fbpx

Epsomská sůl je ideální do koupele, na detoxikační kúru raději zapomeňte 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Věděli jste, že hořčík lze tělu doplnit i skrze kůži, například formou koupele? K tomuto účelu je epsomská sůl ideální. Na jarní detox organismu se naopak dle odborníků vůbec nehodí

Zveřejněno: 19. 2. 2024

Na první pohled vypadá jako kuchyňská sůl, s tou si ji ale díky velmi hořké chuti nespletete. Síran hořečnatý neboli epsomská sůl se v přírodní medicíně využívá již dlouhá léta, neboť je bohatým zdrojem hořčíku a síry – dvou esenciálních minerálů, které mají blahodárný vliv na naše zdraví. Velmi však záleží na tom, jak epsomskou sůl použijete. 

Nejlépe do koupele

Hořčík je nejaktivnějším minerálem v lidském těle, většina lidí však trpí jeho nedostatkem. „Příznaky nedostatku hořčíku mohou zahrnovat slabost, únavu, zvracení nebo nechuť k jídlu. V počátečních fázích se můžete zotavit zvýšením konzumace potravin bohatých na hořčík, při vážnějších stavech je ale nutná suplementace,“ řekla pro Business Insider nutriční terapeutka Bansari Acharyaová. 

Vědci prokázali, že hořčík lze suplementovat i skrze kůži. Epsomská sůl je levná, má neutrální pH, navíc je bez zápachu, tudíž se pro tyto účely perfektně hodí. Stačí si napustit horkou vanu, přidat dva šálky (zhruba 200 gramů) epsomské soli a alespoň 40 minut relaxovat. Pro maximální účinky je ideální provést koupel dvakrát až třikrát týdně. Sůl také můžete přidat do sprchových gelů nebo čistících gelů na obličej; vznikne peeling, který pomáhá redukovat celulitidu, omlazuje, hydratuje a čistí. Epsomská sůl dobře zafunguje i v kondicionéru – díky vysokému obsahu minerálů sůl vaše vlasy vyživí a posílí.

I když některé látky mají své terapeutické využití, neznamená to, že pokud je nadávkujeme v mnohem vyšší koncentraci nebo je zkombinujeme s ostatními látkami a označíme je jako očistnou kúru, že tak budou nějakým způsobem zdravější nebo efektivnější. 

A jaké konkrétní účinky můžete od koupele v epsomské soli očekávat?

  • Uvolňuje nervový systém
  • Utišuje bolest zad a končetin
  • Léčí kožní problémy jako ekzém a lupénka
  • Snižuje projevy akné
  • Uvolňuje svalové napětí
  • Přispívá k nižšímu zadržování vody
  • Pomáhá proti nadýmání
  • Čistí a omlazuje pokožku
  • Zbavuje psychického i fyzického napětí

„Koupele s epsomskou solí rozhodně nejsou lékem na všechno, nicméně mají prokázané pozitivní účinky. Je to skvělý způsob, jak podpořit regeneraci, navodit relaxaci a dopřát si sebepéči,“ řekla pro magazín US Today Life doktorka Jesse Bracamonteová. Pokud budete epsomskou sůl užívat pravidelně, pozitivní účinky pocítíte už za několik týdnů.

K detoxikaci nepoužívat

Co se týká orálního doplňování hořčíku, epsomská sůl kvůli svým projímavým účinkům určitě není vhodnou volbou. Může vám však pomoci ulevit od zácpy a střevních potíží. Pro laxativní účinek stačí rozmíchat jednu kávovou lžičku soli ve čtvrt litru vody a vypít ideálně ráno na lačno.

Vědci prokázali, že hořčík lze suplementovat i skrze kůži. Epsomská sůl je levná, má neutrální pH, navíc je bez zápachu, tudíž se ideálně hodí pro koupelové účely.

V posledních letech se také rozšířil trend užívat epsomskou sůl jako prostředek k detoxikaci. Návod spočívá v tom, že člověk několik dní konzumuje pouze sůl, grepovou šťávu, panenský olivový olej a vodu. Tuto detoxikační metodu proslavila doktorka Hulda Clarková, která se věnovala především holistické medicíně a naturopatii.

„Lidé uvádějí, že již po jedné jaterní očistě lépe tráví, mizí alergie, mají více energie, cítí se lépe a mohou lépe myslet, také bolesti jsou odstraněny. Nemluvě o těch, kteří se díky jaterní očistě vyhnou odstranění žlučníku,“ slibuje na svých stránkách. Domnělou kúru na pročištění těla propagovala na sociálních sítích i kuchařka a influencerka KAMU, která tvrdila, že po konzumaci již zmíněné šťávy a roztoku nahromaděná žluč a toxiny z jater doslova vyletí ven z těla. Druhý den se však svým sledujícím omluvila s tím, že domnělé kousky, které vyloučila, nebyly žlučové kameny, jak se původně domnívala, ale krystaly vytvořené spojením oleje, soli, žluči a grepové šťávy. 

Čeští odborníci před touto metodou důrazně varují. „I když některé látky mají své terapeutické využití, neznamená to, že pokud je nadávkujeme v mnohem vyšší koncentraci nebo je zkombinujeme s ostatními látkami a označíme je jako očistnou kúru, že tak budou nějakým způsobem zdravější nebo efektivnější. Naopak se tím můžete dostat do problémů a poškodit si vaše zdraví,“ vyvrací na svých stránkách tvrzení KAMU odborníci z Institutu Moderní Výživy.

Chcete-li tedy využít účinky epsomské soli na maximum, klidně si ji nasypte do koupele, kondicionéru či krému. Pro jarní detoxikaci však raději vsaďte na již osvědčené metody, jako je dostatečný pitný režim, odlehčená strava, případně čisticí byliny. 

Související…

Jak na jarní detox: Zaměřte se na stravu, střeva a játra, radí celostní lékařka
Nový Fénix

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...