fbpx

Hvězda Padesáti odstínů šedi spí i 14 hodin denně. Kolik spánku ve skutečnosti potřebujeme? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Všichni víme, že nedostatek spánku je nezdravý. Pro hvězdnou herečku Dakotu Johnsonovou je prý dokonce prioritou číslo jedna. Co se ale stane, když spíme příliš dlouho?

Zveřejněno: 22. 12. 2023

Hvězda Padesáti odstínů šedi Dakota Johnsonová přiznala deníku The Wall Street Journal, že pokud denně spí méně než deset hodin, nemůže pořádně fungovat. Dodala, že jí nedělá problém spát i čtrnáct hodin v kuse. „Spánek je pro mě v životě prioritou číslo jedna,“ říká čtyřiatřicetiletá herečka. Johnsonová podle magazínu People také vysvětlila, že si nenastavuje budík – místo toho si svůj spánkový režim plánuje den po dni. „Pokud nepracuji, budu spát tak dlouho, jak jen to půjde,“ dodává.

Možná si teď říkáte, jak takto dlouhý odpočinek musí být úžasný. A nadšená byla z rozhovoru s Johnsonovou i lékařská ředitelka Centra pro spánek v Severní Dakotě Seema Khoslaová. „Je opravdu skvělé, že se někdo skutečně zasazuje o spánek,“ zdůrazňuje v rozhovoru pro Vogue. „Tolik lidí se k němu dlouho stavělo odmítavě – dříve bylo odznakem cti, když jste spali málo. Ale myslím, že si lidé konečně uvědomují, jak je spánek důležitý pro fyzické i duševní zdraví,“ připomíná.

A ačkoliv čtrnáct hodin působí poměrně extrémně, podle Khoslaové je hereččino pravidlo „ne méně než deset hodin“ poměrně trefné. „Dříve jsme se zaklínali myšlenkou, že ideálních je šest až osm hodin, ale novější studie tato čísla skutečně posunula na sedm až devět,“ vysvětluje.

Čím více, tím lépe?

Platí ale rovnice, že čím více spánku, tím lépe? Spánek je nezbytný pro naše celkové zdraví a pohodu, a pokud ho nemáme dostatek, mohou se objevit potíže, jako je obezita, srdeční onemocnění, vysoký krevní tlak nebo cukrovka, píše ve svém článku pro web Health News bioložka Ana Luiza Diasová. A právě tyto informace nás vedou k domněnce, že čím více spíme, tím lépe. Není to ale vždy pravda, upozorňuje Diasová. Když jste nemocní, zotavujete se po operaci nebo za sebou máte náročný týden, je v pořádku zůstat v posteli o něco déle. Pokud však pravidelně spíte více než devět hodin denně a stále se probouzíte unavení, může to podle bioložky znamenat, že něco není v pořádku.

Dopřát si každý den podobné množství spánku v podobnou dobu je jedna z nejzdravějších věcí, které můžete pro svůj spánek udělat.

Stav, kdy člověk pravidelně spí více než devět hodin a stále se cítí ospalý, se nazývá hypersomnie. Způsobit ji může hned několik věcí. Mezi ně patří podle Diasové například spánková apnoe – tedy stav, kdy během spánku náhle přestanete dýchat, čímž se spánek přeruší. Viníkem může být také narkolepsie – stav, kdy mozek nedokáže kontrolovat cykly spánku a bdění. Lidé trpící tímto onemocněním mají tendenci se během noci mnohokrát budit, a naopak mohou usínat během dne.

Potíže může způsobit také nedostatek hormonů štítné žlázy, chronická bolest nebo deprese. Na vině mohou být i některé léky – nebo naopak jejich vysazení. 

Příčina, či následek?

Studie ukázaly, že u lidí, kteří spí více než devět hodin denně, je výrazně vyšší úmrtnost než u těch, kteří spí sedm až osm hodin denně. „Spousta výzkumů naznačuje, že nadbytek spánku je spojen s kratší délkou života a častějším výskytem nemocí,“ potvrzuje v rozhovoru pro magazín Harper's Bazaar psycholožka a odbornice na spánek Lindsay Browningová.

