fbpx

Zveřejněno: 30. 10. 2017

Poprvé se tento svátek slavil v roce 1994. Bylo to přesně v den 50. výročí založení britské The Vegan Society Donaldem Watsonem, který k tématu v jednom ze svých posledních rozhovorů řekl: „Stát se vegetariánem bylo moje novoroční předsevzetí z roku 1924, kdy mi bylo 14 let. Nejím maso už osmdesát let, šedesát jsem veganem…"

Donald Watson, který je také autorem slova vegan, se dožil 95 let. Do pozdního věku měl dva koníčky – aktivně propagoval soucit se zvířaty a chodil po horách. „Nikdy nezapomínejte, že veganství je mnohem víc, než jen najít novou alternativu k míchaným vejcím na toastu nebo novému receptu na vánočku,“ říkal a podle jeho názoru myšlenka žít skutečně soucitně a ohleduplně není stará jen těch šedesát let, co se toto slovo používá, jde mnohem dál, ke kořenům. „Slovo vegan jen označuje něco, co splňuje všechny nároky na přiměřenou kritiku o důslednosti přístupu, kterou vám mohou lidé adresovat.“ 

Světově známý a uznávaný spisovatel a vegetarián Bernard Shaw byl ještě důraznější, když říkal, že nechce mít na svém pohřbu u své rakve povrchní lidi, kteří by mu skládali poklony, ale aby ho navštívily duše všech zvířat, která nikdy nezabil a nejedl. Zemřel v roce 1950 ve věku 94 let.

shutterstock 688597258

Je veganství módní trend či nikoliv? Existuje už víc než 70 let.

Veganství má své příznivce i odpůrce

Svůj světový den oslavují vegani po celém světě, a to nejčastěji tak, že slaví prostřednictvím činností, je to například založení stánků s veganskými pokrmy, workshopy pro zájemce o veganskou stravu, výjimkou není ani výsadba pamětních stromů.

Veganství v současné době zejména mladí lidé považují za trend životního stylu, jistě i proto, že veganská strava může výrazně ovlivnit naše zdraví. Dobře sestavená veganská strava je velmi vhodná pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění, a to vzhledem k tomu, že obsahuje velmi nízké množství nasycených tuků a cholesterolu. Naopak je v ní značné množství rostlinných bílkovin a polysacharidů, jež obsahují zejména luštěniny, ořechy, byliny a obiloviny.

Zelenina a ovoce na jídelníčku zase zajišťují velké množství antioxidantů C a E, vlákninu, vitamíny a minerální látky, jako je hořčík, draslík nebo kyselina listová. Rostlinná strava má pozitivní vliv i na hladinu našeho cholesterolu. Je velmi dobře známo, že vegani nejsou obvykle obézní a netrpí vysokým krevním tlakem či cukrovkou 2. typu. Je zřejmé, že veganství si lidé volí jako svůj životní styl zejména ze zdravotních důvodů.

Začít můžete u veganské výzvy na  http://nomnom.cz/. Stránky známé foodblogerky Nikoly Hurychové vám poradí, nejenom co jíst, kde to nakoupit, případně kam zajít do restaurace, ale i jak se chovat udržitelněji i v jiných oblastech života, jako je domácnost, osobní potřeby nebo volnočasové aktivity.

Ke světovému dni veganství samozřejmě přispívá také velmi známá pražská restaurace Etnosvět v Legerově ulici. "V kalendáři máme tučně zakroužkovaná tři data a 1.11. je jedním z nich. Ti, co nejsou zasvěceni, většinou považují veganské jídlo za méněcenné a nudné. Vlastně to dost vystihuje blog A co teda jíš?. Pro naši restauraci je to právě "ta" výzva, bořit předsudky a ukázat lidem, že lze připravit fantastické jídlo bez masa, ať už je vegetariánské nebo veganské. Vždyť gastronomie snad ani nemá hranice, a tak stačí otevřít mysl a zkusit to. Co se týče našich hostů, troufám si říct, že minimálně polovina jsou „masožrouti,“ a právě u nás si svůj jídelníček zpestřují. Takže se těším na oslavu, veganské víno poteče proudem,“ říká Míša Dvořáková, sales a event manager restaurace Etnosvět.

V Etnosvětě uvaří ke světovému dni veganství Pad Thai

zzz

Na 4 porce potřebujeme:

1 dl sójové omáčky

50 g třtinového cukru

citrónová tráva

1 dl rýžového octu

1 ks chilli papričky

limetkové listy

20 g zázvoru

20 g česneku

200 g mrkve

100 g pak choi

100 g pórku

50 g arašídů

0,5 kg rýžových širokých nudlí

50 ml sezamového oleje

jarní cibulka

Postup:

Do hrnce nalijte sójovou omáčku, cukr, citrónovou trávu, limetkové listy, rýžový ocet, chilli a zredukujte na polovinu. Omáčku přeceďte. Zázvor a česnek nasekejte najemno. Mrkev, pórek a pak choi nakrájejte na nudličky. Rýžové nudle namočte na cca 30 minut do vody. Rozpalte pánev, přidejte sezamový olej a česnek se zázvorem, orestujte dozlatova. Přidejte zeleninu na nudličky, zalijte zredukovanou omáčkou a povařte cca 2 minuty. Do směsi přimíchejte namočené nudle a vařte 3 minuty. Podle potřeby přilijte vodu. Servírujte s arašídy a nasekanou jarní cibulkou.

foto: Etnosvět, shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...