fbpx

Nejčastější mýty o endometrióze. Zblázníš se bolestí a nikdy neotěhotníš 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nejslavnější nositelkou této nemoci je Marilyn Monroe, která kvůli endometrióze trpěla velkými bolestmi a zůstala bezdětná. Důvod k panice? Vůbec! Mnoho žen se stejnou diagnózou má úplně jiné příznaky. A kupu dětí k tomu!

Zveřejněno: 17. 3. 2024

Diagnózu endometrióza podle národního zdravotního portálu nzip.cz vyslechne 6 až 10 % žen v reprodukčním věku, jde tedy o poměrně časté onemocnění. Přesto s ní souvisí řada mýtů a legend, na které bychom si měli posvítit.

Endometrióza dostala svůj název podle endometria – výstelky děložní sliznice. V průběhu menstruačního cyklu se endometriální buňky vlivem hormonů rozmnoží, aby posloužily jako měkká „peřinka“ pro oplodněné vajíčko. Když se těhotenství nekoná, část výstelky se v měsíčním cyklu odloučí a odchází z těla spolu s menstruační krví.

Problém ale nastane, když se tyto buňky dostanou tam, kde nemají co dělat: uchytit se mohou na vaječnících, v pochvě, v dutině i mimo břišní dutinu. Pořád jde o živou tkáň, která reaguje na hormony putující krví: střídavě narůstá, krvácí a znovu dorůstá. Na rozdíl od endometria v děloze ale krev z „přestěhované“ tkáně nemá kam volně odtékat. Místo toho se hromadí v blízkosti orgánů, které dráždí. Výsledkem je bolest a někdy i vznik nejrůznějších jizev a srůstů. Silné problémy potom může způsobit i nenápadné malé ložisko, viditelné pouze laparoskopicky.

Pokud na endometriózu berete léky, domluvte se se svým gynekologem na případné změně nebo vysazení. Některé z nich totiž mají antikoncepční účinek.

Škála příznaků je přitom velmi pestrá: silná a bolestivá menstruace, bolesti při sexu, ale i bolest při močení nebo střevní problémy během menstruace, jako popisuje Klára (32 let): „Měla jsem šílené problémy s trávením. Zácpa se střídala s průjmem, někdy jsem dokonce i zvracela. Prošla jsem řadou vyšetření včetně gastroskopie. Vůbec mě nenapadlo, že bych měla řešit své problémy s gynekologem, protože silnou menstruaci jsem měla odjakživa. Brala jsem jako fakt, že první dva dny menstruace prostě sáhnu po svém oblíbeném „růžovákovi“ - Ibalginu. Spousta holek kolem mě to má úplně stejně i bez endometriózy.“ Na rozdíl od Kláry ale kamarádky postupem času založily rodiny. Na nenápadná ložiska endometriózy tak upozornila až následná laparoskopie.

Všechno je jinak?

Jaké nejčastější mýty tedy kolem této dnes tolik zmiňované nemoci kolují?

Mýtus č. 1: Silná a bolestivá menstruace

Neobvykle silná menstruace opravdu patří k charakteristickým příznakům, rozhodně ale není pravidlem.

„Některé ženy skutečně mají velmi silnou a velmi bolestivou menstruaci, ale je to jen jedna část spektra. Jiné mají pouze mírné křeče a slabou menstruaci, další trápí bolesti jen uprostřed cyklu. Pokud máte podezření, že je u vás něco jinak, promluvte si o tom se svým gynekologem,“ doporučuje reprodukční lékařka Barbara Stegmann pro Medical News Today.

Mýtus č. 2: Bolí jen v břiše

Ano, nejčastěji se ložiska endometriózy skutečně nachází v okolí dělohy, vaječníků nebo močového měchýře. Ale v krevním oběhu někdy děložní buňky můžou docestovat prakticky kamkoliv v těle. Ložiska endometria jsou vzácně objevena i v plicích, a dokonce v mozku! Jedná se o tzv. cerebrální endometriózu, která se projevuje prudkými bolestmi hlavy nebo problémy s chůzí.

