fbpx

Zveřejněno: 6. 10. 2017

Během roku 2016 jedl Andrew Taylor pouze brambory. Jeho jídelníček měl jen několik výjimečných variací: okusil jak běžné brambory, tak batáty a někdy je obohatil sójovým mlékem, rajčatovou omáčkou, solí a bylinkami. Užíval také vitamín B12. Jinak ale nejedl nic jiného, jak ke snídani, k obědu i k večeři. Během své roční diety podstoupil čtyři krevní testy, které údajně vyšly zcela normálně. Také zhubl a cítil se více svěží. 

Nejdříve ze všeho si ujasněme, že jíst jen jednu potravinu není vůbec dobrý nápad. Aby naše tělo přežilo, potřebuje dvacet různých aminokyselin, z nichž devět je esenciálních, což znamená, že si je tělo neumí samo vytvořit, a tak je musí získat z jídla. Samozřejmě také potřebujeme vodu k hydrataci buněk. V minulosti jsme se setkali s nepřeberným množstvím více či méně nahodilých kombinací potravin s cílem dosáhnout dokonale vyvážené stravy – rýže a fazole, jogurt a oříšky, nebo dokonce makaróny se sýrem. Ovšem pokud by nastal hladomor, chtěli byste se postit, nebo jenom prohráli sázku, existuje několik jídel, na kterých se dá přežít… alespoň na chvíli. 

brambor weird lady giphy tumblr

Báječné brambory

Brambory jsou dobrým příkladem. Andrew Taylor totiž není jediným, kdo se k této pochutině upnul jakožto hlavnímu zdroji živin. Například na počátku 19. století na bramborách fungovala v podstatě třetina populace Irska. Američané jsou na konzumaci této potraviny, převážně ve smažené variantě, víceméně závislí. „Klasická pečená brambora je pro vaši peněženku a krevní tlak zkrátka k nezaplacení,“ uvedl odborník na stravování z Boston University. 

Dá se říct, že z klasické brambory je možné vyzískat vše potřebné – pomáhá vytvářet bílkoviny, obnovit buňky a bojovat s nemocemi... K čemuž ovšem stačí jíst jich pět denně. Pokud byste však nejedli nic jiného, brzy by se dostavil nedostatek vitamínů a minerálů. Tady přicházejí do hry batáty. Sice technicky patří do jiné rodiny než bílé brambory, ovšem poživateli doplní potřebný vitamín A, kvůli kterému vás maminka nutila jíst mrkev, a vitamín E. Strava složená z bílých a oranžových brambor zabraňuje výskytu kurdějí, což je ona světoznámá strašidelná nemoc, při které z nedostatku vitamínu C vypadávají zuby. 

Čím víc, tím líp?

I přes hvězdnou kombinaci brambor ještě nemáme vyhráno – pro ideální přísun všech potřebných látek je totiž třeba jich sníst opravdu hodně. Pět brambor pomáhá vytvářet bílkoviny, obnovit buňky a bojovat s nemocemi, ale pokud byste nesnědli 34 batátů nebo 84 brambor denně, časem by se dostavil nedostatek vápníku. Tato potravina ovšem také představuje zdravotní rizika, zvláště při konzumaci většího množství. Obsahuje uhlohydráty, které rychle zvýší a zase sníží obsah cukru v krvi, a tak zatěžuje regulační systém. Lidé, kteří brambory jedli ve velkém množství, trpěli častěji cukrovkou a obezitou. 

Andrew Taylor při své dietě kila shodil – pravděpodobně díky tomu, že jedl celkově málo, což ale nebylo jeho cílem. Přestal jíst bohatou stravu, protože se chtěl zbavit závislosti na jídle a začít si užívat jiné aspekty života. Ačkoli jeho experiment skončil, Taylor je z brambor stále poměrně nadšený a výsledky chválí. 

brambor ruzne giphy

Nedoporučujeme

Žádný odborník na stravování by bramborovou dietu jistě nedoporučil. Stejně tak by ovšem nebyl nadšený z té kokosové, zelné, řasové nebo jogurtové. Existuje důvod, proč výraz pestrá strava zní tak krásně a je základem zdravého stravování – tedy stravy založené na zelenině, obilovinách, bílkovinách, ovoci a olejích. Kdybyste totiž jedli jakoukoli surovinu příliš dlouho, dostavily by se problémy způsobené nedostatkem živin, stejně jako při konzumaci brambor. Pestrost je důležitá, dokonce životně důležitá. Tak si tu pečenou bramboru něčím naplňte. 

foto: Shutterstock, zdroj: Popular Science

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...