fbpx

Pro tělo i duši: Cílem somatického cvičení je posílit svaly a uvolnit traumata 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nový druh tréninku slibuje nejen krásnější postavu, ale i uvolněnější mysl

Zveřejněno: 11. 2. 2024

Jedním z nejčastěji vyhledávaných slovních spojení v oblasti fitness se v roce 2023 stal pojem „somatické cvičení“, píše magazín Men's Journal. A zatímco při běžném tréninku jde obvykle o formu, sílu a o to, kolikrát daný cvik zvládnete zopakovat, než se vám bude chtít umřít, při somatickém cvičení jde hlavně to, co při pohybu cítíte – emocionálně i fyzicky. „Smyslem je zaměřit se na tělo, ale ne nutně jen na jeho vnější část, ale na prožitek a vnitřní fungování,“ vysvětluje pro magazín Well+Good zakladatelka společnosti The Class Jaycee Gossettová, která tento typ cvičení vyučuje.

The Class se věnuje somatickému tréninku za využití hudby, pohybu a dechu „k vytváření pocitů v těle a pozorování našich myšlenek“, stojí na webových stránkách společnosti. Na The Class začaly nejprve upozorňovat celebrity. Herečka Emma Stoneová přiznává, že když to poprvé zkusila, cítila „hrůzu“. Gwyneth Paltrowová zase tvrdí, že je to „jako deset hodin terapie během jediné hodiny“, píše The Post.

Somatické prožívání má lidem pomoci řešit negativní emoční dopady a příznaky traumatu – a to i v případě, že tyto příznaky byly přítomny po celá léta.

Vyjádřit emoce skrze pohyb

Somatický trénink může vypadat jako cviky, při nichž třesete tělem, jóga nebo třeba práce s dechem. „Technicky vzato může být somatický jakýkoliv pohyb, pokud zaměříte svou pozornost na to, co při něm cítíte ve svém těle,“ vysvětluje majitelka společnosti Somatic Movement Center Sarah Warrenová na svých webových stránkách

Podle portálu Healthline mají somatické praktiky umožnit člověku lépe poznat to, jak si v těle uchovává zážitky. Odborníci na somatiku věří, že tyto poznatky v kombinaci s přirozeným pohybem pomohou dosáhnout uzdravení. „Větší kontakt s vaším tělem vám může pomoci zlepšit uvědomování si svých emocí. Mnoho lidí, kteří mají problémy vyjádřit své emoce, zjistí, že je snazší vyjádřit je pohybem,“ uvádí web.

Warrenová tvrdí, že somatické cvičení může potenciálně přinést úlevu od bolesti, pomoci uvolnit napětí, zlepšit držení těla a „uvolnit emoce a traumata, které jsou v těle drženy“. Podle Gossettové je během somatického cvičení možné zlepšit fyzičku a zároveň pracovat na své duševní stránce. Hlavní přínos vidí v prohloubení uvědomění a celostní péči o sebe sama.

Potvrzeno vědou

O přínosech tohoto cvičení píše mnoho somatických praktiků a učitelů. Vědecké důkazy podporující konkrétní techniky, jsou ale omezené. Web Healthline nicméně upozorňuje na několik výzkumů, které se přínosem somatických praktik zabývaly:

1) Zvýšení emočního uvědomění

Podle výzkumu z roku 2017 může zvýšení uvědomění si svého držení těla a pohybů pomoci provést specifické změny v řeči těla, redukovat tak nežádoucí emoce a podpořit pozitivnější emoční prožívání. V roce 2017 byla zároveň zveřejněna studie, zabývající se takzvaným somatickým prožíváním, typem somatické terapie, u posttraumatické stresové poruchy. Podle ní může somatické prožívání lidem pomoci řešit negativní emoční dopady a příznaky traumatu – a to i v případě, že tyto příznaky byly přítomny po celá léta.

2) Úleva od bolesti

Studie z roku 2013, která ovšem zahrnovala jen pět účastníků, naznačuje, že tělesná práce podle takzvané Rosenovy metody (formě somatického přístupu) může pomoci snížit bolest a únavu u lidí, kteří žijí s chronickou bolestí zad. Po šestnácti týdenních sezeních účastníci vypovídali nejen o snížení příznaků bolesti, ale také zlepšení nálady a emočního rozpoložení. Podle jiné studie z roku 2017, které se účastnilo 53 starších dospělých, může úlevu od chronické bolesti zad přinést i takzvaná Feldenkraisova somatická metoda. Podobné výsledky pak přinesla i nejnovější studie z roku 2022

Mnoho lidí, kteří mají problémy projevit své emoce, zjistí, že je snazší vyjádřit je pohybem.

3) Snazší pohyb

Zdá se, že somatická cvičení také zlepšují rovnováhu, koordinaci i flexibilitu – zejména u starších lidí. Podle studie z roku 2017, které se zúčastnilo 87 starších dospělých, se u mnoha účastníků po dvanácti lekcích Feldenkraisovy metody zlepšila pohyblivost. Výzkum z roku 2010 navíc naznačuje, že využití somatiky při tanečních trénincích může pomoci zlepšit pohyb, a to jak u profesionálů, tak u studentů.

Pomalu, se zavřenýma očima

Ačkoliv se somatická cvičení můžete naučit sami, například prostřednictvím videí na YouTube, obecně se doporučuje nejprve spolupracovat s vyškoleným odborníkem – zejména pokud máte nějaké zranění nebo si nejste jisti, jaké cviky jsou pro vás nejvhodnější, upozorňuje Healthline. Somatika totiž může podle webu představovat určitá rizika, pokud se nepraktikuje správně. Navíc vzhledem k tomu, že zahrnuje tolik přístupů, možná budete muset prozkoumat konkrétní techniky, abyste našli tu, která pro vás bude ideální. 

Existují nicméně určitá pravidla, kterými se můžete řídit. Podle Warrenové by se lidé v první řadě neměli soustředit na to, jak během pohybu vypadají, a ani na „konečný výsledek“ tohoto pohybu – například na to, jak konkrétně hluboko budete dřepovat. Podle ní je naopak lepší zavřít oči a velmi pomalu se pohybovat. Tvrdí také, že pokud budete k somatickému cvičení přistupovat nekriticky a se zvědavostí, pak si můžete všimnout, že se každý den budete cítit jinak – a to vám může pomoci přestat sám sebe odsuzovat.

Gossettová říká, že napojení se může podpořit i trenér nebo prostor, který vám umožní prozkoumat a naladit se na řeč vašeho těla. „V The Class děláme to, že vás učitelé vedou prostřednictvím velmi specifických signálů do vašeho těla, abyste si všimli, jak se cítíte a kde to cítíte. Kladou otázky, které provokují zvědavost, ale student si určuje, kam chce jít a kolik toho chce dělat,“ nastiňuje Gossettová.

Související…

Traumata z dětství poznamenají celý život: Tohle trápí ženy, které opustil otec
Dora Hanzelová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...