fbpx

Pokud vás trápí hormonální nerovnováha, v první řadě se pořádně vyspěte

Zveřejněno: 2. 12. 2023

Jednotlivé oblasti našeho zdraví působí jako spojené nádoby. Výkyv v jedné oblasti zákonitě způsobí výkyv v oblastech dalších. Příčina problému tak často může ležet jinde, než se na první pohled zdá. Pojďme se nyní podívat na to, jak spolu souvisí kvalita spánku a hormonální rovnováha. Špatný spánek sice nutně nemusí poukazovat na hormonální nerovnováhu. A hormonální nerovnováha není nutně výsledkem špatného spánku. Nicméně je velmi pravděpodobné, že pokud řešíte jedno, brzy se dostaví i druhé. Web Healthline přichází s tipy, jak začarovanému kruhu předejít, případně se z něj dostat.

Hormony si můžeme představit jako chemické poslíčky, kteří doručují různé informace a látky v našem těle na správné místo. Společně se podílejí na regulaci mnoha tělesných procesů, systémů a funkcí. Mimo jiné ovlivňují například: metabolismus a apetit, růst, tělesnou teplotu, sexuální funkce, srdeční tep, krevní tlak nebo spánkový cyklus.

Spánek a hormony

Jak zmiňuje na svém webu sleepcenterinfo.com, spánek ovlivňuje mnoho hormonů v těle, včetně těch, které souvisejí se stresem nebo chutí k jídlu. Zatímco spíme, naše tělo se usilovně zotavuje z předchozího dne a připravuje se na ten další. Součástí tohoto procesu je produkce a regulace tělesných hormonů.

Cirkadiánní rytmus je ze značné míry řízen hormony. Když ráno vstáváme, klesne produkce melatoninu, a naopak stoupne hladina stresového hormonu kortizolu, díky čemuž se snadněji probereme a jsme připraveni začít nový den.

Špatná kvalita spánku nebo jeho nedostatek mohou narušit nejen hladinu hormonů, ale i způsob, jakým se hormony tvoří a jak na sebe vzájemně působí. To může vést k hormonální nerovnováze. Ta se následně může projevit například onemocněním štítné žlázy, sexuální dysfunkcí anebo, paradoxně, spánkovou poruchou.

Dostatek kvalitního spánku je klíčový zejména pro regulaci následujících hormonů:

  • kortizol 
  • estrogen a progesteron 
  • tzv. hormony hladu (inzulin, leptin, ghrelin)
  • melatonin 
  • hormony štítné žlázy
  • růstový hormon.

Vliv na stres, tloustnutí i imunitu

Téměř všechny hormony v našem těle jsou ovlivněny cirkadiánním rytmem (tedy režimem spánku a bdění). Nedostatek spánku může vést například k nárůstu stresového hormonu kortizolu. Přemíra kortizolu může následně zamíchat s množstvím estrogenu a progesteronu, a tím narušit rovnováhu reprodukčního systému. 

Spánek je také důležitý pro regulaci metabolismu. Jeho nedostatek ovlivní hladiny leptinu, ghrelinu a insulinu, což jsou hormony zodpovědné za pocit sytosti a hladu, hladinu krevního cukru a ukládání tuků. Proto nás po probdělé noci často honí větší chuť na sladké nebo smažené potraviny.

Sara Gottfriedová, lékařka a klinická docentka, působící na americké Univerzitě Thomase Jeffersona, naopak doporučuje se příjmu cukru v takovém dni vyhnout. I jedna noc nedostatečného spánku totiž zamává s hladinou inzulinu tak, že je tělo náchylnější k inzulínové rezistenci a k přibírání na váze, zejména v oblasti středu těla. 

Špatná kvalita spánku nebo jeho nedostatek mohou narušit nejen hladinu hormonů, ale i způsob, jakým se hormony tvoří a jak na sebe vzájemně působí. To může vést k hormonální nerovnováze.

Na tělesné proporce má vliv i růstový hormon, známý jako somatotropin. Ten se podílí na produkci a syntéze bílkovin, vývoji svalů, metabolismu či imunitě. „Když omezíte spánek, snížíte hladinu růstového hormonu a můžete být méně schopni napravovat zranění a s větší pravděpodobností se vám bude hromadit břišní tuk,“ říká Gottfriedová. 

A v neposlední řadě, špatný spánek naruší produkci melatoninu, který řídí více než 500 genů v těle, včetně těch zapojených do imunitního systému. 

Suma sumárum, chybějící spánek může vést ke:

  • snížení imunity
  • zvýšenému výskytu nemocí
  • zvýšené chuti k jídlu
  • vyšší spotřebě kalorií
  • nárůstu hmotnosti

Funguje to i obráceně

Že spánek má zásadní vliv na hladiny hormonů, je nám už jasné. Ale aby to nebylo tak jednoduché, rovnice funguje i obráceně. Většina hormonů, které jsme si popsali výše, totiž zároveň ovlivňuje kvalitu našeho spánku. Cirkadiánní rytmus je ze značné míry řízen hormony. Když ráno vstáváme, klesne produkce melatoninu, a naopak stoupne hladina stresového hormonu kortizolu, díky čemuž se snadněji probereme a jsme připraveni začít nový den. Večer naopak klesá hladina kortizolu a stoupá hladina melatoninu, uklidňujeme se a připravujeme k bezstarostnému odpočinku.

Jak z toho ven?

Dlouhodobý špatný spánek a hormonální nerovnováha jdou často ruku v ruce. Hormonální nerovnováha narušuje spánek a špatný spánek zase prohlubuje hormonální nerovnováhu. Jak ven ze začarovaného kruhu? V první řadě zaveďme spánkovou hygienu a upravme spánkový režim. Je možné, že řada našich dalších problémů následně přirozeně odezní a hormony se upraví.

Zde jsou tipy, které vám podle magazínu Healthline pomohou dostat váš spánek i hormony do rovnováhy:

  • Snažte se spát 7 až 9 hodin denně. Choďte spát a vstávejte v pravidelnou dobu, abyste své tělo naučili poznat, kdy je čas jít spát.
  • Před spaním se vyhněte alkoholu a sladkému jídlu. Pokud špatně spíte, omezte následující den příjem cukru, abyste vyrovnali narušenou hladinu inzulínu.
  • Vyhněte se hromadění spánkového dluhu tím, že vynecháte spánek. Další díl seriálu za to prostě nestojí.
  • Vyhněte se před spaním používání elektroniky, mobilu a umělého světla. Po ránu se naopak co nejdříve vystavte dennímu světlu.
  • Používejte masku na spaní nebo zatemňovací závěsy, které blokují světlo.
  • Udržujte prostor pro spánek chladný a dobře větraný. Investujte do kvalitní matrace.
  • Vytvořte si pravidelnou večerní rutinu, která vám pomůže se zklidnit a naladit na spánek. Hádku s partnerem i náročný pracovní úkol nechte na ráno.
  • Vyzkoušejte spánek s bílým šumem.
  • Ložnici používejte pouze pro spánek a sex.

Související…

Když s vámi cvičí hormony. „Mozková mlha“ trápí ženy v každém věku. Jak jí čelit?
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: Healthline.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...