Výzkumy také naznačují, že lidé, kteří nadměrně spí, nechodí tolik na slunce – a tak jim může chybět vitamin D, který je nezbytný pro regulaci imunitních funkcí, a jeho nedostatek je spojován s infekcemi, autoimunitními chorobami nebo alergiemi. Častý spánek delší než devět hodin také zvyšuje riziko vzniku chronických onemocnění, jako je obezita, cukrovka, srdeční choroby a onemocnění ledvin, píše Diasová. A přestože s depresemi a úzkostmi bývá často spojován nedostatek spánku, škodlivé účinky na duševní zdraví může mít také jeho nadbytek. Nedostatečný, nebo naopak přílišný spánek může zároveň vést k bolestem hlavy.

Obětovat spánek během pracovního týdne a pak se to snažit dohnat o víkendu není tak zdravé jako spát doporučenou dobu sedm dní v týdnu.

Diasová upozorňuje, že někdy může být složité rozlišit příčinu a následek – například přílišný spánek může vést k depresi, ale zároveň v důsledku deprese můžete mít tendenci více spát. „Je obtížné zjistit, zda je příliš mnoho spánku příčinou negativních zdravotních následků, nebo zda pokud se necítíte dobře, máte tendenci spát déle,“ podotýká Browningová.

Pravidelnost nadevše

Jak už bylo řečeno, důvodů, proč vám může nadbytečný spánek komplikovat život, je mnoho. Prvním krokem k řešení problému je proto zjištění příčiny. Správně posoudit vaše příznaky a anamnézu dokáže jedině lékař, takže se na něj neváhejte obrátit. Může vás také poslat do spánkové laboratoře. Pokud chcete lékaři v jeho pátrání pomoci, veďte si spánkový deník, který mu může pomoci problém pochopit. Po stanovení diagnózy pak může zdravotník navrhnout nejvhodnější léčbu.

Spolu s léčbou můžete zkusit i některé triky: Diasová radí nastavit si pravidelný režim. „Vytvoření tohoto režimu je důležité, aby váš mozek pochopil, kdy je čas spát a kdy vstávat,“ vysvětluje. „Dopřát si každý den podobné množství spánku v podobnou dobu je jedna z nejzdravějších věcí, které můžete pro svůj spánek udělat,“ souhlasí Browningová. Zároveň si pro spánek vytvořte klidné, tiché a útulné prostředí. „Před spaním se vyhněte světlu z elektronických zařízení, protože může oddálit nástup spánku,“ upozorňuje bioložka. Vyhněte se také alkoholu a kofeinu. Budík umístěte dál od postele – to vás bude motivovat ke vstávání. 

Když jste nemocní, zotavujete se po operaci nebo za sebou máte náročný týden, je v pořádku zůstat v posteli o něco déle. Pokud však pravidelně spíte více než devět hodin denně a stále se probouzíte unavení, může to znamenat, že něco není v pořádku.

Jakmile vstanete, ustelte si postel, opláchněte obličej studenou vodou a vyčistěte si zuby. Podle bioložky pomůže i pravidelná fyzická aktivita. „Pokud je to možné, naplánujte si cvičení hned po probuzení, abyste se probrali a byli po celý den plní energie,“ doporučuje. Prospěšné mohou být i venkovní aktivity – vystavení se slunečnímu světlu totiž pomáhá synchronizovat biorytmus a tak zlepšuje spánek. A navíc vám pak nebude chybět zmiňovaný vitamin D.

Browningová obecně doporučuje, aby dospělí ve věku od osmnácti do 64 let spali každou noc sedm až devět hodin. Podle ní nám tradice víkendového povalování v posteli neprospívá. „Obětovat spánek během pracovního týdne a pak se to snažit dohnat o víkendu není tak zdravé jako spát doporučenou dobu sedm dní v týdnu,“ zdůrazňuje.

Související…

Spánek a hormony jsou spojené nádoby. Jak jedno ovlivňuje druhé?
Charlota Hatschbachová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...