Mýtus č. 3: Endometrióza = neplodnost

Také máte tuto diagnózu automaticky spojenou s neplodností? Podle studií však trápí potíže s otěhotněním 30 až 50 % žen s endometriózou, kterým může k vysněnému miminku pomoci centrum asistované reprodukce. Není tedy důvod házet flintu do žita!

Studie z roku 2022 ukazuje, že endometriózu mohou pozitivně ovlivnit také terapie, které se zaměřují na optimální funkci imunitního systému. Podle vědců může aktivace specifických bílých krvinek vyvolávat chronický zánět a přispívat tak k rozvoji onemocnění.

Lékařka Barbara Stegmannová říká: „Měla jsem pacientky s těžkou endometriózou, které otěhotněly na první pokus, i pacientky s mírnými projevy, které měly s početím problémy. Jediný způsob jak zjistit, zda se vás starosti s otěhotněním vůbec týkají, je pokusit se o něj. Pokud na endometriózu berete léky, domluvte se se svým gynekologem na případné změně nebo vysazení. Některé z nich totiž mají antikoncepční účinek.“

Mýtus č. 4: Těhotenství endometriózu vyléčí

Těhotenství i přes endometriózu je skvělá zpráva, ale bohužel to neznamená konec této obtíže, jak se často traduje. Ano, těhotenství je jako hormonální horská dráha a tělo si na čas odpočine od hormonů, které řídí menstruační cyklus. Ale částečky endometriální tkáně v těle zůstávají a mohou se chovat značně nevyzpytatelně.

„Těhotenství endometriózu neléčí,“ řekla magazínu MNT Carly Kingová, lékařka naturopatické medicíny. „U některých žen dochází během těhotenství ke zlepšení příznaků, u jiných ne a u dalších se mohou příznaky naopak zhoršit. I podle tohoto výzkumu nemá těhotenství na endometriózu žádný dopad. Po porodu zkrátka zůstávají potíže u většiny žen stejné jako předtím.

Mýtus č. 5: Vyléčí ji hormonální antikoncepce

Zní to možná celkem logicky, nicméně ve skutečnosti hormonální antikoncepce pouze zmírňuje obtíže spojené s endometriózou. Vyrovnává totiž hladinu hormonů.

Projevy zmírňují i jiné typy medikace, například nesteroidní protizánětlivé léky a hormonální terapie. Jako nejúspěšnější se ale zatím stále jeví chirurgické odstranění ložisek, které lze často provést pouze laparoskopickými drobnými řezy bez nutnosti velké břišní operace.

Jak si s ní poradit?

Možná jste i vy zaslechli šuškandu, že o endometriózu si ženy koledují nezdravým způsobem života. Moc se stresuje, jí málo zeleniny, to má z těch svých známostí a sexuálních dobrodružství… nic z toho se nezakládá na pravdě!

V tuto chvíli neexistuje žádná vědecky prokázaná příčina endometriózy, a neznáme tedy ani způsob, jak se jí účinně vyhnout. Podle amerického Úřadu pro zdraví žen nicméně může vyšší riziko vyvolat příliš vysoká hladina estrogenu, který podporuje růst děložních buněk a zesiluje příznaky. Jak hladinu estrogenu harmonizovat přirozeně? Píšeme o tom tady.

Studie z roku 2022 ukazuje, že endometriózu mohou pozitivně ovlivnit také terapie, které se zaměřují na optimální funkci imunitního systému. Podle vědců může aktivace specifických bílých krvinek vyvolávat chronický zánět a přispívat tak k rozvoji onemocnění.

Možná se tedy do budoucna kromě chirurgických zásahů dočkáme i dalšího účinného způsobu, jak dát endometrióze definitivní sbohem.

Související…

Ženské potíže nesouvisí jen s tělem. Celostní gynekolog o endometrióze i příčinách neplodnosti
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...