fbpx

Spolu s koronavirovými omezeními cestování začali Češi zase více objevovat krásy našeho domova. Česká republika byla vždycky rájem pro turistiku, cyklistiku a kempování. Láká vás také se na chvíli odpojit od reality a splynout s přírodou? V tom případě potřebujete dobré vybavení

Zveřejněno: 24. 7. 2021

Se správným vybavením může být kempování v přírodě poměrně komfortní. Jako v hotelu se sice cítit nebudete, ale vyspíte se na měkké matraci, nebude vám zima a k obědu si uvaříte teplé jídlo. Co víc člověk potřebuje?

Chcete-li se vydat do přírody, zapomeňte na džíny a tenisky. Potřebujete turistickou obuv a pohodlné oblečení. Do českých podmínek vám určitě postačí nízké boty, ostatně i sportovní botasky budou v pořádku, ale velmi dobré je investovat do bot s nepromokavou gore-tex úpravou, pak se totiž nebudete muset obávat žádné přeháňky, vaše nohy zůstanou v suchu. Pokud se chystáte stanovat třeba v horských oblastech na Slovensku, v Rakousku, či dokonce v Itálii, Francii a Švýcarsku, doporučujeme spíš kotníkovou obuv. Noha je v ní pevnější, což oceníte při chůzi po kamenitých horách.

Oblečení se naučte vrstvit. Investujte do pár dražších kousků, jež zahřejí – například do trička z merino vlny. Zároveň je důležité mít nepromokavou svrchní vrstvu, ideálně i na nohy, v každém případě aspoň bundu.

Kvalitní spánek je důležitý

Dále přichází na řadu spánek, zejména dobrý stan. Podle čeho poznat, že je dostatečně dobrý? Ohlídejte si zejména následující parametry:

  • voděodolnost (hledejte konkrétní sloupec vody),
  • podlepené švy proti průsaku vody,
  • zpevněná a vyvýšená podlaha,
  • odolná konstrukce z nosných tyčí,
  • ventilační okénko,
  • moskytiéra ve vstupu.

Dále vás budou zajímat spací pytle a karimatky. Dnes se zcela běžně prodávají komfortní samonafukovací karimatky, vyrábí je například česká značka Cattara. Jejich samonafukovací karimatka TRACK o rozměrech 185×61 cm váží necelý kilogram, balíček má pouze 31×12 cm. Tlustá je 5-7 cm, takže rozhodně neležíte na zemi, spí se na ní opravdu příjemně.

U spacího pytle si ohlídejte zejména teplotu, do které je určen. Dekové spací pytle jsou obecně určeny pro jednorázové přespání, vodácké výpravy či treking. Pro delší pobyty v přírodě se doporučují spací pytle mumie. Lépe kopírují tělo a mívají stahovací kapuci chránící hlavu.

Co si dáte k večeři?

Cestujete-li automobilem, je možné si přibalit třeba gril na dřevěné uhlí. Žádný velký gril, nýbrž model, jakým je třeba přenosný gril na dřevěné uhlí BOSA. Dodává se i s taškou s izotermickou kapsou na potraviny.

Pro dobrodruhy putující po vlastních nohách jsou pak určené klasické kempingové plynové vařiče. A nezapomeňte také na nádobí a příbory. Kromě těch tradičních můžete vsadit i na jednorázové příbory. Už jste slyšeli o jedlém nádobí? Pro kempování je ideální, protože ho sníte a nemusíte nosit zpátky.

A víte, že se můžete v přírodě i vysprchovat?

Ke koupeli vám může posloužit blízký rybník nebo také kempingová sprcha. Ano, taková vymoženost vážně existuje. Jde v podstatě o vak, který naplníte vodou a zavěsíte na strom. Vak má přitom černou barvu, takže se voda na slunci hezky ohřeje.

Podobných vychytávek pro kempování existuje více, takže stanovat venku lze opravdu s veškerým komfortem. Chcete-li je objevit, určitě prostudujte katalog české firmy Cattara. Založili ji nadšenci do kempování, kterým na českém trhu chyběly nějaké produkty, a tak se je rozhodli začít sami dodávat. Vybaví vás kompletně a za rozumné ceny.

Související…

Češi jedou letos kempovat. Vybavte se kempingovou výbavou Cattara
Komerční článek

foto: Cattara, zdroj: Cattara

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...