fbpx

Hodně oblíbené jméno je Kapusta. Ale frčí i jména jako Kiwi nebo Šalvěj

Zveřejněno: 21. 12. 2018

Rodiče po celém světě se při volbě jmen pro své děti často inspirují věcmi, které mají rádi. Od oblíbených postav ze seriálu a filmů přes reality show a videohry až ke jménům měst nebo zemí. Teď se ukazuje, že čím dál víc rodičů, alespoň v USA, hledá inspiraci ve zdravém jídle.

Web pro budoucí nebo současné rodiče BabyCenter nedávno zveřejnil svoji pravidelnou zprávu o tom, jak vypadá současný trend dětských jmen. Zpráva vzniká na základě statisíců jmen, které rodiče zadají do databáze. V USA se ročně narodí zhruba čtyři miliony dětí, takže zajisté nejde házet všechny americké rodiče do jednoho pytle, ale i tak můžeme říct, že trendem jmen u novorozeňat je zdravý životní styl.

Na vzestupu jsou i méně tradiční varianty. Něco o tom ví třeba miminko pojmenované Kapusta.

Uplynulý rok se nesl ve znamení fitnes, wellnes a jógy. Objevují se jména jako Mír, Harmonie nebo Naděje, ale na vzestupu jsou i méně tradiční varianty. Něco o tom ví (nebo se jednou doví) třeba miminko pojmenované Kapusta. Aby to bylo fér, v angličtině zní všechna tahle jména mnohem lépe – Peace, Harmony, Hope a Kale.

Rozmarýna a Šalvěj

Samotný BabyCenter ve své tiskové zprávě píše, že v Severní Americe už je na ústupu éra fastfoodů a nezdravého stravování. Příchod nových diet a zdravějších večeří vede většinou mileniály, aby své děti pojmenovávali nejen po věcech, které milují, ale i po jídle, které mají v lednici nejčastěji. Kapusta, Kiwi, Rozmarýna, Líska nebo Šalvěj patří mezi čím dál populárnější jména.

Rodiče pojmenovávají své děti po zelenině minimálně už od osmdesátých let minulého století.

To, že je teď velký boom ve zdravých jménech, neznamená, že by to byla úplná novinka. Magazín Bon Appétit už v roce 2014 napsal, že rodiče pojmenovávají své děti po zelenině minimálně už od osmdesátých let minulého století. Třeba Kapusta je americký miláček už od roku 1962, kdy se v kansaské matrice objevila vůbec poprvé.

Pokud přemýšlíte, že byste budoucího potomka pojmenovali po své oblíbené, křupavé zelenině – ředkvička nebo lilek a cuketa jsou v tomto směru zanedbávané. Další jména můžete najít třeba právě na stránkách BabyCenter.

Nazdar, rybí oleji

Z jeho průzkumu vyplývá nejen vzrůstající láska Američanů ke zdravému jídlu, ale i to, že moderní rodiče chtějí exkluzivitu a novotu. Nechtějí si vybírat jména, která jsou populární už delší dobu, a nemají zájem pojmenovávat své děti sami po sobě. A tak je na světě kromě Kapusty třeba Švestka, a když na moment opustíme jídlo, tak najdeme i jména jako Rollo, Ptarmigan nebo Throw. Rodné listy některých dětí tak vypadají jako Scrabble po zemětřesení.

Související…

Slovník obskurních pocitů, které všichni známe, ale nemají jména
Luboš Heger

Abychom ale skončili ryze pozitivně. Často se ve statistikách objevuje i jméno Bartoloměj, a to je tradiční jméno. Mějme tedy naději, že Kapusta je hranice, za kterou už nepůjdeme, a v budoucnu tak nebudeme své děti pojmenovávat třeba po rybím oleji nebo chia semínku.

foto: Shutterstock, zdroj: Quartz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...