fbpx

Zveřejněno: 24. 4. 2017

Veganství ztělesňujě mírumilovný životní styl, který snižuje utrpení pácháné na zvířatech na nejnižší možnou formu. Nemusí být ale nutně spojováno se spiritualitou nebo náboženstvím. Ostatně - žádné náboženství nebo duchovní směry nejsou v této době kromě kompletně vegetariánské nebo veganské. Veganství spoléhá na reformu jedince a jeho transformaci. Každý má různé cesty, jak se k němu dostal. Spirituální, etickou či ekologickou. Moje cesta začala někde mezi, kdy jsem před 13 lety odmítl konzumovat maso živých bytostí z asketismu a minimalismu.

Odmítal jse vše, co není nezbytně nutné pro mé přežití a postupně jsem se dostal přes etiku, ekologii a spiritualitu až tam, kde jsem nyní a jsem 8 let veganem. V poslední době v komunitě nastal morální rozkol a vegani se distancovali od lidí, kteří požívají rostlinnou stravu jen pro vlastní benefit a prospěch. Sám za sebe musím říct, že je velmi chválihodné, pokud někdo myslí na své zdraví, karmu či fyzickou kondici a těchto lidí si vážím. Každopádně vegani snižují utrpení zvířat na minimum a jejich cílem je absolutní osvobození zvířat avšak ne osobní prospěch.

Pokud chceme dosáhnout nějakého cíle, je potřeba si pevně stanovit, kam kráčíme a vyjasnit si, čeho a pro koho chceme dosáhnout. Zvířata jsou myslící, cítící bytosti s emocemi, inteligencí a vědomím. Proto považujeme za důležité a důstojné je bránit před těmi, kteří toto nevidí a informovat je o jejich nemorálním či nevědomém konání.

shutterstock 375257995

Jíst rostlinnou stravu nečinně není to samé, co být opravdovým veganem.

Je několik cest, jak můžete podpořit veganství a osovobození zvířat - demonstrace, veřejná promítání a oslovování lidí, přednášky, osvobozování zvířat, poradenství, modlitba, legislativní změny, útulky, snahy pro zrušení zvířecích zařízení a koncentračních táborů, ochrana divoce žijících zvířat a v neposlední řadě také reformace nás samotných zevnitř a lidí kolem nás.

Po dlouhých letech se stavím na stranu tlaků a snah, namísto nečině přihlížejícího občana konzumujícího jen rostliny s bláhovou nadějí, že to něco změní. Žijeme ve hmotě, hmota je plastelína a bude vypadat tak, jak ji budeme tvarovat. Žijeme ve veřejném prostoru a otevřeném světě a proto buďme otevřeni změně a otevřme oči! 

 

Čtěte také:

Kuchařky bez domova otevřely jídelnu

Jíst a nepřibírat na váze? S těmito 12 potravinami to nebude jen sen.

Výživová revoluce! Přehodnoťte vše, co víte o jídle

Hadí mord zamorduje i přebytečná kila

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...