fbpx

Nordic walking: Hole nejsou jen pro nemocné a staré lidi! Pomáhají zdraví všech věkových kategorií 2 fotografie
Monika Brůžová. (zdroj: se svolením Moniky Brůžové)
Zveřejněno: 23. 5. 2024

Nordic walking, často mezi lidmi označovaný také jako „chůze s holemi“, není jen další módní fitness trend. Jedná se o aktivitu, která kombinuje jednoduchost a přirozenost chůze s přidanou hodnotou speciálních hůlek. Vyzpovídali jsme rehabilitační pracovnici a trenérku nordic walkingu Moniku Brůžovou. „Nordic walking je jeden z nejpřirozenějších druhů pohybu na čerstvém vzduchu a přináší vám spoustu benefitů.“

Koho jako první napadlo vzít si k chůzi hole?

Nordic walking vznikl ve Finsku jako letní trénink pro běžkaře a postupně se rozšířil po celém světě. Ve srovnání s běžnou chůzi je intenzivnějším cvičením. „Oproti běžné chůzi zapojíte mnohem více svalových skupin – svaly horních končetin a trupu, což je výhodné pro lepší držení těla. Díky holím navíc odlehčíte nosné klouby a pohyb je pro ně šetrnější,“ popisuje výhody nordic walkingu trenérka Monika Brůžová. Zároveň má sport velmi pozitivní přínosy pro kardiovaskulární kondici, pomáhá snižovat krevní tlak, zlepšuje průtok krve v cévách a zvyšuje aerobní kapacitu a vytrvalost.

Související…

Začít se cvičením se na každý pád vyplatí i ve vyšším věku. Vyhnete se tak náhlému úmrtí
Hana Průšová

„Někdy se setkávám s názorem, že hole jsou jen pro nemocné nebo staré lidi. A vůbec to není pravda. V terénu běžně vídám různé věkové kategorie a různou úroveň trénovanosti lidí,“ vyjadřuje se trenérka. Nordic walking je tedy vhodnou aktivitou pro všechny.

Správné hole jsou základ

Jedním z klíčových prvků úspěšného nordic walkingování je náležité vybavení. Pro správnou techniku jsou nezbytné speciálně navržené hole s ergonomickými rukojeťmi a odolnými hroty. „Je možné na nich nastavit i délku, ideální je taková, abyste měli v loktech 90°. Na bodcích mají botičky na asfalt, které se pro lepší odpich v terénu sundávají. Speciální poutka slouží k tomu, abyste při zapažení hůl mohli na chvíli pustit a neměli tak ruce dlouhé hodiny v pevném sevření. Jejich vyhovující nastavení je důležité pro správnou techniku, prodloužíte a urychlíte tak krok. Zároveň jsou lehké, což při dlouhém výletu oceníte,“ popisuje trenérka výhody speciálních holí.

Jak začít?

„Do nordic walkingu mě zasvětil pan docent Kolisko z olomoucké Palestry, já pak začala používat hole pravidelně. Jako rehabilitační pracovnice jsem je využívala i s klienty v rámci jejich rehabilitačních procedur pro efektivnější zvýšení jejich kondice,“ vzpomíná na svůj začátek s nordic walkingem trenérka. „Vám začátečníkům bych poradila, abyste si vyzkoušeli jít s holemi jen tak do lesa. Uvidíte, že vám po chvíli přestanou překážet, a naopak začnou pomáhat. Dá se s nimi jít mnohem rychleji než bez nich a pomůžou jak při výstupech, tak při sestupech. Pro začátek je lepší vyrazit v nějaké skupince a s někým, kdo vám vysvětlí základy správné techniky pohybů,“ vzkazuje Monika.

Nordic walking má i sociální přesah

Nordic walking ale nemá jen samé fyzické výhody, významný je také sociální aspekt. Cvičení ve skupině má pro všechny zúčastněné velmi pozitivní přínosy. Sportující lidé se vzájemně podporují, motivují a vznikají mezi nimi nová přátelství.

monika bruzova 1

Že má sportování ve skupině sociální přesah, nám potvrdila i paní Brůžová. Sama se podílí na organizaci akce Bečovská chůze, která už 10 let spojuje nordic walkery v Bečově nad Teplou. „V roce 2013 jsme uspořádali 0. ročník akce Bečovská chůze, kde jsme chtěli dostat nordic walking do povědomí veřejnosti a zároveň ukázat lidem krásné prostředí Bečovska a jeho blízkého okolí. Na akci jsme přidali i možnost měření tlaku, krevního cukru, BMI a tělesného tuku. Připravili jsme 3 různě dlouhé a obtížné trasy a po společné rozcvičce jsme si s chodci vysvětlili základy techniky chůze s holemi. Akce se od té doby stala tradicí.“

Buďte taky in!

Nordic walking je také skvělý způsob, jak se dostat ven do přírody a psychicky zrelaxovat. Celkově je skvělou volbou pro ty, kteří hledají efektivní, ale šetrné cvičení pro celé tělo. Ať už se rozhodnete sportovat kvůli zlepšení svého zdraví, zvýšení kondice nebo jednoduše pro radost z pohybu, jistě nebudete zklamáni. Stačí si vzít hole a vyrazit ven! „Nordic walking je in už dlouho. A rozvíjí se i nordic running, ale o tom někdy příště,“ uzavírá rozhovor paní Brůžová.

foto: se svolením moniky Brůžové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...