fbpx

Není detox jako detox. Jarní očista od škodlivých látek funguje jinak, tvrdí experti 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Pijte vodu s citronem, odlehčete jídelníček a zařaďte i půst. S příchodem jara se rady na detox valí ze všech stran. Zdaleka ne vždycky jde ale o opravdový detox a není vůbec výjimečné, že rady mohou spíše uškodit než pomoci.

Zveřejněno: 11. 3. 2024

V těchto předjarních dnech v různých lifestylových časopisech rezonuje téma „jarní detox“. Jsou ale rady o tom, jak se máme po náročné zimě očistit, mučit se hlady, pít jen vodu s kapkou citronu, prospěšné a opravdu nám náš organismus za tuto torturu poděkuje? Institut moderní výživy upozorňuje, že jarní detox je nesmysl.

Podle Institutu moderní výživy není možné si několikadenním hladověním detoxikovat organismus. Na to máme játra, ledviny a trávicí soustavu. „A už vůbec nemohou jarní detoxy odstranit několikaleté nánosy toxinů, nemají žádný prokazatelný vliv na zlepšení vašeho imunitního systému a činnosti jater, a už vůbec nejsou lékem na žádné existující onemocnění ani vás nevyléčí z rakoviny,“ píše se na jejich webu.

Je sice pravda, že váha klesne, ale to způsobí nadměrné odvodnění. Své o tom ví například zápasník Karlos Vémola, který dokáže během několika dní změnit váhovou kategorii, ale stačí mu 24 hodin a je zpět na své váze. „Takto krátkodobým půstem přijdete spíše o svaly než tuk. Díky drastickému omezení kalorií ve stravě během 7–14 dní může krátkodobě klesnout vaše hmotnost díky vyčerpání glykogenových zásob v játrech a vašich svalech a vyloučení vody z organismu, která je na tento glykogen fyziologicky navázaná,“ píše se dále na Institutu moderní výživy.

Pojmy a dojmy

Kromě slova detoxikace se v článcích o jarní očistě používá výraz půst. Ten se drží po staletí a střídmost v jídle našemu tělu jedině pomůže. Ovšem půst v pravém slova smyslu nemá nic společného s detoxikací, ale má duchovní rozměr. „Půst má za cíl připravit duši věřícího na sváteční období a nashromáždit jídlo, které se pak rozdává chudým. Tedy žádné ´návody na hubnutí´, ale dlouhodobé omezení sladkostí, alkoholu, tučného a žádná zábava,“ sdělila pro Flowee doktorka Kateřina Cajthamlová.

Detoxikační diety, které zahrnují dlouhé období půstu nebo extrémní omezení kalorií, používání bylinných doplňků nebo praktiky, jako jsou klystýry, mohou vést k nebezpečným vedlejším účinkům a potenciálně mít dlouhodobé zdravotní následky.

Odlehčením jídelníčku sice můžeme našemu zdraví výrazně pomoci, ale není na místě tomu říkat detoxikace. Jak serveru lidovky.cz řekla doktorka Zuzana Červinková z Lékařské fakulty v Hradci Králové, není špatně, když lidé sem tam hladoví a když vynechají jeden den jídlo. „Není to nic, čím by si ublížili, pokud nemají nějaká vážná onemocnění. Přijímáme více energie, než bychom měli. Ale není to detoxikace. V určitém slova smyslu naopak musí například játra pracovat mnohem více, protože potřebujeme glukózu,“ pokračuje Červinková.

Není detox jako detox

Se slovem detox si jen šikovně hrají obchodníci, přitom pacienti protialkoholních a protidrogových léčeben by vám mohli vyprávět, v čem přesně detoxikace spočívá. Na tohle upozornila už v roce 2008 Harvardská lékařská fakulta, která na svých stránkách zveřejnila článek o tom, co přesně detox znamená. Tedy že jde o lékařskou proceduru, během které se tělo zbavuje návykových nebezpečných látek, alkoholu, drog, různých jedů a v poslední době také léků.

S tím souhlasí i doktorka Kateřina Cajthamlová, podle které se slovo detox v médiích zneužívá. Jak říká, detoxikace musí být vázána na to, že v těle máme toxin, tedy látku, které se potřebujeme zbavit. „To, co se pokaždé na jaře označuje chybně za detox, je aplikace různých (většinou neúčinných) postupů, které mají jediný  placebo efekt,“ vysvětluje doktorka a varuje také před tzv. „přerušovaným půstem“, tedy kdy jíme jen po určitou dobu a zbytek dne hladovíme.

