fbpx

Zveřejněno: 2. 12. 2017

U tisícovky mužů byla pozorována možná souvislost fyzické zátěže a sexuálního libida. Studie ukázala, že pánové, kteří cvičí pravidelně, mají výrazně nižší libido než ti, kteří se pohybu věnují méně intenzivně. Velkou roli přitom hraje zejména vytrvalostní trénink.

Ve zdravém těle zdravý duch, říká se. A jak zdravého těla docílit? Správnou stravou a samozřejmě cvičením. Podle nejnovější studie by se to ale s tréninky nemělo přehánět. Pozor by si měli dát zejména muži, kteří milují vytrvalostní sporty, jako je běh, cyklistika a jim podobné. Právě ti totiž údajně patří do nejvíce ohrožené skupiny.

beh shutterstock 524309905

Sexuální apetit nejvíce schází mužům, kteří se soustředí na vytrvalostní sporty.

Cvičební a sexuální návyky spolu úzce souvisí

Výzkumní pracovníci z University of North Carolina v Chapel Hill polemizují s všeobecně dlouho přijímaným tvrzením, že sport svědčí tělu i mysli. V rámci studie zpovídali 1100 mužů ve věku 18 let a starších. Těch se dotazovali na podrobné informace týkající se jejich cvičebních návyků. Kromě toho se ale otázky zaměřovaly i na mnohem intimnější záležitosti. Konkrétně na jejich libido, sexuální aktivitu, vzrušení, touhu, fantazii nebo například chuť k jídlu.

Méně je více

Autoři studie zjistili, že účastníci s nejméně intenzivními tréninkovými režimy měli větší pravděpodobnost, že budou mít vysoké nebo normální libido než ti, kteří cvičili na té nejvyšší intenzitě. Na základě toho došli vědci k závěru, že pravidelné vystavování těla cvičení o vysokém stupni zátěže a vytrvalosti se u mužů pojí s menším sexuálním apetitem. Tak tomu alespoň bylo u skupiny, kterou měli možnost v rámci výzkumu posoudit.

Omezení cvičení jako lék na neplodnost?

Že by omezení cvičení mohlo v některých případech vyřešit problém neplodnosti? I o takových závěrech diskutují autoři studie nazvané „Vytrvalostní trénink a mužské sexuální libido“, která byla publikována v americkém časopise Medicine & Science in Sports & Exercise. Podle nich s sebou totiž přetrénování nenese pouze omezení chuti na sex jako takové, ale spolu s ním prý stoupá i riziko neplodnosti. Tento problém se však zatím týká pouze mužského pohlaví.

neplodnost shutterstock 174202361

Snažíte se už dlouho o miminko, ale pořád se vám nedaří? Možná je příčinou přehnané cvičení.

Příčina sexuálních poruch

Sexuální poruchy mohou mít různé příčiny i spouštěče. Překvapivou informací, která plyne z výzkumu nedávno prováděného v Chapel Hill, je, že jedním z nich může být i přehnaně tvrdý vytrvalostní trénink. Koho by napadlo, že ve snaze o perfektní tělo a kondici můžete ohrozit své libido, a dokonce i plodnost? Výzkumníky z University of North Carolina ano. A 1100 mladíků, které v rámci studie pozorovali, nyní také.

Lékaři, berte v úvahu možnost přetrénování

„Kliničtí lékaři, kteří řeší u mužských pacientů sexuální poruchy nebo s manželskými páry otázky týkající se neplodnosti, by měli zvážit míru zatížení organismu vytrvalostním tréninkem, který muž provádí, jako možný komplikující faktor,“ dodal závěr studie.

foto: Shutterstock, zdroj: Health

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...