nápoje

V zákoně o vinohradnictví a vinařství se píše, že burčák lze nabízet k přímé spotřebě mezi 1. srpnem a 30. listopadem kalendářního roku. Označení „burčák“ se pak týká jen částečně zkvašeného hroznového moštu, jenž musí pocházet výlučně z vinných hroznů, které byly sklizeny a zpracovány na území...

Letní olympijské hry uvidíme v Tokiu až příští rok, ale lidé zpoza baru mají svou malou olympiádu každoročně. Diageo World Class Global Final je od roku 2009 považována za takové olympijské hry pro barmany a reprezentanti z českých zemí si tu vůbec nevedou špatně. Co vlastně taková barmanská...

Letošní úroda švestek nebo meruněk byla podle všech údajů snad na všech místech Čech a Moravy rekordní. To se odráží na kvalitě a množství nejen kompotů a povidel, ale pochopitelně i ovocných pálenek. {související} Ten, kdo si myslí, že se taková „plnotučná“ slivovice hodí maximálně ke špeku při...

Existují dva druhy vizionářů. Jedni mají pevnou představu a dokážou ji vštípit ostatním podle hesla „naučíme lidi, co si mají přát“, což bylo charakteristické například pro Steva Jobse. Jiným druhem jsou pak zapálení géniové, kteří dokážou vysledovat trendy a spojí je s vlastní intuicí, odborností...

Dali jste si povzbuzeni pěti pivy při sjíždění Vltavy „vítr z hor“, tedy koktejl ze „zelené“ a „francovky“, a považujete se tak za nápojového vizionáře? Chyba lávky! Ve světě se totiž pijí mnohem silnější a mnohem horší nápoje. V Thajsku můžete popíjet netopýří krev a v Japonsku třeba prasečí...

Ti z vás, kteří mívají občas cestu na Pyrenejský poloostrov, a zejména do jeho jihovýchodní oblasti Katalánska a Valencie, se pravděpodobně setkali s tamním typickým nápojem, který se jmenuje "horchata de chufa". Pokud jste měli možnost ho ochutnat, můžete potvrdit, že se jedná o velmi lahodný...

Prázdniny jsou v polovině a mnoho z nás ještě míří k moři nachytat bronz, užít si pláží, zasportovat si na čerstvém vzduchu a také, no samozřejmě, ochutnat něco dobrého. Ti z nás, kteří se rozhodnou pro Španělsko, mají na výběr téměř nekonečný seznam tamních specialit. Jednou z nich je nápoj zvaný...

Čajová houba kombucha a tibetská kefírová houba jsou méně známí zástupci superpotravin. Z obou si ale můžete pravidelně dělat lahodné nápoje. Ano, když slyšíte o koktejlu z hub, vaše chuťové pohárky asi nejásají, ale to je velký omyl. Navíc blahodárné účinky těchto malých zástupců rostlinné říše...