fbpx

Zveřejněno: 12. 6. 2017

Podle průzkumů postihuje efekt bumerangových kil 5 žen ze 7, které se rozhodnou pro redukci hmotnosti. Jenže diety nejsou dlouhodobým řešením a kolikrát ani nejsou zdravé. Jak tedy správně hubnout? Přinášíme vám tipy předních českých výživových poradců, díky nimž se vám jojo efekt vyhne velkým obloukem.

Podle výživových poradců bychom měli jíst přibližně 6x denně v intervalech 2 až 3 hodiny. Porce by měly být spíše menší. Důležité je nevynechávat snídaně ani svačiny a dojídat se zeleninou, která má prázdné kalorie a kterou tím pádem můžeme jíst v neomezeném množství. Důležité je zaměřit se také na vyváženost bílkovin, tuků a cukrů v těle, které by měly být zastoupeny v poměru 50 : 35 : 15. Samozřejmě nesmíme zapomínat ani na pitný režim. Pít bychom měli průběžně během celého dne, přičemž jsou nevhodnější nesycené a neslazené vody a čaje. Každý z našich odborníků má ale navíc jeden tip, který celý proces redukce hmotnosti ještě více uspíší.

Jezte podle Italů

„Ideální je zaměřit se na středomořskou stravu,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse. Je to strava plná zeleniny, čerstvých ryb, mořských plodů nabitých jodem a libového masa, navíc se začleněním příloh, které patří mezi ty nízkokalorické, jako jsou rýže, kuskus nebo těstoviny.

Nahrazujte!

Ivan Mach, prezident Aliance výživových poradců ČR, radí: „Nezbavujte se toho, co máte rádi, ale hledejte k tomu zdravé alternativy.“ Místo klasické bílé pšeničné mouky používejte celozrnnou špaldovou, rafinovaný cukr zaměňte za třtinový nebo kokosový, kravské mléko nahraďte mandlovým, místo másla použijte kvalitní rostlinný olej.

Dopíjejte se

Tři hodiny je optimální doba, kdy člověk průměrně stihne strávit přijaté jídlo, jak potvrzuje Jiří Cingroš ve své knize Sám sobě doktorem. Jedná se i o dobu, po níž se obvykle dostaví hlad. Dostaví-li se dříve, stačí, když se naučíte v těchto mezičasech pít.

Vybírejte potraviny a nápoje, které se slučují s vaším životním stylem

Nenuťte se do konzumace čehokoliv, co se vám z jakéhokoliv důvodu příčí. Zapomeňte na slovo dieta a nahraďte jej zdravým životním stylem. Ten si uzpůsobte sobě na míru tak, aby vám seděl. Nevíte-li si rady, poraďte se s odborníkem, který vám pomůže najít to nejlepší možné řešení.

Přijměte fakt, že hladovění NENÍ řešení

„Pokud tělu dáme vše, co potřebuje, bude se chovat tak, jak potřebujeme my,“ říká výživová poradkyně Lucie Tvrdoňová. Pokud budeme dbát na vyváženost a komplexnost stravy, nemusíme se obávat žádného jojo efektu, a dokonce ani žádných zlomyslných nutkavých chutí. „Správný poměr bílkovin, sacharidů a tuků ve stravě zaručí trvalý úspěch,“ potvrzuje Lucie.

 

Čtěte také:

Nejde vám zhubnout? Přesvědčte se, že za tím nestojí tyto chyby!

Čtyři způsoby, jak přelstít vaše tělo, aby začalo hubnout

Běháte a kila nejdou dolů? Možná je na vině špatná tepová frekvence, říká odbornice na sport a výživu

foto: Shutterstock, Buzzfeed

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...