nápoje

Přeneseme se nejdřív zpět do roku 2018, kdy Bohumil Gardavský při svých cestách po světě objevil něco, na co prostě nemohl ani po návratu do Čech zapomenout. Malé lahvičky nabité vitamíny, které doslova zažehnou tvůj vnitřní oheň. Takže pořádný nářez. A tak se rozhodl. Umíchal a vytvořil si shoty...

Do počátku 20. století dovedli lidé identifikovat a pojmenovat pouze čtyři základní chutě – sladkou, kyselou, slanou a hořkou. Pak pro svět objevili v Japonsku další. Pátá chuť umami, jak ji pojmenovali, rozhoduje o lahodnosti jídel i nápojů. A právě díky této chuti podle odborníků z Katedry...

V českých zemích se donedávna výraz „šampaňské“ používal snad pro všechna vína, která v sobě mají bublinky. Takový nápoj byl téměř výhradně určen pro slavnostní okamžiky a hlavně slavnostní přípitek. Vládlo sovětské „igristoje“, později pak „bohemka“. Doba se však změnila a my objevujeme,...

Kupodivu to není zvláště oblíbená specialita v typicky vinařských zemích. Zřejmě proto, že se na něj používá méně kvalitní víno. Ale zase se to s tou "nekvalitou" nesmí přehnat. Protože pak se ani svařák nedá pít. Víno vylepšené svařením s nějakým aromatickým kořením znali každopádně už lidé v...

Nedostatkem vápníku v Česku trpí až polovina dospělých, varují průzkumy české Společnosti pro výživu . A vůbec nejde jen o těhotné ženy nebo ženy v menopauze, jak se lidé často mylně domnívají. Dostatek vápníku je zcela zásadní pro udržení normálního stavu kostí a jeho pravidelný příjem by měl být...

Libor Kult si otevřel první hospodu v dobách, kdy bylo standardem mít na čepu jedno, maximálně dvě piva. Dneska už není nic výjimečného, když si můžete vybrat třeba z pěti točených piv. V Liborově hospodě Kulový blesk jich je teď na čepu třináct a to nepočítáme lahvové speciály za barem.

Je to starý vtip. Když na Moravě hodnotí nové víno, rozeznávají prý tři kategorie – dá sa, nedá sa a dá sa Pražákům. To už pěkných pár let neplatí. I Pražáci a lidé spíše pivomilní si už dovedou dobré víno najít a v jeho hodnocení si s Moravany nezadají.

V zákoně o vinohradnictví a vinařství se píše, že burčák lze nabízet k přímé spotřebě mezi 1. srpnem a 30. listopadem kalendářního roku. Označení „burčák“ se pak týká jen částečně zkvašeného hroznového moštu, jenž musí pocházet výlučně z vinných hroznů, které byly sklizeny a zpracovány na území...

Letní olympijské hry uvidíme v Tokiu až příští rok, ale lidé zpoza baru mají svou malou olympiádu každoročně. Diageo World Class Global Final je od roku 2009 považována za takové olympijské hry pro barmany a reprezentanti z českých zemí si tu vůbec nevedou špatně. Co vlastně taková barmanská...

Letošní úroda švestek nebo meruněk byla podle všech údajů snad na všech místech Čech a Moravy rekordní. To se odráží na kvalitě a množství nejen kompotů a povidel, ale pochopitelně i ovocných pálenek. {související} Ten, kdo si myslí, že se taková „plnotučná“ slivovice hodí maximálně ke špeku při...

Existují dva druhy vizionářů. Jedni mají pevnou představu a dokážou ji vštípit ostatním podle hesla „naučíme lidi, co si mají přát“, což bylo charakteristické například pro Steva Jobse. Jiným druhem jsou pak zapálení géniové, kteří dokážou vysledovat trendy a spojí je s vlastní intuicí, odborností...

Dali jste si povzbuzeni pěti pivy při sjíždění Vltavy „vítr z hor“, tedy koktejl ze „zelené“ a „francovky“, a považujete se tak za nápojového vizionáře? Chyba lávky! Ve světě se totiž pijí mnohem silnější a mnohem horší nápoje. V Thajsku můžete popíjet netopýří krev a v Japonsku třeba prasečí...

Ti z vás, kteří mívají občas cestu na Pyrenejský poloostrov, a zejména do jeho jihovýchodní oblasti Katalánska a Valencie, se pravděpodobně setkali s tamním typickým nápojem, který se jmenuje "horchata de chufa". Pokud jste měli možnost ho ochutnat, můžete potvrdit, že se jedná o velmi lahodný...

Prázdniny jsou v polovině a mnoho z nás ještě míří k moři nachytat bronz, užít si pláží, zasportovat si na čerstvém vzduchu a také, no samozřejmě, ochutnat něco dobrého. Ti z nás, kteří se rozhodnou pro Španělsko, mají na výběr téměř nekonečný seznam tamních specialit. Jednou z nich je nápoj zvaný...

Čajová houba kombucha a tibetská kefírová houba jsou méně známí zástupci superpotravin. Z obou si ale můžete pravidelně dělat lahodné nápoje. Ano, když slyšíte o koktejlu z hub, vaše chuťové pohárky asi nejásají, ale to je velký omyl. Navíc blahodárné účinky těchto malých zástupců rostlinné říše...