fbpx

Chcete se dožít stovky? Tyhle čaje podporují dlouhověkost, pomohou i předcházet chorobám 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nejdéle žijící lidé na světě mají několik věcí společných. Jednou z nich je každodenní pití čaje. A i když se třeba nedožijete stovky, rozhodně vám posouží jako prevence před řadou nemocí. Jen vybrat ten správný...

Zveřejněno: 4. 12. 2023

Čaj je něčím mnohem víc než jen příjemným pitím. Některé druhy podporují imunitní systém, jiné dokonce pomáhají předcházet rakovině, srdečním onemocněním, osteoporóze a dalším chronickým problémům. Mnoho z těchto poznatků se vydal do terénu ověřit novinář Dan Buettner, který se dlouhodobě zabývá takzvanými „modrými zónami“ neboli oblastmi, kde žijí lidé extrémně dlouho.

Prevence rakoviny

Rakovinné buňky mají zvláštní vlastnosti, které jim umožňují zůstat naživu déle než normální, zdravé buňky. Když normální buňky odumřou, rakovinné buňky mají tendenci růst a šířit se po celém těle.

Mnoho studií poukazuje na to, jak na rakovinné buňky působí zelený čaj. Konkrétně bylo zjištěno, že tento nápoj zpomaluje růst buněk rakoviny plic a nádorů prsu. U žen, které pravidelně pijí zelený čaj, bylo zjištěno nižší riziko vzniku rakoviny prsu. Ve studii oblastí prostaty, plic, tlustého střeva a vaječníků, které se zúčastnilo více než 100 tisíc lidí, vědci zjistili, že ti, kteří konzumovali zelený čaj, měli celkové nižší riziko všech druhů rakoviny.

Srdeční choroby a vysoký tlak

V Japonsku je zelený čaj jedním z nejoblíbenějších nápojů. Ve studii provedené na více než 40 000 Japoncích, kteří pravidelně pili čaj, bylo zjištěno výrazně nižší riziko vzniku srdečních onemocnění. Studie prokázala o více než 30 % nižší riziko u žen a o více než 20 % nižší riziko u mužů. Také úmrtí na mozkovou mrtvici byla v této japonské populaci nižší, a to o více než 60 procent u žen a o více než 40 procent u mužů.

Pití zeleného čaje po dobu jednoho roku také snižuje vysoký krevní tlak o více než 45 procent u těch osob, které pily dva a půl šálku denně. U těch, kteří pili více než dva a půl šálku, se vysoký krevní tlak snížil o 65 %. Journal of the American College of Nutrition dospěl k závěru, že čaj, zejména ten zelený, je prospěšný pro zdraví srdce a metabolismus.

Když Dan Buettner na Ikarii studoval stravu nejdéle žijících a nejzdravějších lidí, poslal vzorky ikarijských bylinných čajů k laboratornímu testování a zjistil, že všechny mají kromě antioxidačních vlastností také funkci mírného diuretika. Nejenže tedy obsahují silné antioxidanty, ale mohou také pomáhat vyplavovat odpadní látky z těla a mírně snižovat krevní tlak.

Studie, která proběhla v Japonsku, se zabývala také úmrtím na všechny možné příčiny při pravidelné konzumaci zeleného čaje. Vědci dospěli k překvapivým závěrům, že u dospělých Japonců ve věku 40 až 79 let se snížila úmrtnost z různých příčin, pokud konzumovali až pět a více šálků zeleného čaje denně. U žen bylo riziko úmrtí na všechny příčiny nižší o 23 % a u mužů o 12 %.

Aminokyseliny obsažené v čaji také zvyšují aktivitu v mozku a podporují dosažení stavu uvolněné koncentrace. Nejvyšší koncentrace blahodárné aminokyseliny L-theaninu je v zelených a bílých druzích čaje. Bylo prokázáno, že tato látka pomáhá snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu, bojuje proti hromadění tuku v těle, potlačuje virová onemocnění, jako je nachlazení nebo chřipka, a snižuje tvorbu zubního plaku.

Řecko, bylinné čaje a dlouhověkost

Obyvatelé řeckého ostrova Ikaria nevykazují téměř žádné známky demence ani mnoha dalších chronických onemocnění, která postihují západní svět. Jejich rodinné hodnoty, dlouholeté tradice a láska k bylinkovým čajům mimo jiné umožňují třetině Ikarijců dožít se minimálně 90 let. Pijí také silné červené víno, ponocují, dlouho spí a umí odpočívat. Jsou aktivní v přírodě a na svých zahradách. Žijí jako horalé a stravují se zdravě ve středomořském stylu.

Kromě stravy bohaté na fazole, divokou zeleninu, olivový olej, citrony a brambory si často vaří čaj z divokých bylin. Řecké čaje mohou mít specifické blahodárné účinky: divoká máta působí jako prevence zánětu dásní a vředů, rozmarýn při léčbě dny a pelyněk pro zlepšení krevního oběhu. Když Dan Buettner na Ikarii studoval stravu nejdéle žijících a nejzdravějších lidí, poslal vzorky ikarijských bylinných čajů k laboratornímu testování a zjistil, že všechny mají kromě antioxidačních vlastností také funkci mírného diuretika. Nejenže tedy obsahují silné antioxidanty, ale mohou také pomáhat vyplavovat odpadní látky z těla a mírně snižovat krevní tlak. Podle Buettnera ikarijští obyvatelé pijí také čaj z oregana a šalvěje.

Existuje však mnoho dalších druhů zdravých bylinných čajů: heřmánkový, mátový, ibiškový, zázvorový, meduňkový, třapatkový či rooibos. Horký, studený, ledový nebo kořeněný čaj je možné si vychutnat na mnoho způsobů, které jsou stejně rozmanité jako čaje samotné.

Související…

Kde najít funkční lék na dlouhověkost? Můžete ho hladit a občas přede
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Bluezones.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...