Tak posilujete spojení mezi neurony a zvyšujete svou koncentraci a kreativitu.

Sociální kontakty

Portál Psychology Today zdůrazňuje, že efektivním způsobem, jak mozek stimulovat, jsou také sociální kontakty. Když komunikujete s ostatními lidmi, používáte různé dovednosti: řeč, sluch, empatii, argumentaci atd. Získáváte také nové informace, nové dojmy a nové emoce. Všechno to aktivuje různé oblasti vašeho mozku a zlepšuje vaši náladu a pohodu. Proto se neuzavírejte do sebe - udržujte kontakt s přáteli, příbuznými, kolegy nebo prostě zajímavými lidmi.

Relaxace

Relaxace je pro podporu neuroplasticity mozku stejně důležitý faktor jako aktivita. Když relaxujete, snižujete úroveň stresu a napětí, které mohou váš mozek negativně ovlivnit. Mimoto tak dáváte mozku čas na zotavení a zpracování informací.

Každý den můžeme být lepší než den předchozí. 

Relaxovat můžete různými způsoby: meditovat, poslouchat hudbu, číst knihu, chodit na čerstvém vzduchu atd. Hlavní je, aby to přinášelo potěšení a vnitřní klid.

Relaxace je také jednou z podmínek pro efektivní neuroplasticitu. A kromě toho snižuje riziko chronického stresu, který může poškozovat mozkové buňky.  

Spánkový režim

Posledním aspektem je dostatečný a kvalitní spánek. Během spánku mozek regeneruje, ukládá informace do paměti a čistí se od toxických látek. Nedostatek spánku může vést k poruchám paměti, koncentrace, nálady i imunity. A co jste možná nevěděli, je, že kvalitní spánek podporuje růst a hojení tkání, regulaci metabolismu a hormonů, snižování stresu a úzkosti. 

Kvalitu spánku ovlivňuje cirkadiánní rytmus, který je synchronizován se střídáním dne a noci a produkce melatoninu. Pro zlepšení spánkové hygieny bychom měli dodržovat pravidelnou rutinu před spaním: vyhnout se kofeinu, alkoholu a těžkému jídlu ve večerních hodinách, zajistit si tiché a tmavé prostředí v ložnici a omezit používání elektronických zařízení.

Sečteno a podtrženo

Mozek je náš nejcennější poklad, kterého bychom si měli vážit a chránit jej. Pokud se o něj budeme dobře starat, odmění nás lepšími schopnostmi, zdravím a štěstím. Budete se cítit lépe, sebejistěji a šťastněji.

Podporovat neuroplasticitu mozku je nejen užitečné, ale i zajímavé. To znamená, že se můžeme neustále rozvíjet a objevovat pro sebe nové možnosti, ovlivňovat svůj stav a náladu. Každý den tedy můžeme být lepší než den předchozí. Začněte své návyky měnit dnes – a výsledky se dostaví už zítra!

Související…

Rejuvenace myšlení: U myší pomáhá výměna tekutin v mozku, ale co lidé?
Hana Průšová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...