fbpx

Nepropásněte dnes v noci zatmění Měsíce. Letos poprvé a naposledy Dalších 4 fotografií v galerii
Krvavý měsíc uvidíte v pondělí ráno

Všechno, co jste chtěli vědět o superkrvavém vlčím Měsíci. V Česku proběhne zatmění nad ránem

Zveřejněno: 20. 1. 2019

Dnes je neděle 20. ledna 2019. Kromě klasické siesty na závěr týdne můžete v noci na pondělí sledovat úplné zatmění Měsíce. Nejlépe bude viditelný v Americe, v Česku si budete muset přivstat – úplné zatmění uvidíte v pondělí ráno mezi 5.41 a 6.43. Měsíc bude strašidelně rudý – právě proto se tomuto úkazu říká krvavý Měsíc. A dnes to bude o to zajímavější, že bude k Zemi blíže než obvykle.

Takže se pojďme podívat na to, jak to všechno proběhne, proč je zrovna tohle zatmění jedinečné a proč mu někteří lidé říkají superkrvavý vlčí Měsíc.

Co je zatmění Měsíce?

K zatmění Měsíce dojde ve chvíli, kdy se Země ocitne přesně mezi Sluncem a Měsícem. V takové chvíli cloní Země většinu světla, které za běžných okolností dopadají na Měsíc – ten se tak ocitne ve stínu naší planety, kterému se říká také umbra. Na rozdíl od zatmění Slunce ale Měsíc nezčerná – část světla totiž podél vnějších okrajů Zeměkoule přece jen projde.

bloodmoon shutterstock 1014738904

Superkrvavý vlčí Měsíc, sluneční záření stíní Země


Takové světlo je ale většinou oranžové až rudé. Paprsky totiž při obtékání Země procházejí atmosférou delší cestou než obvykle a takový typ světla se působením částic vzduchu rozptyluje. Světlo naráží do molekul dusíku a kyslíku a následně se rozprsknou do všech stran. Tento efekt se odehrává většinou na modré straně spektra, kde je daleko kratší vlnová délka. Červené světlo má naopak delší vlnovou délku, takže snadněji pronikne skrz.

Když si v pondělí ráno přivstanete, můžete vidět něco opravdu unikátního – mezi 5.41 a 6.43 je ten pravý čas.

Stejný efekt je příčinou toho, že naše nebe je během dne modré a při západu Slunce rudě oranžové. Když je Slunce vysoko na obloze, modré světlo se rozptyluje do všech směrů a velké množství paprsků směřuje přímo do našich očí. Když ale Slunce poklesne k horizontu, musí světlo projít daleko větším pásmem atmosféry, než doputuje k našim očím. Tím se odfiltruje modrá a my vidíme prostě krvavě rudé světlo, červánky, pomerančový západ Slunce a další romantická zátiší.

Když je Měsíc superkrvavý

Musíme vás zklamat, ale náš Měsíc se už tisíce let nemění. Ten hezký název znamená pouze to, že Měsíc v úplňku je nejblíž k Zemi ze své šišaté okružní trasy – ano, nepohybuje se kolem Země po kružnici, ale spíše po elipse. Co to znamená? Že během jeho oběhu kolem Země se vzdálenost těchto dvou nebeských těles stále mění.

penumbra

Jak dochází k zatmění Měsíce a k jeho obarvení "do ruda"


Superměsíce jsou vidět tehdy, když je Měsíc vzdálený od povrchu Země asi 363 000 km. Tehdy vypadá o 14 procent větší a o 30 procent jasnější než běžný úplněk – čili když si zítra ráno přivstanete, uvidíte něco opravdu unikátního.

Co tam dělá vlk

Je to tak, někteří o této události mluví jako o superkrvavém vlčím Měsíci. Musíme ale zklamat všechny mystiky – „vlčí“ se mu říká jen proto, že úplněk letos nastane v lednu. Domorodé kmeny v Severní Americe měřily podle úplňků roční období, proto se každý z nich nějak jmenoval.

Úplné zatmění Měsíce bude dobře viditelné v Severní a Jižní Americe, ale i na některých místech Evropy, Afriky a Asie.

A vlčí Měsíc se mu říkalo proto, že v lednu většinou v okolí indiánských osad vyli vlci – hlady. Prostě superkrvavý vlčí Měsíc zní možná opravdu příliš pohádkově, takže můžete klidně zůstat u osvědčeného „zatmění Měsíce.“

Uvidíme ho?

Všechno začíná ve 3.36 ráno, kdy Měsíc vstupuje do polostínu (penumbra, vnější část stínu) Země a začne se ztmavovat. O zhruba hodinu později překročí Měsíc hranici stínu (umbra) a začne ta pravá show, protože to bude vypadat, jakoby Měsíc pomalu mizel. To nejdůležitější bude probíhat mezi 5.41 a 6.43 v pondělí ráno.

  • 3.36: Měsíc vstupuje do polostínu
  • 4.33: Měsíc vstupuje do stínu
  • 5.41: Měsíc je plně ve stínu
  • 6.43: Měsíc začíná vystupovat ze stínu
  • 7.50: Měsíc opouští stín Země
  • 8.48: Měsíc opouští polostín Země.

Úplné zatmění Měsíce bude dobře viditelné v Severní a Jižní Americe, ale i na některých místech Evropy, Afriky a Asie. U nás v Česku proběhne celá akce za svítání, takže i vzhledem k počasí není úplně jisté, jak moc bude úkaz vidět. Ovšem i tím pokusem si můžete zpříjemnit pondělní vstávání do práce nebo do školy.

Související…

Charlie Fink: Čekám na svou letenku na Měsíc
Zdeněk Strnad

Je to tak – opravdu víc jich letos nebude. Částečné zatmění uvidíme ještě v červenci, kdy nebude Měsíc ve stínu Země celý. Pokud vám to ale nestačí, pořád ještě se můžete těšit na úplné zatmění Slunce, které proběhne také v červenci. Nejlíp půjde vidět v Chile a Argentině, takže kdo ještě nemáte naplánovanou dovolenou, můžete začít kupovat letenky.

bloodmoon3 profimedia 0008011525

Jak se z normálního Měsíce stává krvavý


Tak ať se vám hezky kouká!

foto: NASA, Profimedia, Shutterstock, zdroj: The Verge

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...