fbpx

Morální kocovina ohrožuje nejvíc stydlíny. Má ale i pozitiva 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Bojujete často po bujarém večírku s pocity trapnosti či s úzkostmi? Nejste sami. Takzvanou hangxiety za svůj život zažije 12 % lidí.

Zveřejněno: 20. 3. 2024

Je ráno a právě jste se probudili po bujaré noci. Není vám zrovna nejlépe a alkohol nechcete ani vidět – aby taky jo, když jste ho předchozí den vypili víc, než je zdrávo. Postupně se vracíte do reality a vzpomínáte, co se včera vlastně dělo. Čím víc přemýšlíte, tím hůř vám je. Dostavují se pocity úzkosti po noci plné alkoholu a socializace? Vítejte ve světě emocionální kocoviny.

Zatímco při normální kocovině je vám špatně fyzicky, emocionální kocovina nenechá v klidu vaši psychiku. Zatímco se vaše tělo zotavuje po fyzické stránce, vaše psychika strádá s každou další vzpomínkou víc. Tento fenomén je v dnešní době tak častý, že už má své vlastní označení – hangxiety, tedy slovní spojení, které vzniklo spojením slov hangover, tedy kocovina, a anxiety, tedy úzkost. 

Jak se projevuje?

Hangxiety je nejsilnější během následujících čtyřiadvaceti hodin po skončení akce a projevuje se především psychickou nepohodou a stresem. Jsme podráždění, nervózní a nesoustředění. „Je to ten pocit ochromující úzkosti,“ říká psychiatr Akhil Adnand. „Není to jen psychické, ale i fyzické. Rozbuší se vám srdce a v břiše vám poletují neklidní motýli. Jste velmi nemotorní a nekoncentrovaní.“

Mezi další příznaky emocionální kocoviny patří například:

  • Rychlý srdeční tep
  • Pocení
  • Nesoustředěnost
  • Pocity viny, hanby, trapnosti
  • Pocit, že něco není nebo nebude v pořádku
  • Paranoia
  • Neklid
  • Panika
  • Zrychlené dýchání

Příznaky úzkosti z kocoviny jsou velmi podobné typickým rysům klasické úzkosti. Jenže zatímco úzkost vzniká díky každodenním spouštěčům, emocionální kocovinu má na svědomí konzumace alkoholu.

Alkohol pijte pomalu a drinky prokládejte vodou či nealkoholickými variantami. Nezapomínejte ani na jídlo. Pokud můžete, držte se na akci v blízkosti svých kamarádů či lidí, kterým věříte, a můžete se na ně v případě potřeby spolehnout.

Nejvíce ohrožená skupina

Emoční kocovinu za svůj život zažije kolem 12 % lidí, přičemž podle nedávné studie čelí většímu riziku jedinci, kteří jsou plaší, ostýchaví a stydliví. „Lidé se sociální úzkostí cítí po nějaké společenské akci potřebu o ní neustále přemýšlet a rozebírat ji. V zásadě si onen zážitek přehrávají v hlavě s negativním zabarvením, které pochází z ostychu nebo strachu před společenským znemožněním,“ uvedla Beth Marshová, jedna z autorek studie.

Lidé trpící sociální úzkostí jsou náchylnější k emoční kocovině, neboť sociální eventy vnímají intenzivněji než ostatní. Alkohol je také známý tím, že úzkost zhoršuje, takže pokud již určitou formou úzkosti či deprese trpíte, hanxiety vám hrozí o to víc.

„Alkohol sám o sobě má sedativní účinky,“ říká profesorka psychologie Arielle Baskin-Sommersová. „Při konzumaci nám pomáhá cítit se uvolněně, ale když přestaneme pít, mozek se snaží překalibrovat zpátky na normální chod, což může vyvolat únavu, úzkost či podrážděnost.“

Pokud jsme spíše introvertní a větší skupiny lidí nás znervózňují, měli bychom se mít s konzumací alkoholu při sociálních akcích na pozoru. Samozřejmě se alkoholových nápojů nemusíme úplně vzdát, i tady ale platí rčení „všeho s mírou.“

Nejlepší taktika

Pokud už jste se s emocionální kocovinou probudili, nezoufejte. Zaberou na ni stejné postupy jako na normální úzkost. Vyzkoušejte třeba dechová cvičení nebo meditaci. Za minulou noc se nelynčujte, ba naopak – buďte k sobě laskaví a dopřejte si dávku sebepéče třeba ve formě horké vany, pleťové masky nebo filmu. Zaměřte se na kvalitní spánek, dostatečnou hydrataci a vyhněte se dalším stresorům, jako jsou náročné pracovní úkoly nebo rodinné či partnerské problémy.

Nejlepší taktikou je samozřejmě prevence. Pokud víte, že se budete účastnit sociální akce s větším davem lidí a také alkoholem, zamyslete se nad strategiemi, jak celý večer zvládnout. Stanovte si limity a alkoholové hranice, přes které nepůjdete. Alkohol pijte pomalu a drinky prokládejte vodou či nealkoholickými variantami. Nezapomínejte ani na jídlo. Pokud můžete, držte se na akci v blízkosti svých kamarádů či lidí, kterým věříte, a můžete se na ně v případě potřeby spolehnout.

Lidé se sociální úzkostí cítí po nějaké společenské akci potřebu o ní neustále přemýšlet a rozebírat ji. V zásadě si onen zážitek přehrávají v hlavě s negativním zabarvením, které pochází z ostychu nebo strachu před společenským znemožněním.

„Pokud pijete, abyste se cítili lépe, nebo se již cítíte na dně, když začnete pít, je velmi pravděpodobné, že se tyto pocity alkoholem ještě zhorší,“ říká Baskin-Sommersová. Buďte si vědomi svých motivů a nesklouzněte k impulzivním rozhodnutím.

Emocionální kocovina však nemusí být jen špatná. Tato studie například ukázala, že může zmírnit sociální fobii – lidé trpící příznaky hangxiety mohou s přáteli probrat předchozí noc, což jim pomůže se s ní vyrovnat. Kolektivní sdílení negativních pocitů navíc posiluje skupinovou identitu. Pokud tedy trpíte úzkostí, neváhejte si s někým promluvit, ať už s odborníkem či kamarádem nebo rodinným příslušníkem.

Související…

Cesta k vyššímu sebevědomí. Přestaňte si stěžovat a naučte se říkat "ne"
Dora Hanzelová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...