fbpx

Čím více rozhodnutí děláte, tím jsou horší. Jak se vypořádat s únavou z rozhodování? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Dělat příliš mnoho rozhodnutí zhoršuje vaši schopnost činit další volby s čistou hlavou

Zveřejněno: 23. 5. 2023

Únava z rozhodování, někdy také nazývaná jako vyčerpání ega, je psychologický fenomén, týkající se schopnosti člověka dělat více rozhodnutí za sebou s ohledem na jejich snižující se kvalitu. Netýká se pouze velkých a složitých rozhodnutí, ale i těch malých a zdánlivě nevýznamných.

Svou schopnost správně se rozhodovat si zkuste představit jako baterii. Tedy omezený zdroj energie, který se s každou učiněnou volbou postupně vybíjí. Ačkoliv někteří odborníci tento termín stále oficiálně neuznávají, proběhla již řada výzkumů, které se únavou z rozhodování a jejími následky zabývaly. 

Studie zveřejněná v časopise Health Psychology například poukazuje na skutečnost, že čím déle zdravotní sestry pracují bez přestávky, tím spíš dělají méně efektivní a více nákladná rozhodnutí v rámci péče o pacienty. Výzkum z deníku Frontiers of Psychology pak předkládá myšlenku, že důvodem, proč se stále vedou diskuze o existenci únavy z rozhodování, je absence konkrétní definice tohoto efektu.

Rizikové faktory a příznaky

Klinická psycholožka Carla Marie Manlyová a psychiatrička Rashmi Parmarová uvádějí několik běžných příznaků, které napoví, že byste mohli únavou z rozhodování trpět:

  • neschopnost soustředit se a přemýšlet s čistou hlavou
  • časté odkládání povinností a vyhýbání se rozhodování
  • impulzivita
  • podrážděnost a vznětlivost
  • pocit nadměrné zátěže a s ní spojené beznaděje
  • věnování nadměrného času samotnému rozhodování
  • únava a problémy se spánkem
  • bolesti hlavy a nevolnost
  • pocit nespokojenosti s každým učiněným rozhodnutím

K únavě z rozhodování přispívají některé rizikové faktory, jejichž alespoň částečnou eliminací je možné aktuální stav zlepšit:

  • děláte během dne až příliš velké množství rozhodnutí
  • váš život nebo život vašich blízkých je vašimi volbami znatelně ovlivněn
  • musíte často dělat složitá a stresující rozhodnutí

Podle studie, zveřejněné v časopise Journal of Personality and Social Psychology, může mít na únavu z rozhodování vliv i prostředí a kultura, ve které žijeme. Účastníci výzkumu ze západních civilizací měli tendence po splnění náročného úkolu podávat horší výkony, zatímco indičtí účastníci po jeho splnění podávali výkony lepší.

Pokud jste vyčerpaní a unavení, je logické, že vaše volby mohou být ovlivněny a v konečném efektu způsobí více škody než užitku.

Autoři výzkumu zde poukazují na otázku náboženského vyznání, která je v obou kulturách zásadně odlišná. Indové věří tomu, že vynaložení velkého úsilí je povzbuzující, zatímco lidé ze západních kultur naopak považují vynaložení nadměrného úsilí za vyčerpávající.

Jak s tím bojovat?

Pokud chcete únavu z rozhodování porazit, budete muset změnit některé vzorce uvažování. To samozřejmě není nikdy lehké, ale nejtěžší je to vůbec vyzkoušet. V mnoha případech při prvním pokusu o změnu zjistíte, že to vlastně není až tak hrozné. Ba naopak, že vám tyto jiné postupy vyhovují daleko více. Nebojte se tedy trochu vybočit ze zajetých kolejí a vyzkoušet něco, co se na první pohled může zdát náročné nebo zastrašující.

Důležitá rozhodnutí dělejte jako první

Pokud vás každé vaše rozhodnutí připravuje o část energie, pak tím nejlepším, co můžete udělat, je ty nejdůležitější volby vyřešit co nejdříve. Ať už se jedná o poslední kroky k dokončení složitého projektu nebo uskutečnění obávané schůzky či telefonátu, únavě z rozhodování se nejlépe vyhnete, pokud je ze svého seznamu odškrtnete jako první a jednodušší úkony si necháte na později.

Vyhněte se rozptýlení

Pokud se rozhodnete místo dokončení důležitého úkolu raději sledovat videa nebo projíždět sociální sítě, může se jednat o formu únavy z rozhodování.

V případě, že se s únavou z rozhodování potýkáte, je velice pravděpodobné, že žijete v nikdy nekončícím stresu.

Nejedná se totiž nutně o lenost nebo známku flákačství, ale často o strach z nutnosti uskutečnit během plnění povinností nějakou složitou volbu. Tak jako tak, tato rozptýlení v podobě filmů nebo trávení času na sociálních sítích vás také vysilují a můžete se tak snadno připravit o vůli a energii potřebnou k dokončení zbytku vašich povinností.

Zjednodušte každodenní rozhodnutí

Na první pohled nevýznamné každodenní rozhodnutí, jako například co si vezmete ráno na sebe nebo co budete jíst k obědu, vás může do zbytku dne připravit o část energie. A ta vám pak bude chybět. Zkuste protřídit svůj šatník, nebo si alespoň oblečení nachystat vždy večer předem. To samé se týká plánování stravování. Pokud se nestravujete pouze v restauracích, sestavte si jídelníček na týden dopředu a navařte si vždy alespoň na jeden nebo dva dny dopředu.

Dopřejte si pravidelné přestávky

Na únavu z rozhodování se váže i únava fyzická. Pokud jste vyčerpaní a unavení, je logické, že vaše volby mohou být ovlivněny a v konečném efektu způsobí více škody než užitku. Naplánujte si během dne několik krátkých přestávek a využijte je k naprostému odpočinku od povinností. Někomu k osvěžení mysli dokonce pomůže i krátké zdřímnutí.

V případě, že se s únavou z rozhodování potýkáte, je velice pravděpodobné, že žijete v nikdy nekončícím stresu. Zkuste identifikovat jednotlivé faktory, které zhoršují vaši duševní pohodu, a pokuste se pomocí některého z výše uvedených kroků situaci otočit k lepšímu a zbavit se tak nepříjemných úzkostí, stresu a frustrace.

Související…

Snažíme se nadarmo, nebo máme v rozhodování svobodnou vůli?
Michal Švehla

 

foto: Shutterstock , zdroj: Medical News Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...