fbpx

Vyzkoušeli jsme za vás: Akupresurní podložka pomáhá relaxovat i uvolnit ztuhlé svaly 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Sociální sítě zaplavily akupresurní podložky – slibují úlevu od bolesti i stresu. Redaktorka Flowee ji vyzkoušela, popisuje svou zkušenost a přidává názory odborníků

Zveřejněno: 6. 2. 2024

Bolest zad a krční páteře je mojí nejbližší „kamarádkou“ už od dětství. Každý fyzioterapeut vám doporučí protahování se několikrát denně, pohyb, pohyb a zase pohyb. A samozřejmě, pomáhá to. Jenže pokud se zamilujete do práce, která znamená neustálé sezení u počítače – což je asi jedna z nejhorších věcí, kterou svému tělu v tomto ohledu můžete udělat – je problém na světě a ani každodenní cvičení vás nezachrání. A tak jsem jednoho dne i já podlehla marketingové masáži sociálních sítí a rozhodla se napsat si Ježíškovi o „zázračnou“ akupresurní podložku. Otázka ale zněla – bude to opravdu fungovat? 

Akupresurní podložka, označovaná také jako Shakti podložka, je v podstatě tenká matračka, která má na sobě plastové hroty. Poté, co si na ni člověk lehne (nebo sedne či stoupne) vyvíjejí tyto hroty tlak na různé části těla, čímž má dojít k uvolnění svalového napětí a podpoření proudění krve. „Zatímco akupunktura je propíchnutí kůže jehlami, akupresura je vyvinutí dostatečného tlaku na akupunkturní bod, aby došlo k jeho stimulaci,“ vysvětluje pro magazín Cosmopolitan odbornice Sahar Hootiová.

Možná si teď říkáte, že ostré hroty nejsou zrovna něco, co by ve vás vyvolávalo představu uvolnění. Ostatně po zhlédnutí několika videí na Instagramu jsem také měla lehké obavy, jestli na to nakonec vůbec vlezu. Nakonec se ale nepotvrdily. Hned poté, co jsem rozbalila dárek pod vánočním stromkem a běžela ho vyzkoušet, jsem zjistila, že to zdaleka není tak hrozné. Právě naopak. Bylo to velmi příjemné.

Pro tělo i duši

Akupresura je technika tradiční čínské medicíny. Výrobci tvrdí, že podložky mohou zlepšit krevní oběh, přinést úlevu při bolestech hlavy, krční páteře, zad nebo pomoci uvolnit ztuhlé či bolavé svaly. Matračky prý podle výrobců také mohou pomoci v boji proti stresu, napětí, nespavosti, ale také redukovat celulitidu. „Podložky obecně uvolňují svalové napětí a zvyšují cirkulaci krve,“ říká pro web Mind Body Green licencovaná akupunkturistka Snow Xiaová.

Když se na matračku položím, hned v prvních chvílích mám pocit, že drobné bodlinky nutí mé tělo se uvolnit. Po chvíli pak cítím, jak se oblastí, která se matrace dotýká, rozestupuje teplo.

„Na svalová vlákna působí dostatečný tlak, který uvolňuje napětí, ale také skutečně uklidňuje nervový systém,“ doplňuje fyzioterapeutka z Brooklynu Erin Weberová s tím, že tlak podložky – podobně jako jakýkoliv vítaný dotek – může uvolňovat hormony dobré nálady, jako je serotonin, a pomáhá aktivovat parasympatickou (odpočinkovou a trávicí) reakci těla.

Moje zkušenost

Jak už jsem říkala, hlavním důvodem, proč jsem se rozhodla podložku vyzkoušet já, bylo zmírnění bolesti zad a krční páteře. A ačkoliv ji nemám dlouho, musím říci, že alespoň dočasnou úlevu jsem začala pociťovat prakticky hned. Když se na matračku položím, hned v prvních chvílích mám pocit, že drobné bodlinky nutí mé tělo se uvolnit. Po chvíli pak cítím, jak se oblastí, která se matrace dotýká, rozestupuje teplo. A nakonec přichází velmi příjemný pocit uvolnění ztuhlých svalů – ostatně jako při jakékoliv masáži. A co se týče psychiky? Pozitivum vnímám vlastně už jen v tom, že se na dvacet minut denně donutím nedělat vůbec nic a jenom relaxovat.

A co říká moderní věda? Důkazy o účinnosti akupresurních podložek jsou podle odborného webu Medical News Today omezené. Nicméně studie provedená v roce 2011 v Iránu, které se zúčastnilo 72 studentů, například zjistila, že akupresura pomáhá snižovat bolesti spojené s menstruací. Výzkum z roku 2014 zase tvrdí, že akupresura poskytuje významnou úlevu od bolesti zubů – z šedesáti účastníků 46 uvedlo, že u nich po akupresuře došlo k úlevě, v kontrolní skupině s placebem přitom úlevu pociťovalo méně lidí.

Ve studii z roku 2012 vědci zkoumali účinnost akupresurních podložek na vnímanou bolest u lidí s bolestmi krční páteře a dolní části zad. Výzkumu se zúčastnilo celkem 82 lidí. Ti, kteří akupresurní podložky používali, zaznamenávali výrazně nižší bolest než lidé z kontrolní skupiny. Autoři studie však upozorňují, že účastníci kromě akupresury pokračovali i v dalších léčebných postupech. Studie z roku 2015 zase poukázala na souvislost mezi akupresurou a zvýšením počtu hodin kvalitního spánku u starších osob s Alzheimerovou chorobou. I tato studie však pracovala s malým vzorkem.

Co se mě týká, nemám bohužel takovou sebedisciplinu, abych podložku používala každý den, i jednou za čas je to ale skvělý relax. A už teď jsem zvědavá na to, jak mě ovlivní dlouhodobě.

Související…

Tattoopunktura spojuje akupunkturu a tetování. Pozitivní účinky jsou překvapivé, říká odborník
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...