fbpx

Startupy vycházejí vstříc zákazu jednorázových plastů. Vyrábějí těstovinová brčka, jedlé kornouty na polívky i sáčky z mořských řas

Zveřejněno: 14. 11. 2018

Nedávno jsem byla s tříletým Matyášem v kavárně Divoké matky. Všechno probíhalo jako obvykle, Maty si dal limonádu, já dvojité kafe. Najednou koukám a půlka brčka z Matyášovy limonády je pryč. Do háje, Matyáši! Tys ho snědl? Vždyť je z plastu… Nebo ne?

Související…

Už ani krok. Jídlo si objednáme z 3D menu. Doručí ho dron či samořídící auto
Klára Ponczová

Tohle brčko bylo z těstoviny. Naštěstí. Ale už jsem viděla i brčka z kovu, bambusu nebo skla. Po zákazu rozdávání igelitových tašek v prodejnách, který u nás platí od ledna letošního roku, si EU bere na paškál další ekologický problém – nadměrnou produkci plastových obalů a jednorázového plastového nádobí.

Doba plastová

Podle Ministerstva životního prostředí se v České republice spotřebuje 20 000 tun plastového nádobí ročně. Světové ekonomické fórum zároveň varuje, že každou minutu přibude v oceánech jeden plný kamion plastového odpadu, a odhaduje, že pokud se něco nezmění, bude v roce 2050 v mořích, přepočteno na hmotnost, stejné množství plastu jako ryb.

Jednorázové plasty by také v budoucnu měly být výrazným způsobem zdaněny, což povede k postupnému zvyšování jejich ceny.

Plastová láhev má poločas rozpadu zhruba 450 let. To znamená jediné, že je potřeba aktuální vyrobené množství plastu redukovat recyklací, a hlavně – přestat produkovat další. V květnu letošního roku navrhla Evropská komise zákaz plastových brček, nádobí a některých dalších druhů plastových výrobků na jedno použití, jako jsou třeba plastové vatové tyčinky, talíře, příbory, míchátka a podobně.

plasty more 1078902029

Tento zákaz by mohl být v členských zemích schválen už na jaře příštího roku. V praxi to pak bude znamenat, že se zmíněné výrobky nepřestanou vyrábět úplně, ale že se budou povinně vyrábět z ekologičtějších materiálů. Jednorázové plasty by také v budoucnu měly být výrazným způsobem zdaněny, což povede k postupnému zvyšování jejich ceny. To však problém jako takový neřeší. Co nahradí jednotlivé plasty? Jako řešení se nabízí jedlé obaly.

To brčko si sněz

Americká společnost PastaStraws začala vyrábět brčka z těstoviny. Tyhle "slámky" obsahují přesně dvě suroviny – pšenici a vodu. Ztvrdlé těstovinové brčko nemá žádný vliv na chuť nápoje a po vypití ho můžete směle rozkousat a sníst. Těstovinová brčka si už teď můžete koupit na Amazonu. Za 100 kusů zaplatíte přibližně 75 dolarů. Společnost Loliware zase začala vyrábět brčka z mořských řas. Brčko v limonádě sice pomalu měkne, ale tvrdé vydrží přes hodinu, což obvykle na vypití drinku bohatě stačí.

testovinove brcko

Těstovinové brčko ve studeném nápoji vydrží. A pak ho můžete klidně sníst


Výrobce nápojů Diageo představil jedlá brčka s příchutí. To by mohlo být zajímavé řešení pro bary a festivaly, kdy by bylo možné kromě příchuti  zvolit i výtvarné zpracování, případně na jedlé brčko umístit reklamu. Na trhu jsou k dispozici i velice stylová, znovupoužitelná brčka ze skla a plastu, která se však musí po každém použití speciálním způsobem vyčistit. Nejrůznější druhy ekologických brček už i u nás nabízí například společnost E-conea.

