fbpx

K rybě si dáme skleničku bílého, před Vánocemi svařák a na Silvestra si celý svět kupuje šampaňské. Proč bublinky tolik přitahují zrovna o svátcích?

Zveřejněno: 3. 12. 2021

Tato tradice je původem z 18. století, kdy Ludvík XV. nařídil prodávat šampaňské jen v lahvích. Do té doby se šumivé víno prodávalo nejčastěji v sudech s velmi kolísavou kvalitou. Avšak ani pro krále nebylo takové víno levné, a tak se podávalo jen při oslavách, jako byly svatby, nebo při podepisování důležitých smluv se sousedními státy.

Technologie výroby šumivého vína se vyvíjela a měnila. A i vinaři mimo Francii začali brzy přicházet na to, jak takové víno připravit. Takže lidé začali kupovat například německý sekt nebo italské spumante. Bohužel cena stále nebyla dostupná pro každého, a tak se šumivá vína kupovala jen na oslavy nebo o svátcích. Takto začala tradice, která trvá dodnes.

Nejsou bublinky jako bublinky

Jak je to ale s názvoslovím? Šampaňské, sekt, prosecco, cava… Kde je rozdíl? Správný souhrnný název pro všechny „bublinky“ je šumivé víno. Šampaňské, prosecco či crémant jsou poddruhy šumivých vín, přičemž rozdíly jsou zejména v regionálním původu, způsobu výroby, použitých hroznech a ve výsledku i v barvě, konzistenci a chuti.

Pokud byste chtěli naštvat své známé Francouze, tak můžete říkat českému sektu šampaňské.

Trochu teorie: Šumivé víno je produkt, který je získaný prvotním nebo druhotným alkoholickým kvašením čerstvých vinných hroznů, hroznového moštu a vína. Výsledná kvalita šumivého vína závisí mimo jiné na délce prvního kvašení a délce zrání. Pojďme se podívat na nejznámější zástupce šumivých vín.

Šampaňské, nejslavnější šumivé víno světa, se vyrábí ve Francii, v provincii Champagne, odkud má i svůj název. V Evropě je to chrněná značka a jiná šumivá vína se tak nesmí jmenovat. Takže pokud byste chtěli naštvat své známé Francouze, tak můžete říkat českému sektu Šampaňské. Pravé Šampaňské se vyrábí pouze z odrůd Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier a zraje na kvasinkách minimálně 15 měsíců, druhotné kvašení probíhá v lahvi. Této metodě se říká tradiční, někdy též šampaňská a je považována za nejušlechtilejší způsob výroby šumivého vína.

Italská klasika

Prosecco pochází z italské oblasti Veneto. Tohle slavné italské šumivé víno se vyrábí metodou Charmant, tedy druhotným kvašením v nerezovém tanku. Je levnější a rychlejší ve výrobě. Prosecco se vyrábí z odrůdy Glera a nejkvalitnější bývá z okolí města Valdobbiadene. Oproti vínům, která vznikají tradiční metodou, bývají vína zrající v nerezových tancích v chuti svěžejší a ovocnější.

Kromě klasického šumivého vína Spumante se Prosecco často dělá též ve verzi frizzante, tedy jemně perlivé. Zejména u italských šumivých vín si spotřebitelé musí dávat pozor na názvosloví. Extra dry totiž neznamená „velmi suché“, jak by se mohlo zdát, nýbrž polosuché. Pokud chcete své prosecco opravdu suché, shánějte se po „brut nature“.

Zpět do Francie

Crémant je dalším typem šumivého vína původem z Francie. Toto jméno je vyhrazeno ušlechtilým šumivým vínům z jiných vinařských oblastí, zejména z Alsaska, Burgundska, Bordeaux či údolí Loiry. Každá z oblastí má určené odrůdy hroznů, ze kterých se může šumivé víno pod označením Crémant vyrábět. Zrání na kvasinkách musí trvat minimálně rok a druhotné kvašení probíhá v lahvi. Crémanty často mívají jemnější perlení než Champagne a kromě Francie mohou pocházet též z Lucemburska a Belgie.

Crémant bývá první volbou při shánění levnější alternativy k šampaňskému při snaze o zachování co nejvyšší kvality. Vzhledem k většímu množství povolených odrůd bývá Crémant různorodější než šampaňské.

Do Španělska za Cavou

Španělský poklad s názvem Cava se vyrábí tradiční metodou, čímž dosahuje vynikajících kvalit. Milovníky sušších vín potěší tím, že se častěji než ostatní šumivá vína vyrábí v provedení brut nature, tedy bez zbytkového cukru. Nejčastěji se dělá ze španělských odrůd Xarel·lo, Parellada či Macabeu a zraje na kvasinkách od devíti měsíců do jednoho roku.

A ten náš sekt

V Rakousku, Německu, Slovensku a u nás pro šumivá vína používáme označení sekt. V České republice muže sekt vznikat oběma základními metodami. Tedy metodou Charmant i metodou druhotného kvašení v lahvi. Převládá ovšem první zmíněná varianta. Ze zemí, kde se šumivému vínu říká sekt, jsou nejpřísnější meřítka v Rakousku. Tamní sekt vzniká tradiční metodou a musí zrát na kvasinkách minimálně 9 měsíců. Nejčastější odrůdou pro výrobu rakouského sektu je rýnský ryzlink.

Tento výčet ovšem ani zdaleka není kompletní. Ne všechno italské šumivé víno je prosecco a ne všechna šumivá vína z oblasti Champagne jsou šampaňská. Dnes se šumivé víno vyrábí téměř ve všech vinařských oblastech. Kvalitní šumivá vína dokonce vyrábí i v zemích, které si s vínem spojí málokdo, například v Anglii či Rusku.

Šumivé víno je světem, který stojí za to prozkoumávat. Drink Good Wine nabízí několik různých šumivých vín z různých koutů světa. Pokud chcete potěšit svou rodinu nebo přátele, můžete zakoupit i dárkový balíček, v němž kromě vína samotného dostanete i sklenici a pochutinu hodící se k vámi vybranému vínu.

A proč tedy pijeme víno s bublinkami zejména na silvestra? Tento důvod je mnohem prozaičtější, než si asi myslíte. V noci z 31. prosince na 1. ledna vybuchují ohňostroje. A podobně vybuchuje i korek z hezky vychlazené lahve s šampaňským. Na zdraví!

Související…

Můžeme pít po covidové injekci alkohol? Lehce ano, ale pozor na kocovinu
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Drink Good Wine

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...