fbpx

Až moc žena: Vysoká hladina estrogenu může způsobovat migrény a zatočit s libidem 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Čím víc estrogenu, tím jsme zdravější a krásnější? Kdepak, je to přesně naopak. Nejčastěji se s touto poruchou potýkají mladé dívky a ženy po čtyřicítce

Zveřejněno: 12. 2. 2024

Vlaďce je 42 let, poctivě chodí na všechny preventivní kontroly a podle svého praktického lékaře je „zcela zdravá.“ „Jenže i přes ujištění lékaře jsem si už přes rok připadala jako v jiném těle,“ dodává Vlaďka. „Nabrala jsem skoro 10 kilo, připadala jsem si pořád unavená a bez chuti na cokoliv. Včetně sexu. Na bolesti hlavy jsem se manželovi ani nemusela vymlouvat, protože jsem měla migrény několikrát do týdne.“

U svého gynekologa potom Vlaďka řešila extrémně silnou menstruaci a silný premenstruační syndrom, kdy ji pronásledovala bolest prsou, nafouklé břicho a trávicí potíže. Podrobné vyšetření opět neodhalilo nic závažného kromě malého myomu, nezhoubného nádoru dělohy. Naštěstí nad tím ale Vlaďčin gynekolog nemávl rukou a poslal ji na odběr krve kvůli stanovení hormonálního profilu. A bylo „vymalováno“ – hodnoty estrogenních hormonů se výrazně odchylovaly od optimální hranice.

Estrogeny jsou hlavní ženské pohlavní hormony. Kromě jejich vlivu na menstruační cyklus podporují pružnou pokožku a pevná prsa, chrání cévy před kornatěním a urychlují spalování tuků při fyzické aktivitě. Skoro by se zdálo, že čím víc estrogenu, tím krásnější a zdravější budeme. Je to ale bohužel úplně naopak. Příliš estrogenu škodí a způsobuje zdravotní problémy – mnohdy takové, jejichž příčina není na první pohled jasná.

V pubertě i po čtyřicítce

Určité množství estrogenu je v těle každého z nás, včetně mužů, protože malé množství estrogenu produkují i varlata. Hladina tohoto hormonu v těle přirozeně kolísá, hlavně v období puberty, menstruačního cyklu a menopauzy. Pokud však zůstane zvýšená trvale, je potřeba to řešit – dřív, než napáchá škody.

„Estrogenová dominance je termín, který popisuje vzorec zvýšené hladiny estrogenu a nízkých příznaků progesteronu. Jedná se o druhou nejčastější hormonální nerovnováhu, se kterou se ve své praxi setkávám u žen,“ vysvětluje na svém webu doktorka Kathleen Mannanahová.

„Nejčastěji se vyskytuje v období dospívání, kdy mozek a vaječníky zjišťují, jak pravidelně koordinovat ovulaci. Po nástupu první menstruace dochází poměrně často k vynechání ovulace, což má za následek nízkou hladinu progesteronu a relativně vysokou hladinu estrogenu. Vzpomínáte si na silnou menstruaci, křeče, akné a šílené výkyvy nálad v dospívání? Přesně to byla estrogenová dominance. Stejný hormonální vzorec se může vyskytnout i v dospělosti, nejčastěji po čtyřicítce, kdy se v perimenopauze začínají měnit hormony,“ dodává Mannanah.

Příznaky vysokého estrogenu

Podle webu Healthline byste měla zpozornět, pokud trvale bojujete s některou z těchto obtíží:

  • Pnutí a bolest prsou
  • Nezhoubné cysty v prsou
  • Děložní myomy a fibroidy – nezhoubné nádory dělohy
  • Výkyvy nálad – plačtivost, vznětlivost, podrážděnost
  • Bolesti hlavy a migrény
  • Příliš silná nebo příliš slabá menstruace
  • Přibývání na váze – viditelné zejména na typicky ženských širších bocích
  • Akné, problémy s pletí
  • Snížené libido
  • Úzkosti, deprese
  • Spánkové poruchy

Že jde „jen“ o nepříjemné obtíže přirozeně spojené s až desetiletým obdobím před menopauzou? Ano i ne. Pokud jdou tyto dlouhodobé problémy ruku v ruce s trvale zvýšeným estrogenem, zvyšuje se i riziko vzniku vážných onemocnění:

  • Rakovina prsou, dělohy a vaječníků
  • Krevní sraženiny
  • Mrtvice

Estrogen pod kontrolou

Pokud máte podezření na trvale zvýšenou hladinu estrogenu, základem léčby bude konzultace s vaším lékařem a přesný hormonální profil, tedy hodnoty hormonů během různých fází cyklu. Pokud by vyšetření prokázalo opravdu velké výkyvy od optimálních hodnot, nejspíš vám lékař předepíše medikaci.

Hladinu estrogenu může podle Healthline efektivně vybalancovat i strava a životní styl. Jak tedy dostat estrogen pod kontrolu přirozeně?

  • Středomořská dieta – tato studie sledovala 115 žen, které se 6 měsíců stravovaly podle zásad středomořské diety. Hladina estrogenu se snížila u 40 % z nich.
  • Strava bohatá na vlákninu – podle výzkumů pomáhá nejen se snížením estrogenu, ale i cholesterolu
  • Rostlinná strava – konzumace masa (zejména tučného vepřového a hovězího) může zvyšovat hladinu estrogenu
  • Udržujte si optimální váhu a buďte fyzicky aktivní
  • Snažte se vyhýbat průmyslově zpracovaným potravinám a alkoholu

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...