fbpx

Hlavní příčinou předčasného stárnutí kůže je sluneční záření. UVA paprsky pronikají hluboko do podkožních vrstev. Způsobují nejenom opálení, ale také jejich dlouhodobé poškození, které může vést až k rakovině

Zveřejněno: 1. 10. 2021

Jemné linky, vrásky či pigmentace patří k projevům stárnoucí pokožky. Stárnutí je samo o sobě přirozený chronologický proces. A jeho viditelné symptomy jsou z 90 % způsobeny fotostárnutím – předčasným stárnutím kůže, která je celoživotně vystavena světlu.

K jejímu poškození slunečním zářením a umělými zdroji světla dochází celoročně. Proto je důležité pokožku každý den chránit vhodnou kosmetikou s SPF faktorem.

Každý den, po celý rok

Hlavní příčinou předčasného stárnutí kůže je sluneční záření. UVA paprsky pronikají hluboko do podkožních vrstev. Způsobují nejenom opálení, ale také jejich dlouhodobé poškození, které může vést až k rakovině. UVB paprsky jsou kratší. Pronikají do horních vrstev. Mají na svědomí spálení kůže a poškození buněčné DNA.

Výzkumy prokázaly, že modré a infračervené záření rozkládá kolagen a zhoršuje pružnost pokožky.

I přesto, že má UVA záření nižší intenzitu než UVB, tak je mnohem nebezpečnější. Působí po celý rok během celého dne. Proniká mraky i sklem a vyskytuje se až 50krát více než UVB záření. Asi z 10 % je fotostárnutí zapříčiněno HEV paprsky a infračerveným světlem. HEV neboli vysokoenergetické či modré světlo je viditelné. Vyzařuje ze slunce a zařízení, jako jsou telefony, televizory, tablety nebo počítače. Infračervené světlo je běžným okem neviditelné. Vyzařuje teplo, které je cítit. Výzkumy prokázaly, že modré a infračervené záření rozkládají kolagen a zhoršují pružnost pokožky.

Přirozené a předčasné stárnutí

Stárnutí pleti je chronologické. Je dáno věkem a nelze je zastavit. Odehrává se na vnitřní úrovni. Je ovlivněno faktory, jako jsou genetika a hormonální změny. Vnější stárnutí je způsobeno vnějšími faktory, ke kterým patří životní prostředí včetně záření a povětrnostních podmínek, způsob životního stylu, užívání léků, stravovací návyky či kvalita péče o pleť. Lze je kontrolovat a ovlivňovat. Postihuje místa, která jsou vystavena záření – obličej, ruce a dekolt.

K fotostárnutí dochází od období dospívání a projevuje se těmito známkami:
Jemné linky a vrásky
Pigmentové změny (pihy, stařecké skvrny)
Nejednotný tón pleti
Ztráta pružnosti
Zarudnutí, skvrnitost
Popraskané kapiláry (pavoučí žilky, především v oblasti nosu a dekoltu)
Zhoršená struktura pleti

Jak udržet pleť mladou a vitální 

Fotostárnutí se dá předejít celoroční ochranou. Jejím základem je minimalizovat pobyt na přímém slunci a používat kvalitní přípravky s SPF faktorem. Jejich výběr a použití by měl odpovídat fototypu a stavu pokožky. Zároveň respektovat UV index, který měří intenzitu slunečního záření.

Fototyp určuje množství pigmentu, melaninu v kůži, který ji přirozeně chrání. Čím má člověk světlejší barvu kůže, vlasů a očí, tím je jeho pokožka méně odolná vůči UV záření a má také nižší fototyp. Nejčastěji vyskytující se fototyp v České republice je 2 a 3. 

Fototyp I: nápadně světlá pleť, pihy, rezavé a světlé vlasy, světlé oči. Kůže se vždy spálí, ihned zčervená a nikdy nehnědne. Vyžaduje tu nejvyšší ochranu SPF 50+.

Fototyp II: světlá pleť, blond nebo hnědé vlasy, modré, šedé nebo zelené oči. Pokožka se špatně opaluje a snadno se spálí. Vyžaduje vysokou ochranu SPF 50.

Fototyp III: středně světlý tón pleti, světle hnědé nebo kaštanové vlasy, hnědé nebo šedé oči. Pokožka se dobře opaluje, občas se spálí. Vyžaduje středně vysokou ochranu SPF 30.

Fototyp IV: středně tmavá, hnědá, až olivová pleť bez pih, tmavé vlasy a oči. Kůže se opaluje do hněda a zřídka se spálí. Vyžaduje středně vysokou ochranu SPF 20.

Fototyp V: tmavý tón pleti, tmavé vlasy a oči. Pokožka se velmi dobře opaluje a nikdy nespálí. Vyžaduje nižší ochranu SPF 15.

Fototyp VI: velmi tmavá až černá pleť, odolná pokožka, která se nikdy nespálí. Vyžaduje nízkou ochranu SPF 6.

Při výběru SPF kosmetiky se vyhněte přípravkům, které obsahují:
- Chemické filtry
   Sloučeniny, jako jsou Benzophenone-3, Para-Aminobenzoic Acid
   (PABA), Ethylhexyl Methoxycinnamate, Octyl ethoxycinnamate nebo Octocrylene,
    pronikají do těla a zatěžují organismus.
- Umělé parfemace
   Uměle vytvořené vůně vyvolávají alergické reakce.
- Ropné deriváty a umělé masťové základy
   Minerální oleje, vazelína nebo parafín vytvoří na pokožce neprodyšný film. Pleť
   přes ucpané póry nedýchá, nedostává se jí potřebné hydratace a předčasně
   stárne.

Soustřeďte se na ověřenou přírodní kosmetiku s vysokým obsahem antioxidantů, které pokožku stabilizují a pomáhají rozjasnit tmavé skvrny. Přírodní minerální filtry zůstávají na povrchu pokožky. Fungují jako clona, která odráží UVA i UVB záření. Působí okamžitě. Pokožku zklidňují a nedráždí.   

Náš tip

Ochranný pleťový krém proti slunečnímu záření SPF 6
Svěží krém s příjemně chladivou konzistencí je určen pro denní použití. Základní ingrediencí je jemný zelený pudr z čaje matcha prémiové kvality, pocházející přímo z Japonska. Krém pokožku chrání před škodlivými účinky UV záření. Zastavuje předčasné stárnutí buněk. Pleť zvláčňuje a rozjasňuje.

mi5qnv8a

Bližší informace ZDE.  

S láskou Dulcia natural

Související…

Na podzim je potřeba dostat pleť do kondice. Pomůže kvalitní kosmetika z kozího mléka
Komerční článek

foto: Shutterstock a Dulcia, zdroj: Dulcia

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...