fbpx

Zveřejněno: 7. 7. 2017

Světem poslední dobou létají děsivé zprávy o nebezpečnosti kokosového tuku. Spojuje se s infarktem a mrtvicí, zkrátka nás má zabíjet. Ve skutečnosti však kokos prokazatelně zabije jen toho, komu spadne na hlavu. Takových lidí je přibližně 150 ročně.

Je to smutná bilance, každého života je škoda. Jenže uvedený počet je naprosto zanedbatelný v porovnání s miliony lidí, kteří umírají následkem konzumace nezdravé stravy úplně nezávisle na kokosech. Naprostá většina západní populace se v posledních desítkách let nepřejídala kokosy ani nesmažila řízky na kokosovém tuku. Konkrétně od 70. let minulého století, kdy se výrazně zvýšil výskyt obezity a s ní i většiny civilizačních nemocí od srdečně cévních přes cukrovku až po demence, jsme se především čím dál více ládovali cukry, a to mimo jiné kvůli nepodloženým doporučením našich expertů, že je třeba omezovat tuky.

cukry shutterstock 496958452

Výskyt obezity se zvýšil od konce sedmdesátých let minulého století.

Tvrzení není podloženo, ale trváme na něm

Tvrzení, že nasycené tuky od kokosu přes máslo až třeba po vejce způsobují nemoci srdce, se rozpadá. Nedávná analýza z Cambridgeské univerzity, která vyhodnocuje 76 studií s více než 650 tisíci účastníky, shrnuje: „Aktuální evidence nepodporuje doporučení pro nízkou konzumaci nasycených tuků.“ Podobnou analýzu se stejnými závěry jsme nedávno publikovali i v rámci think-tanku Globopol. Doporučení nepotvrzuje ani realita. Živočišné tuky jsme na talířích i v Česku vyměnili za rostlinné už před čtvrt stoletím, od té doby nemocí srdce a cév jen přibývalo. Nepodloženost protitukového tažení popisují už i některá média, jako třeba hlavní příspěvek magazínu Time z roku 2014: „Doporučení omezovat saturované tuky je špatné a nepodložené vědou.“ Přesto Americká kardiologická asociace (American Heart Association, AHA) právě znovu zopakovala svoji mantru o potřebě nízkotučného jídla pro zdravé srdce.

Bez studie

Opravit je třeba hned tvrzení, že odborníci radí na základě nové studie. Ne. Žádná není. Aktuálně kolující senzační tvrzení AHA není výsledkem nové studie, ale pouhým článkem s doporučením poradní skupiny, která jen recykluje své desítky let staré doporučení.

vareni shutterstock 556492381

Pakliže váš jídelníček není okopírované menu z fastfoodových restaurací, nepotřebujete žádné nepřirozené omezování.

Tuková fakta

Zde bych mohla vysvětlovat, že v krvi nám nekoluje jenom hodný a zlý cholesterol, že cholesterol sám o sobě není zlý, ale je nezbytný pro život, že tak zvaný zlý LDL cholesterol má několik frakcí, které mají rozdílný vliv, že důležitější než samotný zlý a hodný je poměr mezi nimi, ještě důležitější je hodnota triglyceridů a hodnota faktorů zánětu, že zvýšení jednoho krevního parametru není totéž jako zvýšení úmrtnosti na cokoliv.

Faktem je, že tohle všechno odborníci v letech, kdy se prováděly studie, na kterých lipidová teorie vzniku nemocí srdce stojí, nevěděli a že srdeční zdraví proto ve světle dnešních znalostí vyhodnocovali velmi zjednodušeně. Faktem je také, že je nesmysl z omezených zdrojů a vytržených čísel vyvozovat zásadní závěry a na nich stavět celospolečenská výživová doporučení, která navíc v praxi nefungují. Pro detailnější analýzu souvisejících studií doporučuji třeba tento rozbor.

Co s tukovými riziky?

Jestliže se živíte sladkostmi, chipsy a slazenými limonádami, v kuchyni jen mícháte hotovky z pytlíků a častěji než v ní jste ve fast food restauraci a zelenina je váš nepřítel, tak přídavek kokosového tuku k takové katastrofě asi může stav jenom zhoršit.
Když jídelníček stavíte na skutečných potravinách a jídlech z nich, nepotřebujete žádné nepřirozené omezování. Klidně tuky jezte, do pralesa choďte s helmou a média čtěte s nadhledem.

Další skvělé a detailní shrnutí tématu najdete třeba ve zprávě: „Proč vás nezabije kokosový tuk, ale může vás zabít následování doporučení americké kardiologické asociace.“

foto: Shutterstock, zdroj: blog Margit Slimákové

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...