Polévku do kornoutku

V Košicích se těší velké oblibě bistro Soup Culture, kde servírují polévky ve speciálních jedlých miskách, které svou vizáží připomínají kornoutky na zmrzlinu. Díky speciální receptuře a technologii pečení vydrží kelímek s polévkou nerozmočený až 24 hodin. Co přesně se ukrývá v těstu, ze kterého jsou misky zhotovovány, zatím zůstává výrobním tajemstvím.

polevka kelimek

Kelímky na polévku vydrží až 24 hodin. Co se skrývá v těstě, výrobce zatím tají


Společnost Evoware, indonéský startup, nabízí jedlé sáčky a pytlíky. Všechny jejich produkty jsou vyrobeny ze zpracovaných mořských řas. Poživatelné kelímky ani brčka z mořských řas neobsahují žádné chemikálie, jsou biologicky odbouratelné a ke všemu zdravé. Brčka chutnají jako želé, a dokonce si můžete vybrat příchuť – peppermint nebo zelený čaj a v drinku vydrží až 24 hodin. Ochucené jsou i kelímky a každá chuť se dá krásně doladit k servírovanému drinku. Pozvat pak někoho v baru “na skleničku” dostane úplně nový význam.

Kasein bude in

Na trh pravděpodobně brzy proniknou i jedlé obaly potravin vyrobené z mléčné bílkoviny (kasein). Jedná se o tenké průsvitné fólie, které jsou nejen biologicky rozložitelné a jedlé, ale zároveň dokážou potraviny ochránit před oxidací a udržet je výrazně déle čerstvé, než dokážou plastové obaly.

Po použití je můžete hodit buď na kompost, nebo sníst, úplně stejně jako kornoutek od zmrzliny.

Jedlé lžičky, vidličky, a dokonce i čínské hůlky vyrábí indická firma Bakeys. Jejich příbory jsou stoprocentně přírodní, vyrobeny (resp. upečeny) z mixu rýžové, pšeničné a čirokové mouky a odolají i horké polévce a čaji. Vyrábějí se v několika příchutích, jako je kmínová, mátovo-zázvorová, mrkvovo-řepová a sladká. Po použití je můžete hodit buď na kompost, nebo sníst, úplně stejně jako kornoutek od zmrzliny.

seaweed based packaging

Takto vypadá obalový materiál z mořských řas. Můžete ho dát na kompost, nebo sníst


Samodržící voda

Tenká membrána vyrobená z extraktu z hnědé mořské řasy a chloridu vápenatého může v budoucnu nahradit plastové PET lahve. Vodu, kterou vypijete i s obalem, vyrábí londýnský start-up Skipping Rocks Lab a říkají jí OohoDo obalů lze zabalit vodu, alkohol nebo limonády. Autoři projektu zatím nejbližší možnost využití spatřují v distribuci vody na závodech, k rozdávání alkoholu na party a uchování čerstvých džusů. Sami se ale ještě trochu potýkají s přepravou a uchováváním.

Výrobci, kteří využívali ve svých produktech recyklované materiály, budou muset začít hledat jinde.

Zmíněné alternativy vypadají nadějně, ale jsou tady i další skutečnosti, které s sebou snížení produkce plastového nádobí automaticky přinese. Změny čeká trh práce, zánik starých a vznik nových pracovních míst. Do pár let pak továrny na recyklaci nebudou mít co zpracovávat a výrobci, kteří využívali ve svých produktech recyklované materiály, budou muset začít hledat jinde. Tahle změna se do budoucna na ekonomice a trhu podepíše pravděpodobně výrazněji, než si nyní vůbec dokážeme představit.

Až to zajíme

Co se týká jedlých obalů, nedořešené jsou stále otázky ohledně hygieny, skladování a distribuce. Ale pokud jsme jako lidstvo dokázali vymyslet tak geniální způsob zaplavení planety Země plasty, zvládneme to i s jedlými nebo jinak ekologicky odbouratelnými obaly.

Zatím to vypadá, že se nám všem blýská na zelenější časy. A až budu příště s Matyášem sedět v kavárně a on před mýma očima vypije limonádu, kterou zají skleničkou a brčkem, nebudu vytáčet pohotovost. Spíš se budu jen přiblble usmívat, protože budu vědět, že spolu s jeho generací jsme se zbytečnými plasty nadobro zatočili.

foto: Shutterstock a archiv, zdroj: New Food Magazine

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...