fbpx

A mrkvička byla? Na neškodnou zeleninu pozor, pokud nechcete vypadat jako Donald Trump Dalších 3 fotografií v galerii
Papal Donald mrkvičku? (zdroj: Profimedia)

Mrkev kdysi vypadala úplně jinak, než jak ji známe dnes –jako dvoukilové balení oranžových tyček nebo bio svazek štíhlejších kořenů s dlouhou zelenou natí, ze které hipsteři dělají pesto. Možná vás to překvapí, ale původně byla fialová i černá

Zveřejněno: 26. 10. 2023

Sladká, křupavá, levná a roztomilá rekvizita pro velikonoční králíčky. Je sice otrava loupat ji a strouhat, ale i tak patří mezi tradiční suroviny nejen české kuchyně – lidstvo konzumuje mrkev už tisíce let. 

V Antarktidě byl objeven fosilní pyl, jehož zdrojem byly rostliny z čeledi Apiaceae, součásti čeledi mrkvovitých. Tehdy tuhle "mrkev" chroupali maximálně dinosauři. Podle stránek Muzea mrkve, které spravuje nadšenec John Stolarczyk z Anglie, se mrkev pěstovala v oblasti Afghánistánu před zhruba 5 000 lety a "o něco později," zhruba před 4 000 lety, také v Egyptě.

m shutterstock 1762137692

Původní barevné varianty mrkve nevymizely. (zdroj: Shutterstock)


Původně se používala hlavně jako léčivá rostlina, jako zemědělská plodina byla pěstována od 10. do 12. století, když se mezitím rozšířila do Evropy a Číny. Nejpravděpodobnějšími barevnými variantami mrkve byly až do 16. století rostliny s fialovým, bílým, červeným a černým kořenem – takové byly vyobrazeny už v egyptských chrámech.  

Královská zelenina na počest rodu Oranžských

Jak lidstvo před pěti sty lety přišlo k tomu, že mrkev zoranžověla? Genetická mutace, křížení, náhoda, spiknutí potravinových koncernů? Legenda praví, že nizozemští pěstitelé vyšlechtili v 17. století oranžovou mrkev jako poctu panovníkovi Vilémovi I. Oranžskému, který úspěšně vedl Nizozemce v boji za nezávislost na Španělsku. Možná, taková historka holandskému patriotismu jistě neuškodí. Ale možná také, že se pouze snažili vylepšit chuť původních barevných variant a Oranžským představit jejich sladší a méně hořkou verzi. Možná, dost možná, že její oranžová barva byla pouze dílem náhody.  

Když to s mrkví přeženete

Mrkev je velmi všestranná, dá se s ní vařit nasladko i naslano. Používá se ve většině světových kuchyní a na mnoho způsobů – syrová v salátech, vařená v polévkách, rozmixovaná v omáčkách, pečená, dušená, smažená, nakládaná, nebo jako přísada geniálního mrkvového dortu a dalších dobrot.

m shutterstock 1907411611

Ano, i toto je zelenina...tak trochu. (zdroj: Shutterstock)


Mrkev je plná betakarotenu, který se v těle mění na vitamin A, je v ní spoustu  antioxidantů, vitaminů K a C, vlákniny, draslíku a dalších důležitých vitaminů a minerálů. Na rozdíl od ostatní zeleniny je mrkev zdravější vařená než syrová – vstřebáte tak z ní vitamínů víc.

A co se týče zázračných účinků, říká se, že mrkev pozitivně ovlivňuje kvalitu zraku a pleti, působí proti vzniku ledvinových kamenů, při střevních infekcích, žaludečních vředech, dně, nachlazení, nemoci z vyčerpání a je snad úplně jasné, že snižuje riziko rakoviny a zpomaluje proces stárnutí. Ale pozor! Mrkví se můžete předávkovat. Nadměrná konzumace mrkve může vaši pleť zbarvit na odstín pleti Donalda Trumpa – říká se tomu karotenémie

Pleť jako mrkvička

Karotenémie se obvykle projevuje na místech, kde je kožní vrstva silnější, například na dlaních a chodidlech. Postižení celého těla je vzácné. Její příčinou je vysoká hladina beta-karotenu v krvi, ale pozor, jeho zdrojem není výhradně mrkev, ale i další ovoce a zelenina: sladké brambory, papája, meloun, brokolice, špenát, kapusta, červená a žlutá paprika a rajčata. Ale nebojte se, pořídit si karotenémii není zase tak jednoduché – museli byste se beta-karotenem ládovat opravdu řádně a dlouho, v řádu několika měsíců. 

Pokud ale přeci jen zjistíte, že vaše pleť začíná Donalda nápadně připomínat, třeba i přesto, že zelenině zase tak moc neholdujete (v bůčku beta-karoten opravdu nenajdete), na vině může být závažnější problém – žloutenka. To je stav způsobený nadměrným množstvím bilirubinu v krvi. Žloutenka je velmi závažné onemocnění, který se bez lékařského zásahu neobejde. Od neškodné karotenémie, která obvykle odezní po úpravě stravy, ji však lze jednoduše odlišit – ačkoliv žloutenka i karotenémie způsobí zbarvení kůže, žloutenka se projeví také zežloutnutím očního bělma.

Chtěl by si někdo tipnout, jestli má Donald raději mrkev nebo solárko?

Související…

V USA se rodí generace dětí pojmenovaných po zdravé zelenině
Kristina Lamperová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...