fbpx

Detox od těžkých kovů nás může zbavit únavy i chronických zánětů 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nahromaděné škodlivé látky dokážou v našem organismu napáchat pěknou paseku. V buňkách různých tkání a orgánů se s oblibou ukládají po celé roky.

Zveřejněno: 2. 3. 2024

Toxické účinky těžkých kovů si nejspíš pamatujete ještě z hodin středoškolské chemie. A že bychom mohli pociťovat příznaky otravy těmito prvky? Ale jděte, to se týká tak maximálně laborantů nebo dělníků v metalurgii, ne? Tohle bohužel dávno neplatí.

Těžké kovy se do našeho krevního oběhu dostávají z chovaných ryb, kontaminované vody, zubních výplní i běžných výrobků pro domácnost (lepidla, čisticí prostředky, filtry klimatizace, koberce…). Pozor také na průmyslově zpracované potraviny a obecně plodiny z rozvojových zemí, které mohly vyrůst v kontaminované půdě nebo byly chemicky ošetřené během růstu.

Tyto kovy putují po celém těle a pronikají do buněk různých tkání a orgánů, kde se s oblibou ukládají po celé roky a potichu škodí.

Pozor na dovezenou keramiku

Ačkoliv těžké kovy, jako je například olovo, rtuť či hliník, působí při běžné expozici spíše skrytě a po dlouhé roky, někdy jsou i překvapivou příčinou akutních stavů, jak popsal magazín Euro.

Na kliniku FNKV byl dle deníku přijat mladý muž s neobvyklým váhovým úbytkem (15 kg za měsíc), který trpěl zvracením a malátností. Do té doby zdravému muži začaly jeho potíže při pracovním pobytu v Norsku.

Lékaři po provedení všech testu s překvapením zjistili, že je příčinou jeho stavu akutní otrava olovem. Mladý muž totiž během svého pobytu pil čaj s citrónem z nekvalitně glazované keramiky. Horká voda a kyselina citrónová uvolňování olova ještě prohloubily a každodenní rituál vykonal své.

Dlouhodobé působení těžkých kovů může vést k nejrůznějším degenerativním procesům v těle. Pokud jsou příznaky otravy těžkými kovy závažné, mohou dokonce napodobovat příznaky spojené s Alzheimerovou chorobou, Parkinsonovou chorobou a roztroušenou sklerózou.

Před nekvalitní keramikou uvolňující olovo nebo kadmium přitom varuje i dTest. Nejčastěji se jedná o výrobky přivezené z cest, česká keramika musí splňovat přísné normy.

Zvláště citlivé jsou v tomto ohledu děti a těhotné ženy. Podle této studie Unicef z roku 2020 ohrožuje vysoká hladina olova v krvi zdraví třetiny dětí na celém světě! Odkud se bere? Najdeme ho ve starém vodovodním potrubí, olupujících se nátěrech, v emisích z hutí nebo dopravy, a dokonce i v kosmetických výrobcích, fuj. Ačkoliv jsou nejvíce postiženy děti z chudých průmyslových regionů, nebezpečně vysoké hodnoty měly i děti z některých oblastí vyspělého světa – USA i Evropy.

Mozková mlha, záněty i demence

Co všechno mohou těžké kovy v organismu napáchat? Jejich dlouhodobé působení může vést k nejrůznějším degenerativním procesům v těle. Pokud jsou příznaky otravy těžkými kovy závažné, mohou dokonce napodobovat příznaky spojené s Alzheimerovou chorobou, Parkinsonovou chorobou a roztroušenou sklerózou. Lidé pak často zvýšenou únavu a problémy s pamětí přičítají stárnutí, aniž by je dali do souvislosti s prvotní příčinou.

Typické příznaky působení těžkých kovů na lidské tělo jsou:

  • Chronická únava
  • Autoimunitní onemocnění
  • Neurologické poruchy
  • Mozková mlha, problémy se soustředěním, potíže s učením a špatná paměť
  • Deprese nebo úzkostné stavy
  • Demence
  • Nespavost
  • Trávicí potíže, například syndrom dráždivého tračníku
  • Chronické bolesti
  • Třes
  • Zhoršená motorika, sluch, řeč, zrak a chůze
  • Chudokrevnost
  • Vyšší riziko infarktu

Panika? Není na místě! Některé organizace, jako například American College of Medical Toxicology, nedoporučují rutinní testování na těžké kovy, protože každý člověk má v krvi a moči detekovatelné množství olova, rtuti a dalších kovů. Tento fakt ale neznamená, že jsme nemocní. Zdravé tělo se s nižšími hladinami těžkých kovů vyrovná zcela přirozeně.

Přírodní detox

O případné problémy související s vyššími hladinami těžkých kovů ale nestojí nikdo z nás. A právě proto nezaškodí dát si jednou za čas detox od všech nahromaděných škodlivin.

Do jídelníčku bychom v rámci detoxu měli zařadit:

Čerstvé bylinky a koření – mezi protizánětlivé a antioxidační superhrdiny patří bazalka, petržel, oregano, rozmarýn, tymián, zázvor, kurkuma, skořice a obzvlášť koriandr, který může pomoci snížit hromadění těžkých kovů, jako je rtuť a olovo v těle.

Ovoce a zelenina bohaté na vitamin C – tyto plodiny snižují poškození způsobené toxicitou těžkých kovů tím, že působí jako antioxidanty. Mezi potraviny s vysokým obsahem vitaminu C patří citrusové plody, listová zelenina, všechny druhy bobulovin, brokolice a brukvovitá zelenina, kiwi, papája, guava a paprika.

Česnek a cibule obsahují síru, která pomáhá játrům zbavovat se těžkých kovů, jako je olovo a arsen.

Chia semínka a lněná semínka nám dodávají omega-3 tuky a vlákninu, detoxikují tlusté střevo a zmírňují zánět.

Pitný režim je základ! Voda nás udržuje hydratované a pomáhá vylučovat toxiny z těla.

Během detoxu se naopak vyhněte:

  • Rybám ze sádek – včetně farmářsky chovaným lososům, které podle této studie mohou obsahovat škodliviny a těžké kovy. Mezi další toxické ryby patří mečoun, tuňák a žralok.
  • Průmyslově zpracovaným potravinám a éčkům
  • Alkoholu, který sám o sobě působí toxicky a zbytečně ztěžuje našim játrům ozdravný proces

Chelátová terapie je účinná léčba nahromadění těžkých kovů v těle. Není však vhodná pro každého a má svá rizika, proto je vedená pouze pod lékařským dohledem. Lepší než léčba je vždycky prevence! Detox od těžkých kovů je i bez předpisu téměř pro každého. 

Související…

Epsomská sůl je ideální do koupele, na detoxikační kúru raději zapomeňte
Michaela Gaislerová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...