fbpx

Zveřejněno: 28. 5. 2017

Pohyb naše tělo vyžaduje a je na to od přírody geneticky nastavené. Bez pohybu nám ubývá aktivní svalová hmota, zpomaluje se funkce lymfatického systému, oslabuje kardiovaskulární systém a mnoho dalšího. Jak tedy správně začít?

„V dnešní době, kdy máme přirozeného pohybu čím dál méně, je důležité si najít pohyb, který nás bude především bavit, abychom ho vydrželi provozovat pravidelně. Nějaké aktivitě bychom se měli věnovat ideálně denně, stačí svižnější chůze nebo procházka. V případě hubnutí je potřeba se sportu věnovat alespoň 3x týdně po dobu 1 hodiny,“ radí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

„Primárně bychom si měli počet a intenzitu tréninků nastavit tak, abychom zvládali sport dlouhodobě bez stresu. Jako nejvhodnější varianta se ukazuje cvičení 4-5krát týdně, z toho 3krát týdně zařazujeme těžší trénink a zbylé doplníme např. rodinnou procházkou či výletem na kole,“ dává příklad ze své praxe poradkyně a doplňuje: „Ti, kteří nejsou zvyklí sportovat, by měli začínat postupně: první týden cvičit jen po deseti minutách, druhý týden 15 až 20 minut a teprve třetí týden začít s 30minutovými a delšími tréninky.“

sport shutterstock 252402298

Primárně bychom si měli počet a intenzitu tréninků nastavit tak, abychom zvládali sport dlouhodobě bez stresu. Jako nejvhodnější varianta se ukazuje cvičení 4-5krát týdně, z toho 3krát týdně zařazujeme těžší trénink a zbylé doplníme např. rodinnou procházkou či výletem na kole.

Najděte vhodnou aktivitu

„Pokud je vaším cílem shodit kilogramy, měli byste zvolit tzv. aerobní aktivity, jako je třeba běh. Těmi se totiž nejlépe spalují tukové zásoby,“ radí Věra Burešová.  Běh je pro člověka přirozený pohyb, proto byste k němu mohli mít blízko. Zároveň budete překvapení, jak se vám uleví od stresu. Vyčistíte si hlavu a navrátí se vám energie. Velkou výhodou je i nezávislost. Jediné, co potřebujete, je správná obuv a čas. Nemusíte řešit otevírací dobu ani vybavení. Můžete běhat kdekoli a kdykoli. „Aerobní cvičení poznáte velice jednoduše. Pokud u dané aktivity zvládáte plynule mluvit, je to ono, pokud je vaše mluva přerušována zadýcháváním, jste mimo aerobní pásmo,“ radí Věra.

Stálící a zároveň velkým trendem je v poslední době jóga. Není to pouze sport, ale dá se říci životní styl. Cvičíte tělo i ducha. Najít si v dnešní uspěchané době třeba jen půl hodiny na sebe a jógu se vám stonásobně vrátí. Je několik druhů a každá vám dá něco jiného. Když je naším cílem redukce hmotnosti, budou nás zajímat její dynamické styly, jako je nejznámější powerjóga či náročnější aštangajóga.

Dalším trendem, kterému jsou ženy věrné už desítky let, je pilates. Metoda poměrně mladá oproti józe. Touto technikou si vybudujete kontrolu nad svým tělem, posílíte jej a zlepšíte jeho ohebnost. Toto cvičení je mimořádně efektivní, ale také velmi náročné na detaily, jako je správné držení těla a správné prodýchávání.

sport shutterstock 499280839

Technikou pilates si vybudujete kontrolu nad svým tělem, posílíte jej a zlepšíte jeho ohebnost.

Kila nejdou dolů 

V případě, že sportujete a nehubnete, může být příčina ve špatné volbě sportu, ale i chybně nastavenému jídelníčku. „Pokud chcete spalovat tukovou tkáň, je potřeba vybrat si aerobní aktivitu, jako např. rychlá chůze, lehký běh, plavání, jízda na kole nebo in-line bruslích, a navíc si hlídat tepovou frekvenci pro optimální spalování,“ upozorňuje Věra Burešová.

Hubnutí není jen o cvičení, ale především o správném stravování. Trendy mohou být různé, ale že při špatné stravě a jídelníčku nezhubnete, bude platit vždy.

Před cvičením byste neměli jíst těžce stravitelná jídla, která jsou tučná, ale i náročně stravitelné maso. „Vhodné je 1,5-2 hod. před cvičením doplnit sacharidy, aby tělo mělo energii na cvičení,“ radí výživová poradkyně Naturhouse. Ideální je ovoce, celozrnné sušenky či energy tyčinka. Dále po cvičení doplňte tekutiny a opět si dejte menší kousek ovoce, třeba klidně i banán pro obnovu zásobního cukru (banán má hodně hořčíku, který podporuje uvolňování svalstva a lepší regeneraci) a pak nejdéle do 1,5 hod. po cvičení doplňte bílkoviny pro obnovu svalové tkáně, jinak by mohl nastat katabolismus. „Takové ideální jídlo po sportu je např. pstruh (libová ryba) s větší porcí zeleniny (alespoň 200 g). Kdo nemá rád ryby, může zařadit vajíčka nebo dnes hodně oblíbené šmakouny či štíhlé nudle.“ V případě, že nestíháte po cvičení jíst nebo už byste jedli moc pozdě večer, můžete večeři nahradit proteinovým koktejlem.

 

Čtěte také:

5 trendů, které letos ovládly česká fitka

Cvičit můžete i v práci – strhněte k tomu kolegy aneb jarní výzva

Sextercise: cvičením k lepšímu orgasmu

foto: Shutterstock, zdroj: Naturhouse

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...