„Toto přerušované hladovění škodí zejména dětem, dospívajícím a mladým ženám, které ztrácejí každý měsíc krev, a během cyklu se jim mění tělesná teplota. Ale škodí i starým lidem a nemocným, zejména těm s cukrovkou, metabolickými a hormonálními vadami a chorobami trávicího traktu, jater a ledvin. Takže snad jen mladí zdraví muži mimo fázi tvrdého sportovního tréningu krátkodobě takto experimentovat mohou,“ dodává Cajthamlová.

Tělu můžeme pomoci, aby se lépe samo detoxikovalo, a to dodržováním výživné stravy a omezením toxických látek v potravinách a v životním prostředí. 

Ovšem půst či krátkodobé hladovění má podle jiných odborníků pro lidské zdraví i svůj pozitivní význam. Švýcarský neurolog českého původu Jiří Dvořák, který se proslavil tím, že vyzdvihuje nejen pohyb, ale právě i občasné půsty, sám hladovění občas vyzkouší. „Navrhuji lidem jeden den v týdnu vůbec nejíst, protože během 24 hodin ztratíte 2 000 kalorií. V minulosti jsem půst držel i týden. Pokud ani tohle nepomáhá, doporučuji půst až čtyřtýdenní,“ sdělil webu lifee.cz známý neurolog, kterému u nás v roce 2022 vyšla kniha s názvem Zdraví nad zlato. Nicméně poukazuje na střídmost v jídle a dostatek pohybu, o detoxu ani slovo.

Metody, které mohou ublížit

Že jsou detoxikační diety mýtus, potvrzuje i vědecká americká pracovnice Yella Hewings-Martinová. „Detoxikační diety, které zahrnují dlouhé období půstu nebo extrémní omezení kalorií, používání bylinných doplňků nebo praktiky, jako jsou klystýry, mohou vést k nebezpečným vedlejším účinkům a potenciálně mít dlouhodobé zdravotní následky,“ upozorňuje na stránkách Medical News Today, kde přidává odkaz na studii z roku 2015, v rámci které dvě skupiny žen držely odlišnou dietu. Ze studie vyplynulo, že zdraví si zlepšíme tím, že omezíme kalorie, nikoli samotnou detoxikační kůrou.

„Nutno zmínit, že i když je většina detoxikačních diet zbytečná, neznamená to, že potraviny, které se člověk rozhodne konzumovat, neovlivňují detoxikační systém těla,“ dodává americká vědkyně na závěr. Podle ní je možné tělu pomoci, aby se lépe samo detoxikovalo, a to dodržováním výživné stravy a omezením toxických látek v potravinách a v životním prostředí. Nicméně většina detoxikačních dietních plánů postrádá bílkoviny, což může podle odbornice právě snížit schopnost těla správně se detoxikovat.

Detox v Česku

Jarní detox v našich končinách je inspirovaný indickou filosofií. Podle tradiční indické ájurvédy je potřeba toxiny v těle, které se nashromáždily nesprávnou stravou i myslí, vyplavit. Zájemci se mohou navnadit na stránkách mistra jógy, který si říká Swami Sivananda a který uvádí návod, jak si detoxikovat „50 bilionů buněk našeho těla“. Vzhledem k tomu, že návod není zcela zdarma, rozhodla jsem se zjistit, jak detoxikace podle ájurvédy funguje jinde. Na stránkách s výmluvným názvem Everest Ayurveda jsem se dozvěděla, že existuje sedm metod, jak pomoci našemu tělu s detoxikací. Tady je už výrazný posun. Tedy nepíše se, že si detoxikujeme tělo sami, ale že mu v tom čištění pomůžeme, a následuje skladba jídelníčku složeného zejména ze zeleniny, luštěnin a koření. Jen jeden z bodů je půst.

Na jiných stránkách pod názvem flexitylife.cz už se ale přitvrzuje a detoxikační kúry nejenže autor vyzdvihuje až do nebes, ale najdeme v nich i řadu návodů, proti kterým nás západní medicína varuje, například indukované zvracení či klystýr. Nicméně ájurvédské metody vyžadují hlubší znalosti, a dokonce sám autor zmiňovaného článku doporučuje před zahájením detoxikačního programu vyhledat kvalifikovaného ájurvédského lékaře. Což však vůbec není levná záležitost. Tím se vracíme na začátek k tomu, že účinnost jarních detoxů není prokázaná, ale zato nám tyto experimenty mohou dobře provětrat peněženky. 

Související…

Epsomská sůl je ideální do koupele, na detoxikační kúru raději zapomeňte
Michaela Gaislerová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...