fbpx

Zveřejněno: 24. 10. 2017

Margit Slimáková se zabývá zdravotní prevencí a výživou prakticky celý život a dnes již platí za jednu z největších kapacit v tomto oboru u nás. Chcete-li zjistit, čemu se nyní tato specialistka věnuje, kde podle ní leží tajemství vyvážené stravy a proč tvrdí, že vegetariánství není ideální cestou, podívejte se na náš rozhovor.

„Populární média neustále přinášejí nové trendy ve výživě a tvrdí, že se něco mění. Jíst bychom měli nízkotučně, nízkocholesterolově, nízkoenergeticky, nízkosacharidově... ovšem když je budeme poslouchat, tak už budeme konzumovat jedině obaly od potravin, protože nám nic jiného nezůstane,“ směje se Margit. Tak jako v jiných oborech i v oblasti zdravého stravování stále dochází k novým objevům a každých deset let bychom podle nich měli kompletně obměňovat složení svého jídelníčku. Margit Slimáková ovšem věří, že to je naprosto zbytečné. Ona na svých kurzech už dvacet let přednáší to samé. Jediné pravidlo zdravé výživy je podle ní totiž naprosto jednoduché: stačí jíst základní kvalitní a skutečné potraviny a zapomenout na prefabrikáty. Jídlo je požitek a společenská událost a nemá smysl si něco odepírat či vynechávat, naopak bychom si ho měli užívat. „Jsem proti zbytečným restrikcím jen proto, že je to módní trend nebo to někdo doporučuje,“ říká. 

A čemu se Margit aktuálně věnuje? Založila 1. český think-tank zaměřený na otázky výživy a zdravotní prevence Globopol, který sdružuje odborníky a lékaře a pod jehož záštitou právě vzniká i web cukrpodkontrolou.cz. Ten bude sloužit jako inspirace pro všechny, ale také bude nabízet terapeutickou stravu pro lidi, kteří řeší nadváhu, cukrovku, Alzheimerovu demenci, metabolický syndrom, vysoký krevní tlak... Pokud vás myšlenky Margit Slimákové zajímají, můžete také navštívit jednu z jejích přednášek Jídlověda, kde se dozvíte vše o zdravém stravování. 

 

foto: Alex Tran

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...