etnosvět

Otevřít vlastní restauraci byl její sen už na pražské VŠE. Tehdy ale generální manažerka pražské restaurace Etnosvět Daria Ponomareva netušila, že by mohlo jít o vege restauraci. A svého rozhodnutí nelituje.

V zásadě je jedno, jestli jdete do vinárny na tapas, do hospody na tlačenku nebo do vege restaurace na tofu. Důležité je, abyste si odnesli ten nejlepší zážitek. Někdo alkohol z různých důvodů rád nepije, pro někoho je nezbytnou součástí dobrého jídla, jiní ho berou jako finální doplněk pokrmu....

Určitě by to neměl být cíl, ale existují skutečně vegetariánské restaurace, které si opravdu zakládají na „výhoncích a filtrované vodě“. Etnosvět vlastně původně neměl být vege restaurací. Měl být hlavně přehlídkou mezinárodní kuchyně. Pak ale přišel impulz: Co takhle vege restaurace? Je to přece...

Poznejte svět chutí, který nemá hranic. To je motto, kterým se řídí pražská restaurace Etnosvět. Hosta chtějí překvapit rafinovaností svých jídel a cílem je, aby odcházel s pocitem „wow, tak to jsem nečekal, tady rozhodně nejsem naposledy“. A nejinak tomu bude i na svatého Valentýna.

Kuchaři používají jedlé květy ne jen jako dekoraci, ale třeba i do různých salátů. Nejčastěji se k pokrmům přidávají macešky, fialky nebo cuketové květy. Ty se dají i plnit různými náplněmi a následně péct nebo smažit.

Už desítky let se traduje, že na novoročním stole nemůže chybět čočka. Prý proto, aby byl i v novém roce v domě dostatek peněz. Tvar čočky mince opravdu připomíná, ale naši předkové pravděpodobně mysleli i na to, že čočka po vánočních tučných jídlech prospěje očistě organismu.

TOP manažeři pražsk é restaurace Etnosvět se zamysleli a podle svých chutí vybrali tři vegetariá nsk é odlehčené recepty pro povánoční dny. Své chutě nám představili generální manažerka Daria Ponomareva , sales a event mana žerka Míša Dvořáková, marketing manager David Leiss a kuchaři Amila s...

Jak mohou nevegetariáni vést vegetariánskou restauraci? To je základní otázka pro TOP manažery pražsk é restaurace Etnosvět. Na naše otázky odpovídají Daria Ponomareva, generální manager, Míša Dvořáková, sales a event manager, a David Leiss, marketing manager.

Všude ve světě se snaží o Vánocích vařit co nejchutněji a originálně. Často, ať už v evropské, tak i ve světové vánoční gastronomii, jsou hlavní ingrediencí brambory, houby a bylinky. A nejinak tomu je třeba v Paraguayi či Argentině. Podíváme se ale i na štědrovečerní stůl v Polsku či Maďarsku.

Každý národ má svá gastronomická specifika. My si Vánoce neumíme představit bez bramborového salátu a kapra nebo řízku. A bez masa většinou už vůbec ne. Přesto, pokud trochu změníme pohled na náš vztah k jídlu, můžeme mít klidné a šťastné Vánoce i bez masa.

Rostlinná strava, nejbohatší zdroj vitamínů, minerálů a aktivních enzymů, je jedinečná rozmanitostí chutí, vůní, barev i tvarů. Složení a obsah zdraví prospěšných látek je jedinečný. Stejně tak jsou jedinečná přírodní dochucovadla, která používáme při přípravě vegetariánské stravy.

Etnosvět není jen vegetariánská restaurace, ale také koncept, který dbá na ekologii a udržitelnost. Nejen o tom, jak jsou prvky „zero waste“ implementovány v kuchyni a jak funguje multikulturní tým, jsme si povídali s šéfkuchařem Ondřejem Panošem.

Když se stavíte na degustační menu v pražské restauraci Etnosvět, přesvědčíte se sami, že párování vegetariánských a veganských pokrmů s víny je nezapomenutelným gastronomickým zážitkem. A že vínu moc nefandíte a řadíte se spíše mezi pivaře? Nevadí, bezmasá jídla se totiž báječně hodí i k tomuto...

Andrej Zaitsev je vizionář a ideátor několika projektů, mimo jiné i majitel vyhlášené vegetariánské restaurace Etnosvět. Sám o sobě říká, že jeho život je "jedna velká jízda". Rád se obklopuje skvělými lidmi a nechává se jimi inspirovat. Mimo jiné nám také prozradil, co se mu líbí na veganství,...

Poprv é se tento sv átek slavil v roce 1994. Bylo to přesně v den 50. výročí založení britsk é The Vegan Society Donaldem Watsonem, který k t é matu v jednom ze svých posledních rozhovorů řekl: „Stát se vegetariánem bylo moje novoroční předsevzetí z roku 1924, kdy mi bylo 14 let. Nejí m maso u ž...

Možná budete překvapeni, jak je to jednoduché a jak chutné jídlo vám v restauraci také mohou bez masa nabídnout.

Dýňová sezona je v plném proudu. Polévka ale není to jediné, na co můžete dužinu dýně použít. Připravili jsme pro vás recept na skvělé rizoto s šéfkuchařem Ondřejem Panošem, který stojí za bezkonkurenčním menu vegetariánské restaurace Etnosvět.

Než Andrej Zaitsev založil restauraci, nikdy by ho jako „masožrouta“ nenapadlo vytvořit vegetariánský koncept. Nakonec však dal na radu společníka a se svým Etnosvětem dnes slaví nevídaný úspěch. V současnosti je vegetariánem i on sám a právě se chystá na svůj první maratón. V rozhovoru nám mimo...

Tržní cena potravin, které se na světě za rok vyhodí, odpovídá HDP Švýcarska. Podstatnou část z toho tvoří takzvaná křivá zelenina, tj. ta, která neodpovídá estetickým standardům, a tudíž často zůstává nevyužitá.