fbpx

Zveřejněno: 4. 8. 2017

Proč tolik sportovců přechází na bezlepkovou dietu a nemůžou si to vynachválit? Hubnou lidé, kteří bezlepkovou dietu zkusí? Jaký je můj názor na lepek?

Pojďme se podívat, co říkají různí odborníci: Doktor Pavel Suchánek tvrdí, že zdravá střeva by si měla s lepkem bez potíží poradit. Alespoň v případě, že je strava vyvážená a obsahuje dostatek vlákniny. Histaminová Kašulka píše, že lepek může škodit i zdravým lidem. Způsobuje zažívací potíže a záněty ve střevě, zvyšuje riziko depresí a zhoršení psychického stavu. Nikdy v historii jsme nejedli tolik pečiva, kolik teď. Navíc je lepek přidáván i do čokolády, uzenin, omáček atd. Michail Tombak upřesňuje, že problémem je to, že se mouka očisťuje od otrub. Kdo neví, co to je, tak jde o slupky zrn, které obsahují látky, jež umožňují strávení škrobu a lepku uvnitř zrna. Jelikož jsou ale v bílé mouce odstraněny, tělo si je bere ze svých zásob, mouka je těžce stravitelná a vytváří tukové polštáře.

Já osobně se pečiva úplně vzdát nechci. Můj názor je, že pokud udržujeme svá střeva v pořádku (očistě střev se budu věnovat někdy jindy), kousek pečiva občas neuškodí. Preferuju ale to celozrnné.

pecivo shutterstock 125608775

Čas od času vám kousek chleba neublíží, ovšem sáhněte raději po tom celozrnném.

A pár tipů na závěr

Pokuste se konzumovat celozrnné pečivo místo bílého. Látky obsažené v obalu zrna pomůžou strávit lepek. Dejte si týden bez pečiva a zjistěte, jak se cítíte a jestli jste náhodou trochu nezhubli. Pokud chcete jíst bezlepkově, zkuste raději než drahé bezlepkové pečivo alternativy jako pohanku, quinou, rýži, polentu. Jsou buď přirozeně bezlepkové, nebo obsahují lepku méně.

Co vy, nějaké pokusy s lepkem? Zkušenosti?

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...