fbpx

V Japonsku by měl vzniknout první asijský kosmodrom v podobě města na plovoucím ostrově. Cílem Japonců je ovládnout asijský vesmírný průmysl a hlavně postavit základnu pro kosmické turisty. Zájemci se prý brzy podívají na Zemi z vesmíru a zažijí při tom stav beztíže

Zveřejněno: 21. 1. 2021

Projekt s názvem Spaceport City bude vypadat jako futuristické čtyřpodlažní město, jehož věžáky ze skla a oceli vykukují skrze solární panely. Podle návrhu má být Spaceport City na plovoucím ostrově, který je na dohled mrakodrapům japonské metropole. Možná to zní a vypadá jako futuristická vize z románů Julese Verna, ale architekti ze studia Noiz Architects, kteří vymysleli tento koncept ve spolupráci s komunikační firmou Dentsu, designéry z firmy Canaria a neziskovou organizací Spaceport Japan, věří, že to nebude dlouho trvat. Už v následujících letech prý uvidíme novou generaci kosmodromů, které budou součástí konceptu již existujícího města, a první lety do vesmíru se chystají na rok 2022.

Na chvíli do vesmíru

Spaceport City přitom nabídne mnohem více než „pouhý“ celoživotní zážitek v podobě zhlédnutí zakřivení Země z vesmíru. Podle architektky Ursuly Kuczmy z Noiz Architects to bude místo, kam bude možné jet na celodenní výlet. V city budou například i poznávací vesmírná centra. Ve městě má kromě toho vyrůst i vesmírná výzkumná stanice, ale i business centra, obchody, hotel či restaurace s jídlem pro kosmonauty, 4D IMAX kino, galerie umění, posilovna, akvárium nebo taneční bar. Samozřejmě, vše ve vesmírném stylu.

v7 ps low1

Kosmodrom na plovoucím ostrově má být na dohled od Tokia


Aby se lidé pohodlně dostali do kosmodromu Spaceport City, chtějí architekti propojit toto místo veřejnou dopravou, bezpilotními vlaky nebo mosty vedoucími na pevninu do metropole Tokia. Zajímavostí také je, že ze Spaceport City se budou posílat raketoplány do vesmíru horizontálně, budou tedy vzlétat podobně jako letadla. Raketové lodě japonského kosmodromu se totiž budou mnohem více podobat klasickým letadlům.

Průkopníci vesmírné turistiky

Prvním vesmírným turistou byl podle Wikipedie už v roce 2001 Američan Dennis Tito, o rok později ho následoval Jihoafričan Mark Shuttleworth. Oba za výlet zaplatili 20 milionů dolarů a oba do vesmíru vyrazili ruským raketoplánem Sojuz. V tuto chvíli do vesmíru s žádnou komerční společností letět možné není, ale společnosti Blue Origin a Virgin Galactic testují turistické suborbitální lety, tedy lety, které již překročí nebo jsou blízko hranice vesmíru, ale ještě nedosáhnou oběžné dráhy.

Podle společnosti Virgin Galactic bude muset každý účastník podstoupit třídenní výcvik, protože takový let může být velmi psychicky i fyzicky obtížný.

Virgin Galactic je rovněž průkopníkem ve vývoji raketoplánů, které startují horizontálně, tedy těch, které budou ve Spaceport City. Společnost má již za sebou zkušební lety. Už nyní se na let do vesmíru přihlásilo více než 600 cestujících, i když přesné datum nebylo ještě stanoveno. Cena jedné letenky na 1,5 hodiny letu ve vesmíru je 250 tisíc dolarů. Předpokládá se, že raketoplán vystoupá do výšky 80 kilometrů nad mořem a pasažéři se po dosažení nulové gravitace budou moci několik minut volně pohybovat po lodi ve stavu beztíže.

Ti, kteří se budou chtít do vesmíru vydat, si ve svém kalendáři budou muset vyčlenit tři dny. Podle společnosti Virgin Galactic bude muset každý účastník podstoupit třídenní výcvik, protože takový let může být velmi psychicky i fyzicky obtížný. „Ve Spaceport City bude několik zařízení, která lidem pomohou, aby se připravili. Zájemci si budou moci zkontrolovat zdravotní stav na lékařské klinice nebo se budou moci dostat do dobré kondice v posilovně,“ plánuje architektka Kuczma z Noiz Architects.

Pro budoucí byznys

Spaceport City není první kosmodrom v rámci příměstské výstavby. Blízko texaského Houstonu, který je mimochodem domovem výcvikového programu NASA, se aktuálně přestavuje bývalé Ellingtonovo letiště na kosmodrom pro komerční lety. V USA se nachází ještě Colorado Air and Space Port, který je pouhých 30 minut od centra Denveru. Lokalita je pro turistické vesmírné lety velmi důležitá, dostupnost zajímavého města může být jedním z dalších taháků pro zájemce. „Spaceport City je navržen tak, aby působil jako výkladní skříň pro návštěvníky nebo obyvatele města a lákal je na palubu,“ říká o projektu Hidetaka Aoki, ředitel Spaceport Japan.

Představte si, jak skvělé by bylo být z Hong Kongu v Los Angeles za hodinu.

„Bohužel, obyvatelé některých měst v jiných zemích, u kterých se plánoval kosmodrom, byli výrazně proti. Ale to je škoda, protože vesmírné kosmodromy u velkých měst by mohly umožnit meziměstské vesmírné lety. Představte si, jak skvělé by bylo být z Hong Kongu v Los Angeles za hodinu,“ říká o výhodách stavby dalších kosmodromů Aoki.

Meziměstské vesmírné lety jsou sice ještě hudbou velmi vzdálené budoucnosti, Japonsko ale chce vybudovat koncept kosmodromů už nyní. Podle Aokiho by veřejnost měla začít vnímat a chápat, jak velký potenciál mají projekty jako Spaceport City pro byznys. Zatím není rozhodnuto, zda se koncept od Noiz Architects stane předlohou kosmodromů budoucnosti, ale architekti doufají, že to pro lidi bude inspirativní projekt, který je naučí vnímat vesmír jako součást běžných lidských možností.

Související…

Za pět let začne velký úklid kolem Země. Robotická ruka stáhne bludný modul
Ivan Verner

foto: Spaceport City, zdroj: CNN

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...