fbpx

S hybridní technologií, která spojuje schopnosti digitálního foťáku s převaděčem zvuku do QR kódu a instaxové tiskárny, přestane být prohlížení papírových fotografií pouze vizuální zkušeností, ale stane se bohatším audiovizuálním zážitkem

Zveřejněno: 28. 9. 2019

Představte si, že si vaše děti neprohlížejí své fotky z dětství přejížděním prstu po displeji chytrého telefonu, ale v rukou drží staré dobré album. Album plné fotografií, z nichž každá má v rohu malý černobílý čtvereček. Ten v sobě skrývá zvukový záznam, zachycení atmosféry daného okamžiku, první slůvka, roztomilé žvatlání, které si při prohlížení fotoalba můžete přehrát naskenováním QR kódu jakýmkoli smartphonem.

S hybridní technologií spojující schopnosti digitálního foťáku s převaděčem zvuku do QR kódu a instaxové tiskárny v jednom zařízení přišel na trh v červnu letošního roku Fujifilm. Prohlížení papírových fotografií tak přestává být pouze vizuální zkušeností, ale stává se bohatším audiovizuálním zážitkem.

Dva v jednom

Zatímco hybridní modely aut se s příliš velkým úspěchem nesetkaly, uvedení nového hybridního fotoaparátu instax mini LiPlay od Fujifilmu na trh zatím doprovází nadšení. Dvě technologie se vhodně doplňují, neparazitují na sobě ani nefungují jedna na úkor druhé. V tomto modelu se potkává klasická technologie instax, která umožňuje vytištění fotografie přístrojem okamžitě po pořízení snímku, s technologií digitálního fotoaparátu propojeného s mobilní aplikací.

Nová zvuková funkce umožňuje pořídit ke každému snímku až 10 vteřin dlouhý audiozáznam, zachytit atmosféru, nahrát romantický vzkaz nebo třeba popřát k narozeninám.

I díky tomu tak můžete fotografii doprovodit zvukovým záznamem, který přístroj převede do QR kódu a spolu s fotografií rovnou vytiskne. Jakými funkcemi oplývá a čím vším se ještě může pochlubit nejmenší a zatím to vypadá, že i nejschopnější model instaxového foťáku od Fujifilmu? Pojďme se na něj podívat  zblízka – od estetiky provedení a tištěných fotografií až k vnitřnímu vybavení. 

Ve slušivém kabátku

Foťák je na trhu k dispozici ve třech barvách, starorůžové, elegantní černé a oblázkově šedé. Každé ze tří barevných provedení navíc oplývá speciální povrchovou úpravou. Jde o doposud nejlehčí a nejkompaktnější model, který se hravě vejde do každé kabelky, někomu možná i do kapsy. Na přední straně má selfie zrcátko k pořizování autoportrétů a digitální LCD displej o velikosti 2,7 palce.

liplay

Fotoaparát tiskne obdélníkové fotografie na papír o rozměrech obrazu 4,6 cm na šířku a 6,2 cm na výšku. Navíc umožňuje úpravu pomocí šesti filtrů před vyfocením, černobílý tisk a po pořízení snímku lze na fotku umístit jeden z 10 rámečků. K nejčastěji používaným rámečkům pak můžete přiřadit zkratky, takzvanou rychlou volbu, ke třem tlačítkům umístěným na boční straně fotoaparátu. 

Vytiskni si zvuk

Nová zvuková funkce umožňuje pořídit ke každému snímku až 10 vteřin dlouhý audiozáznam, zachytit atmosféru, nahrát romantický vzkaz nebo třeba popřát k narozeninám. Takto zaznamenaný zvuk převedený do QR kódu pak můžete umístit do libovolného rohu fotografie. Zvuk si přehrajete jakýmkoli smartphonem nebo čtečkou QR kódů.

Přímo v aplikaci můžete upravit velikost obrázku nebo jej pootočit, instax mini LiPlay tak může sloužit i jako přenosná tiskárna.

Instax mini LiPlay lze navíc propojit s bluetooth aplikací pro Android i iOS, která umožňuje vzdálené pořizování snímků, možnost ukládání obrázků s nahraným zvukem a mnoho dalšího. Dokonce si skrze ni můžete jakýkoli JPEG obrázek na instaxu vytisknout. Přímo v aplikaci mu pak můžete upravit velikost nebo jej pootočit, instax mini LiPlay tak může sloužit i jako přenosná tiskárna. Zatím to vypadá, že ve Fujifilmu nešlápli vedle, když maličko podryli nohy své analogové instaxové filozofii. Sice trochu odbočili do odvětví digitalizace, ale to prý jen proto, aby nám zprostředkovali lepší zážitek offlajn.

Související…

Jak začala nová éra noční fotografie
Komerční článek

foto: Fujifilm, zdroj: Fujifilm

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...