fbpx

Jak získat motivaci ke cvičení: Tipy pro úspěšný start nového životního stylu 1 fotografie
zdroj: Herbalife

Čím méně se pohybujete a více sedíte doma na gauči nebo za pracovním stolem, tím náročnější je dostat se do pohybu a v aktivitě vytrvat. Máme pro vás tipy, které vás dostanou zpět do kondice

Zveřejněno: 3. 5. 2022

Měnit roky zažité nezdravé návyky za aktivnější způsob života je pro mnoho lidí obtížné, ještě obtížnější však bývá vytrvat a zachovat si motivaci i v momentech, kdy se nedaří a nejraději byste se vrátili ke starému a pohodlnému způsobu života. 

Motivaci snižuje nedostatek pohybu i stárnutí

Sezení a nedostatek pohybu všeobecně snižuje energetický výdej, což má negativní dopad na tělesnou hmotnost i celkové zdraví. S přibývající váhou se zhoršují pohybové schopnosti, přichází pocity nekomfortu při pokusech o pohyb a s tím klesá jakákoliv chuť se hýbat. Platí, že čím méně se hýbete, tím těžší je naučit se být aktivní. Chuť k pohybu nepodporuje ani přirozené stárnutí. S postupujícím věkem kondice klesá tím prudčeji, čím méně jste zvyklí se hýbat. Zdravotní problémy se dále prohlubují, váha roste. Pravidelným pohybem je přitom možno udržet si dobrou fyzickou kondici až do vysokého věku a stárnutí tak zpomalit.

Abyste začarovaný kruh nechuti k pohybu prolomili, je nezbytné najít správnou motivaci. Máme pro vás několik základních tipů:

Cvičte až šestkrát týdně

Vytvořte z pohybu návyk. Jakmile se změní v běžnou rutinu, přestanete se ke cvičení nutit a stane se stejně automatické jako každodenní čištění zubů. Myslete na to, že pravidelnou aktivitou snížíte riziko ztráty pohyblivosti, bolestivosti kloubů a přibírání na váze, které dlouhodobá nečinnostběžně způsobuje.

Každodenní fyzická aktivita jako návyk představuje nejlepší způsob, jak si získat a udržet motivaci.

Cvičte 20 až 30 minut pětkrát až šestkrát týdně a den až dva odpočívejte. To vaši motivaci pouze podpoří. Návyk budujte zvolna a bez tlaku. Začněte cvičit například dvakrát týdně a po třech až čtyřech týdnech přidejte další den, dokud se nedostanete na pět až šest dní. Nejlepší je cvičit ráno hned po probuzení a na lačno.

4 benefity ranního cvičení:

  • příjemně rozpohybujete celé tělo,
  • podpoříte normální krevní oběh,
  • získáte více energie pro celý den,
  • zlepšíte celkový pocit pohody.

Střídejte různé aktivity

Pohyb je nezbytný pro udržení zdravé hustoty kostí, která se snižuje s přibývajícím věkem. Zlepšit ji lze i ve vyšším věku, důležité přitom je střídat aktivity s různou intenzitou, které pohybovému aparátu jednoznačně prospívají.

K ranní rozcvičce postupně přidejte třikrát až čtyřikrát týdně další aktivity, jako jsou svižná a vytrvalá chůze, rychlejší běh, plavání nebo jízda na kole. Střídání cvičení o různé intenzitě maximalizuje přínosy pro zdraví kostí a kloubů a zároveň vás cvičení nezačne nudit.

Posilujte, posilujte a posilujte

Udržováním svalové hmoty nejen zlepšíte svůj vzhled a zdraví, ale také oddálíte stárnutí a s ním spojené zdravotní problémy. Posilování přitom neznamená pouze zvedání těžkých činek v posilovně. Posilovat lze i s vlastní vahou za pomoci několika komplexních cviků, které lze provádět v rámci ranního cvičení. Nejlepší z nich jsou kliky, prkno neboli plank, dřepy a výpady, prováděné v různých variantách.

Ať už se snažíte dosáhnout konkrétního cíle nebo se toužíte cítit déle mladí a plní energie, každodenní fyzická aktivita jako návyk představuje nejlepší způsob, jak si získat a udržet motivaci.

Nezapomínejte na vyvážený jídelníček

Stejnou roli jako pravidelné cvičení hraje jídelníček. Může mít sebelepší tréninkový plán, ale pokud nebudete zároveň vyváženěji jíst, vaše výsledky nebudou nikdy dostatečně dobré a rychlé. Kvalitní doplňky stravy a vyvážená jídla pro příznivce aktivního životního stylu koupíte v rámci distributorské sítě Herbalife Nutrition.

foto: Herbalife, zdroj: Herbalife

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...