fbpx

Zkroťte negativní myšlení: Řešení naleznete v přítomném okamžiku 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Sedmatřicetiletá Hanka bojuje s nebezpečnými myšlenkami téměř dvacet let. Po prvním porodu začala mít strach, že nad sebou ztratí kontrolu a nezvládne se o své dítě postarat. Tato vtíravá negativní myšlenka se k ní potichu vkrádá při velkých životních změnách a stresových situacích nebo je reakcí na negativní vnější události

Zveřejněno: 10. 2. 2023

V důsledku negativních myšlenek se začnou projevovat emoce, jako je strach, úzkost nebo smutek. „Dostáváte se do bludného kruhu. Kvůli strachu a úzkosti nemůžete spát, a když nemůžete spát, tak se negativní myšlenky projevují častěji a s větší intenzitou. Přicházejí při každé příležitosti, která vás napadne,“ popisuje svůj boj Hanka.

Přestože její vtíravé myšlenky odstartoval až první porod, kořeny negativních vzorců myšlení pocházejí většinou z dětství či z negativní životní zkušenosti. „Potkalo mě asi obojí. U nás doma nebylo harmonické prostředí. Táta byl velký cholerik, pořád na mámu křičel. Bála jsem se o ni. A moje experimentování s extází situaci také nijak nepomohlo,“ vzpomíná Hanka, která musela kromě jiného sáhnout i po lécích. Negativní myšlení se však, alespoň jako první pokus, můžete pokusit zkrotit i sami. 

Myšlenky typu: „To nedokážu, nejsem dost dobrá, co když ztratím zaměstnání a podobně,“ jsou důvěrně známé snad každému z nás. Důležité je jim nepodléhat. „Nedávat jim pozornost, a to cíleně. Jakmile myšlenka přijde, říct jí: ´Ty mě nezajímáš´ a v tu chvíli zaměřit pozornost na něco, co vám dělá dobře,“ uvádí průvodkyně osobním rozvojem Lenka Fuentes.

Je třeba si uvědomit, že hlas v naší hlavě nás netvoří. My jsme pouze pozorovateli svých myšlenek. „Mysl nerozlišuje, jestli něco chceme či nechceme, ale to, čemu věnujeme pozornost. Když se strachem, nebo negativními myšlenkami zabýváme, jen tu energii zesilujeme. Měli bychom tedy tento návyk změnit, přepsat a zaměřovat pozornost na klid, harmonii a lásku,“ dodává koučka.

Jak zkrotit nebezpečné myšlenky

Účinnou metodou je tedy nedávat myšlenkám prostor a jednoduše jim říci, že je k ničemu ve svém životě nepotřebujeme. Skvěle také funguje zpřítomnění se.

Stejně jako ránu na noze musíte léčit i tu na duši. Ošetřit ji, aby se uzdravila. Byť zůstane jizva, se kterou bychom se měli smířit. 

„Člověk si například může říct, co je za den, kolik je hodin. A dále zapojit smysly: vyjmenovat pět věcí, které vidím, čtyři věci, které slyším nebo cítím. Vnímat to, čeho se dotýkám,“ popisuje jedno z řešeních psychoterapeutka Lucie Šmahelová - Černá.

Pokud ani to nepomáhá a negativní myšlenky jsou stále častější a intenzivnější, měli bychom je ošetřit. To znamená pracovat s nimi, zamyslet se, jak moc reálný mají dopad. Návštěva psychologa je na místě. Stejně jako ránu na noze musíte léčit i tu na duši. Ošetřit ji, aby se uzdravila. Byť zůstane jizva, se kterou bychom se měli smířit. Pokud je totiž někdo úzkostnější a nastane nějaký životní zlom, měl by se připravit na to, že se mu negativní myšlenky vrátí. Důležité je, že s nimi v té chvíli už umí pracovat.

Dalším pomocníkem na negativní myšlenky je náš dech. Pozorujte své dýchání, uvědomujte si ho, vnímejte nitro svého těla, které má energetické pole. Pokud budete vnímat své vnitřní tělo, časem vás ukotví v přítomném okamžiku.

Moc přítomného okamžiku

Pokud jsme přítomni, tak nad námi naše mysl nemůže převzít kontrolu. Jak toho dosáhnout? Zaměřte se pouze na „teď a tady“. K tomu vám pomohou jednoduchá cvičení, která popsal v knize Moc přítomného okamžiku Eckhart Tolle. Provádět je můžeme, když vaříme, sprchujeme se, myjeme si ruce nebo čekáme na autobus. Časem strávíme v přítomnosti mnohem více chvil.

Hanka pro zmírnění úzkosti a negativních myšlenek vyzkoušela snad všechny možné techniky. Zhoršení stavu vždy pocítila po porodu, nebo kdykoliv toho na ni bylo zkrátka moc. „Často to bývá také kolem Vánoc. Je to takový nenápadný tlak, protože musím zařídit moc věcí, přichází hodně návštěv a zodpovědnost udělat dětem hezké svátky je veliká.“

Přestože z nejhoršího scénáře ji někdy musí vysvobodit až léky, další metody jsou podle ní také účinné. „Když je negativních myšlenek málo, stačí je ignorovat. Když jich je více, tak je začínám řešit. Dost mi také pomohlo vyměnit negativní myšlenku, za nějakou pěknou,“ uzavírá Hanka.

Související…

Masová dieta mě zbavila deprese i dalších potíží, tvrdí psycholog. Co na to odborníci?
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...