fbpx

Nenechte si řídit život negací. Jak začít myslet více pozitivně? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Myšlenky ovlivňují naši sebedůvěru, volby i vztahy s druhými lidmi. Dokonce utváří i to, jak vnímáme sami sebe. Proto jsou pozitivní myšlenky zásadním aspektem spokojeného a šťastného života

Zveřejněno: 31. 10. 2023

Když se cítíme dobře, když myslíme pozitivně, když činíme rozhodnutí, která podporují naše štěstí, kráčíme kupředu. Pokud ale svou mysl necháme zahltit negací, když necháme destruktivní scénáře, aby řídily náš život, přešlapujeme na místě, ze kterého nejsme schopní se hnout.

To podle MayoClinic může vést ke vzniku úzkostí, depresí či vzniku chronického neklidu. V takovém případě je třeba zpozornět. Negativní myšlenky totiž mohou nepříznivě ovlivnit náš dosavadní život, ´dopomoci´ k nižšímu sebevědomí nebo nás vrhnout do panoptika naprosté izolace – nastane moment, kdy přerušíme kontakt s ostatními, ztratíme zájem o práci i koníčky a vše kolem nás ztratí smysl.

V takovém případě existuje jediné řešení: začít jednat. Převzít za sebe zodpovědnost a udělat vše pro to, abychom opět žili život, o kterém sníme a který skutečně chceme. Dobrou zprávou je, že pokud jde o naše myšlenky, získat nad nimi kontrolu není tak těžké, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Zrádná negace

Všechno jde, když se chce. To platí i v případě, kdy chceme vyčistit svůj život od negativních myšlenek a konečně se vydat cestou těch pozitivních. Je však nutné negativní myšlenky identifikovat a zpochybnit jejich význam v našem životě. Zjistit, odkud přicházejí a proč tu jsou. „Poté tyto myšlenky přepisujeme a nahrazujeme přesnějšími, podporujícími a zdravějšími. Jednoduše se je snažíme přeformulovat a změnit,“ říká Monica Vermani, klinická psycholožka, specializující se na léčbu traumat, stresu, poruch nálad a úzkosti.

Postup je jasný: Zpochybněte, přepište a přetransformujte negativní myšlenky na pozitivní – nové a zdravější.

Pokud jde o naše myšlenky, máme na výběr: Můžeme si zvolit, kterými se budeme zabývat, kterým dáme význam. Zda zůstaneme v epicentru negace a budeme v jednom kuse nadávat a zlobit se, že nic není takové, jaké bychom rádi, nebo začneme pracovat na způsobu, jakým přemýšlíme, zpochybníme sílu myšlenek negativních a nahradíme je těmi pozitivními.

Postup je jasný: Zpochybněte, přepište a přetransformujte negativní myšlenky na pozitivní – nové a zdravější.

Pro začátek pište

Začněte tím, že si všechny negativní myšlenky a zažité stereotypy napíšete na papír. Vytvořte si seznam všech myšlenek, kterými jste se doteď nejčastěji zabývali a které vám tím pádem doteď ovládaly život. Zamyslete se, jak vás tyto myšlenky a přesvědčení omezují. Jak zužují možnosti volby, vytvářejí zbytečné překážky a drží vaši mysl tam, kde nejste šťastní.

Do svého seznamu zahrňte i situace, ve kterých vytváříte katastrofické scénáře, neustále se vymlouváte, proč něco nejde nebo proč se bráníte žít život svých snů. Jakmile seznam dokončíte, napište si ke každé myšlence pozitivní představu toho, jak by měla vypadat.

Proč se trápit tím, co je minulostí a co už stejně nezměníme, obávat se hrozeb budoucnosti, které ani nemusí nastat?

Negativní myšlenky zpochybněte. Podívejte se sami na sebe do zrcadla a pochvalte se za to, kým jste a jakou cestu jste ušli. Zamyslete se nad tím, co všechno jste dokázali, kolik jste toho překonali a zvládli.

Naučte se pohlížet na sklenici s vodou, jako by byla zpola plná. Zvykněte si na vše špatné, ošklivé i na to, co se vám případně nepovedlo, méně se soustředit. Jakmile tyto myšlenky přepíšete a místo pláče nad rozlitým mlékem svou pozornost zaměříte na vše, co máme a co se vám povedlo, ocitnete se ve zcela nové dimenzi myšlení. Negativní myšlenky už nebudou takový problém a den za dnem přestanou ovládat náš život.

Tady a teď

Abychom se naučili přepsat negaci schovanou hluboko ve své mysli, je potřeba žít tady a teď. Proč se trápit tím, co je minulostí a co už stejně nezměníme, obávat se hrozeb budoucnosti, které ani nemusí nastat?

Základním aspektem dobře naladěné mysli je snaha zůstat ve spojení se svými pocity a opuštění všeho, co nám neslouží. Převzít kontrolu nad svými myšlenkami a stát se pozitivně myslícím člověkem skutečně jde. Chce to čas a trénink, které nám odemknou dveře ke šťastnějšímu a spokojenějšímu životu.

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...