fbpx

Zveřejněno: 19. 7. 2017

Jen málokdo z nás umí v dnešní době úplně "vypnout". Jsme v neustálém kalupu, abychom toho stihli co nejvíc. Chronický stres má však negativní dopad na naše tělo a může být hlavní příčinou váhových výkyvů, problémů s trávením, únavy, ale i závažných nemocí. Jak proti němu bojovat? Zkuste si dát něco zdravého na zub. 

Podle odhadů Světové zdravotnické organizace trpí stresem více než 450 milionů lidí po celém světě a 17 procent Evropanů se domnívá, že stres by mohl představovat největší zdravotní riziko. Náklady spojené se stresem se jen v Evropě odhadují na 20 miliard eur.

Se stresem přitom může pomoci zelenina, některé druhy ovoce, ale také čaj nebo čokoláda. Samozřejmě, že je to tak trochu individuální, ale my se vám pokusíme představit potraviny, které by měly pomoci hlavně tím, co obsahují.

Mám to na salátu

Tmavě zelené salátové listy obsahují vysoké množství hořčíku, který je velmi důležitý pro zvládnutí stresu. Navíc předchází bolestem hlavy a úzkostem. V boji proti stresu je výborný například špenát nebo růžičková kapusta.

Výsledek nepocítíte okamžitě, nejdříve je třeba zařadit listovou zeleninu do vašeho jídelníčku pravidelně. "Mixovaná listová zelenina v kombinaci s ostatní zeleninou nebo ovocem dokáže lépe nastartovat váš organismus," říká spisovatelka a osobnostní koučka Jennifer Twardovski pro Huffington post.

shutterstock 622381799

Stresu dobře zbaví i saláty, někdy už pomůže i samotné krájení ingrediencí

Chia semínka i avokádo

Dalším skvělým zdrojem hořčíku jsou chia semínka. Kromě toho obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin. Podle řady lékařů a vědců stojí právě jejich nedostatek v našem organismu za rostoucí epidemií deprese a úzkosti. Chia semínka dále obsahují vitamíny skupiny B a železo, jehož nedostatek se rovněž může projevovat úzkostlivými stavy. Avokáda zase mají vysoký obsah vitamínu B, který je důležitý v boji proti stresu. Avokádo je také bohaté na mononenasycené tuky, je skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny.

Ořechy, včetně mandlí, kešu a vlašských ořechů, obsahují zinek, který hraje zásadní roli v tom, jak tělo a mozek reagují na stres. Navíc jsou opět skvělým zdrojem hořčíku. Podle studie Pensylvánské státní univerzity jsou například pistácie výborné ke snížení cévního stresu. Mají vysoký obsah tuku, mnoho vlákniny a množství antioxidantů, které udržují cévy otevřené a uvolněné během stresových momentů. 

Proti stresu čokoládou i čajem

Není třeba se cítit provinile, když se při zvládání stresu zakousnete do hořké čokolády. Ta zvyšuje hladinu serotoninu, který zlepší vaši náladu, a budete se tak cítit šťastnější.´"Polyfenoly a flavonoly v čokoládě pomáhají snižovat krevní tlak a zvyšují pocit klidu," říká odbornice na výživu Keri GlassmanVybírejte si každopádně čokoládu, která obsahuje nejméně 70 % kakaa (85 % je ještě lepší!).  

Další studie potvrzují, že stres snižuje také zelený čaj. Vychutnejte si tedy šálek zeleného čaje namísto obvyklé ranní kávy. Zelený čaj také obsahuje kofein, ovšem v menším množství a k vašemu tělu je šetrnější než káva.

Jiné výzkumy zase odhalily v čaji theanin, aminokyselinu, která se využívá k podpoře relaxačních a protistresových účinků. Pokud tedy podle jedné z těchto studií pijete pět šálků zeleného čaje denně, můžete snížit výskyt psychické nemoci až o 20 procent. 

Poslední kapitolou jsou luštěniny. Taková cizrna nebo černé fazole poskytují vysokou hladinu takzvaného folátu, vitamínu B, u něhož bylo vědecky prokázáno, že snižuje stres. Luštěniny jsou také dobrým zdrojem vitamínu B6, který podporuje centrální nervový systém a může pomoci snížit únavu.

foto: Shutterstock, zdroj: Foodrevolution

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...